O personalitate remarcabilă a culturii botoșănene a încetat din viață

O personalitate remarcabilă a culturii botoșănene a încetat din viață

Mariana Honceru, cea care a ținut aprinsă flacăra culturii botoșănene, a decedat în noaptea de 1 aprilie. În urmă cu două zile, artista a împlinit 72 de ani.

În martie 2019, Mariana Honceru a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani. După o viaţă dedicată folclorului autentic Mariana Honceru a primit Premiul de Excelenţă în Creația Populară, la Gala Femeile de Succes ale anului 2017.

Mariana Honceru este cea care a responsabilizat artistic zeci de solişti de muzică populară, cărora le-a imprimat atitudinea corectă faţă de costumul tradiţional al zonei pe care fiecare o reprezintă. Face parte din istoria spiritualităţii noastre culturale ca din generaţie în generaţie să se ridice noi şi noi personalităţi care susţin şi ţin aprinsă flacăra culturii botoşănene în întreaga diversitate a formelor ei de exprimare.

A contribuit în mod deosebit la promovarea muzicii populare româneşti în întreg spaţiul românesc, dar şi în lume, fiind promotorii ideii de unire a tuturor românilor cu Patria Mamă România. Mariana Honceru este cea care a înfiinţat Ansamblul „Mărgineanca” la Casa de Cultură a Sindicatelor, dar şi iniţiatoarea Festivalului de folclor „Dorule, floare de rouă”, o manifestare care de peste 30 de ani se desfăşoară anual la Botoşani. Ea a fost coordonatoarea grupului folcloric „Vatra”, format din pensionari botoşăneni.

Mariana Honceru a fost un cunoscut autor de texte pentru interpreţi de muzică populară.

 

 

 

Spune-ne opinia ta