OPINII: Si cine este aproapele meu?

OPINII: Si cine este aproapele meu?
Intamplarea se petrece in microbuzul care se pregateste sa plece spre Botosani, din Autogara Suceava. Pe banchete, vreo 6-7 oameni. Canicula, zi de duminica si sporovaiala linistita, intrerupta cand si cand de cate un nou calator, rapus de soarele dogoritor de afara. Langa microbuz, un tigan in carut cu rotile. Poarta vesta reflectorizanta. Din picioare i-au mai ramas doi butuci agatati de trunchi. Privirile trecatorilor se feresc de privelistea chinuitoare a jumatatii de om. I se aude glasul hatru.

-Dom’ sofer, ia-ma, bre, pana la Botosani, hai, nu mai fa si mata atatea… Doar nu ma lasi, bre, aici!

Soferul, un tanar cu bun simt, ii tot repeta ca nu are loc in masina, cand langa masina poposeste, gafaind zgomotos, un baiat cu o plansa imensa.

-Doar nu te gandesti sa urci cu asta in masina!, se ingrozeste soferul.

-Stai linistit, domnule! Intra, am mai dus una saptamana trecuta!

Sporovaiala capata un aer vesel. Baiatul se grabeste sa demonstreze ca are dreptate. Si are! Plansa, dintr-un material plasticat, are vreo 2 metri lungime si peste un metru latime, si il reprezinta pe… Iisus Hristos. Baiatul e vesel si increzator. Il aseaza pe Iisus desupra calatorilor, sprijinit de o parte si de alta in spatiile destinate bagajelor.

-Iaca, sa nu mai zicem ca Dumnezeu nu e deasupra nostra!, glumeste un batran si chiar isi face apoi, cu seriozitate, o cruce.

-Bre! Nu ma lasa, bre, ca doar tot un loc imi dai, nu mai multe! Glasul tiganului nu e plangacios, dar nici staruitor, si se indreapta de data asta catre tanarul responsabil cu biletele. Satul de insistente, tanarul ii promite ca il urca in masina.

-Apai, hai! Ia-ma in brate, pune-ma pe scaun si carutul il urci prin spate. 

Tanarul se conformeaza. Tiganul pe scaun, carutul in spate.

In urmatoarele doua minute, jumatate din calatori coboara din masina, tinandu-si respiratia. Patru doamne sunt decise sa renunte, interesandu-se deja de o alta cursa catre Botosani.

Vine soferul, gata de plecare.

-In doua minute pornim, striga soferul catre cei care coborasera.

-Pai nu mai urca, nu vedeti ca au coborat din cauza mirosului?, spune incet o taranca asezata pe scaunul din fata. Iaca, tiganul ista…

Mofturi de cucoane, isi zice soferul si urca pe usa calatorilor, sa vada ce si cum. Nu rezista mult. Coboara. Mirosul nu vine de la tigan, ci de la carutul cu rotile. Mai bine spus, de la patura pe care tiganul fara picioare urineaza de saptamani intregi sau Dumnezeu stie cand si cum.

-Nu poti, domnule, e ca in WC aici, spune din nou taranca si vocile calatorilor incep sa se amestece, unele mai incete, altele cu vehementa.

Deasupra tuturor, Iisus priveste… Dar nimeni nu mai priveste in sus.

-Sa ma ierte Dumnezeu, tigane! Nu pot, daca pentru mata imi pierd calatorii, nu pot! Trebuie sa te dau jos…

-Dom’ sofer! Cum, bre? Ma lasi aici?

-Hai, jos, dam si carutul jos si gata! Nu am cum, bre, nu pot pierde calatori din cauza ta!

Carutul-WC este dat din nou jos. Tiganul asemenea, si pus inapoi pe carut. Doamnele mai stau vreo doua minute pe langa masina, pana se mai aeriseste. Apoi urca, multumite ca traiesc intr-o tara civilizata.

Taranca isi face cruce.

-Sa ma ierte Dumnezeu, nu pot eu sa judec treaba asta! Ce sa fac?...

Masina porneste. La iesirea din autogara, tiganul saluta, cu zambetul cat fata. Nimeni nu are curaj sa il priveasca. Superstitie, poate…

Coboram la Botosani si fiecare porneste pe drumul sau. Tanarul il coboara pe Iisus. Taranca priveste peste umar si vede plansa mare, pe care baiatul o poarta pe spate.

-Iaca, Dumnezeu era deasupra, acuma ne urmareste… Mereu ne urmareste! Dar pot eu sa judec treaba asta? Nu pot. Eu il luam, ca si el este omul lui Dumnezeu… Dar ce stiu eu, maica, cine este aproapele lor? Ele sunt cucoane, sunt civilizate, nu ca alde noi, necajitii… 

O intamplare reala. Si, cum spunea taranca cea smerita, greu de judecat. Ne iubim aproapele doar daca nu ne deranjeaza, daca nu dauneaza confortului nostru? Este vinovat soferul ca a pus interesul celor 4-5 calatori are au coborat mai presus de a unuia singur? Sunt vinovate doamnele ca au facut cu buna stiinta o alegere, cea de a renunta sa mai mearga cu masina din cauza mirosului? Este vina tiganului ca a creat situatia respectiva? Greu de spus...

(F. Tonita)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
8

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...

Calendar ortodox: În a doua zi de Paște sărbătorim Învierea Domnului și îl cinstim pe Sfântul și dreptul Iov

astăzi, 09:31
31

Sfântul și dreptul Iov, sărbătorit în acest an în a doua zi de Paște, a trăit în Avsitida, între Arabia și Idumeea. Tatăl său era Zaret, iar mama lui era Vosora....

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 08:58
206

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...