Patriarhul Teoctist Arăpașu a fost pomenit în Victoria și Tocileni! (Foto)

La aceste momente au participat și rudele, săteni din locurile natale ale PF Teoctist, dar și credincioși care i-au urmat învățăturile creștine și care au adus astfel omagiu memoriei celui de-al cincilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

În prima zi de miercuri din luna februarie, în biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Victoria-Stăuceni, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie cu prilejul împlinirii a 109 ani de la nașterea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist Arăpașu.

Joi, 7 februarie, la 109 ani de la naștere, Părintele Patriarh Teoctist a fost pomenit în Victoria și la Tocileni.

Slujba a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Victoria-Stăuceni, de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de slujitori.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, evidențiind personalitatea vrednicului de pomenire PF Teoctist:

”Îl pomenim astăzi pe Preafericitul Părintele nostru Teoctist, pentru că a fost un asemenea Ierarh care și-a dus slujirea, grija și dragostea până la capăt. Ierarhul nu iese la pensie ca să se odihnească, ci rămâne în slujire, ținut fiind de grija și dragostea pe care o are pentru biserica care i-a fost încredințată, pentru cei pe care îi păstorește. Și în această slujire, Preafericitul Părinte Teoctist a fost ani îndelungați. De aceea, în această zi de pomenire a Preaferictiului Părinte Teoctist, aducem și noi cinstire, mulțumire și recunoștință pentru slujirea dânsului, dusă până la capăt. Slujire pe care a făcut-o cu bucurie, cu bunătate și cu tihnă. Deși atâtea griji apăsau asupra lui, nu îl vedeai în popor nici mâniat, nici grăbit, nici nervos, nici încruntat, ci întotdeauna cu o vorbă bună, întotdeauna cu un cuvânt de mângâiere, întotdeuana cu o putere de a privi și a îmbrățișa pe om cu privirea și cu dragostea adâncă pe care a purtat-o în inimă”.

La final, a fost oficiată slujba Parastasului pentru cel care a fost cel de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

După momentele de rugăciune de la biserica ctitorită de Preafericirea Sa din Stăuceni, toți cei prezenți s-au îndreptat la Casa Memorială „Teoctist Patriarhul” din Tocileni, acolo unde a fost oficiat un scurt trisaghion întru pomenirea sa, scrie Doxologia.




 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 6 octombrie: Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

astăzi, 08:00

Sfântul Apostol Toma, numit şi Geamănul, era din Galileea şi a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. Înainte de a fi ucenic al Domnului, fusese pescar. ...

CCR a anulat candidatura Dianei Şoşoacă la preşedinţie. Ce se întâmplă cu Mircea Geoană!

Saturday, 5 October 2024

Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut, sâmbătă, mai multe contestaţii cu privire la candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iova...

Valeriu Iftime, de Ziua Educației: ”Avem copii extrem de talentați, cărora le sunt tăiate aripile din cauza lipsei de oportunități și resurse”

Saturday, 5 October 2024

Liderul PNL Botoșani și președitele ales al Consiliului Județean a transmis un mesaj de Ziua Educației. Redăm integral mesajul lui Valeriu Iftime: ”Avem copii extrem de talentați, c...