Obiceiuri de Sfantul Dumitru

Samedru este denumirea populara a zilei de 26 octombrie, cand se sarbatoreste Sfantul Dumitru. Samedrul este patronul iernii pastorale.

Samedrul, "placut lui Dumnezeu pentru batranetea sa", este socotit a fi si patronul caselor si paznicul care-i apara pe oameni de fiarele salbatice. El a preluat numele si data de celebrare (26 octombrie) a Sfantului Dumitru, Marele Mucenic de la Tesalonic, din calendarul crestin ortodox.

Aceasta divinitate populara este in opozitie cu San-George, care incuie iarna si inverzeste intreaga natura. Samedru desfrunzeste codrul si usuca toate plantele de pe camp.

Credintele si legendele populare il infatiseaza pe Samedru ca pe un batran obisnuit, pastor sau crescator de vite. Acum, in plina toamna, intr-o perioada de imbatranire simbolica a timpului, se considera ca zeitatea populara murea si invia simbolic in cadrul unui ceremonial nocturn asemanator revelionului, numit "focul lui Samedru", la care participa intreaga comunitate.

Tinerii adunau din timp, pe inaltimile din jurul satelor, gramezi de lemne si de cetina uscata, in mijlocul carora infigeau un brad verde, reprezentare fitomorfa a lui Samedru. Focul era aprins in noaptea ce premergea sarbatorii si era intretinut cu lemne uscate, paie si resturile ramase de la melitatul canepii. In jurul lui se mancau ofrandele aduse de femeile vaduve, se bea si se petrecea toata noaptea. Dimineata, la plecarea spre sat, flacaii luau cativa taciuni aprinsi cu care, odata ajunsi acasa, afumau gospodaria si pomii din livada.

Fiind un important stalp calendaristic, sarbatoarea concentra numeroase acte ritualice cu caracter apotropaic, de purificare si de divinatie precum si practici de pomenire a mortilor si de pronosticare meteorologica. Ciobanii isi aruncau cojoacele in mijlocul tarlei pentru a proba cum va fi iarna. Daca pe cojoc se aseza o oaie alba se considera ca iama va fi lunga si aspra iar daca se aseza o oaie neagra se preconiza ca iarna va fi blanda.

Samedru era socotita si ca o zi a soroacelor, cand se terminau invoielile incheiate intre stapanii oilor si ciobani la San-George, de unde si zicerea ca "la San-George se incaiera cainii iar la Samedru se sfadesc stapanii".
crestinortodox.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce contestă Leo Grozavu în eșecul de la Arad: ”Am meritat să pierdem”!

Saturday, 5 April 2025

FC Botoșani a pierdut la limită, 0-1, duelul cu UTA Arad, din etapa a treia a play-out-ului Superligii României. Tehnicianul moldovenilor, Leo Grozavu (57 ani), a considerat că înfr&aci...

Superliga – play-out: UTA Arad – FC Botoşani 1-0!

Saturday, 5 April 2025

Arădenii au controlat meciul şi au avut prima ocazie în minutul 21, la şutul lui Mpoku, respins de Anestis. Gazdele au primit şi un penalti, pentru un fault asupra lui Harrison, dar portarul...

La limita unei tentative de omor - Tânăr trimis în arest după ce și-a bătut și înjunghiat soția!

Saturday, 5 April 2025

Un tânăr din Mălini, care nu a împlinit încă 30 de ani, a ajuns în Penitenciarul Botoșani, vineri, după ce pe numele său a fost emis un mandat de executare a unei pedepse...