Obiceiuri de Ziua Crucii

Ziua Crucii (14 septembrie) este data ce vesteste sfarsitul verii si inceputul toamnei. Principalele obiceiuri si practici de schimbare a anotimpului calduros (vara) cu unul rece (toamna) sunt concentrate in jurul echinoctiului de toamna si se manifesta cu ocazia unor sarbatori religioase sau populare ce ating maximul la Ziua Crucii.

Calendarul popular consemneaza aceasta zi si sub alte denumiri cum ar fi Carstovul Viilor sau Ziua Sarpelui. Sub prima denumire, ziua este cunoscuta mai ales in zonele deluroase si sudice ale tinutului, in zonele viticole, marcand inceputul culegerii viilor, iar sub denumirea de Ziua Sarpelui este cunoscuta pretutindeni. Acum se crede ca serpii si alte reptile incep sa se retraga in ascunzisurile subterane, hibernand pana in primavara urmatoare, la 17 martie (Alexiile ). In lumea satelor inca se mai crede ca serpii, inainte de a se retrage, se strang mai multi la un loc, se incolacesc si produc o margica numita "piatra nestemata", folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor.
 
De Ziua Crucii se strang ultimele plante de leac
(boz, micsunele, matraguna, navalnic) ce se duc, impreuna cu buchetele de flori si busuioc, la biserica, pentru a fi puse in jurul crucii si a fi sfintite. Plantele sfintite se pastreaza, apoi, in casa, la icoane sau in alte locuri ferite, fiind folosite la nevoie in vindecarea unor boli sau sunt utilizate la farmecele de dragoste (navalnicul). Se considera ca acum florile se plang una alteia pentru ca se usuca si mor iar cele ce infloreau dupa aceasta zi (brandusa de toamna) erau socotite flori ale mortilor.
 
Busuiocul sfintit de Ziua Crucii se punea in vasele de apa ale pasarilor, pentru a le feri de boli, in lautoarea fetelor, pentru a nu le cadea parul, si la stresinile caselor, pentru a le feri de rele, in special de trasnete.

In aceasta zi, in Bucovina se savarseau acte ritualice cu scop apotropaic sau fertilizator. De exemplu, oamenii atarnau in ramurile pomilor fara de rod vite de castraveti si cruci de busuioc sfintit crezand ca, in modul acesta, vor beneficia de rod bogat in toamna viitoare.
 

crestinortodox.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un șofer de numai 20 de ani, prins în timp ce ”zbura” pe un drum județean cu aproape 200 km/h!

astăzi, 14:57

Un tânăr de numai 20 de ani, din Măneuți, comuna Frătăuții Vechi, a fost prins de polițiștii de la Rutieră în timp ce ”zbura” cu aproape 200 km/h. Mai exact, radaru...

ANM anunță vreme rece în aproape toată țara. Valorile la care vor coborî temperaturile!

astăzi, 13:50

Vremea va fi foarte rece, sâmbătă, în cea mai mare parte a ţării, apoi îndeosebi în jumătatea nordică, potrivit unei informări a Administraţiei Naţionale de Meteorolog...

Cireșele românești, o raritate în acest an. Importurile domină piața la prețuri record!

astăzi, 12:50

Cireșele, cândva simbolul verii în România, au devenit în 2025 un lux greu accesibil, după ce înghețul sever din aprilie a compromis aproape integral producția autoht...