O nouă premieră la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani

O nouă premieră la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani

Sâmbătă și duminică, respectiv 13 și 14 mai, de la ora 18:00, sunteți așteptați la Casa Tineretului la premiera spectacolului „Caragiale e de vină” de Matei Vișiniec, regizat de Vlad Trifaș.

Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia este realizată de Victoria Bucun, iar muzica originală și light-design-ul sunt create de Vlad Trifaș. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Dana Bucătaru, Lorena-Petronela Chiribuță, Sorin Ciofu, Volin Costin, Alexandru Dobynciuc, Gheorghe Frunză, Cristina Gheorghe, Bogdan Horga, Silvia Luca, Lenuș Moraru, Crenola Muncaciu, Gina Patrașcu-Zamfirache și Valentin Popa.

În primul rând, cred ca este un exercițiu de redescoperire a poporului român. O observație fină a lui Neagu Djuvara este aceea că suntem probabil cel mai interesant și important amestec cultural, cel puțin din zona balcanică, amestec care nu a putut fi descoperit niciodată până în profunzime. Spectacolul se numește „Caragiale e de vină”, dar nu știu dacă noi căutăm o vină neapărat. Bineînțeles că este în obiceiul nostru de a căuta o vină, de a da vina pe altcineva, dar nu știu dacă reușim să o și găsim. Cred că toți suntem de vină, așa cum o replică absolut superbă din textul domnului Matei Vișniec spune: „ne-am identificat cu personajele pe care le-am îndrăgit cel mai mult”. Caragiale a fost doar un fin observator al societății, deci e posibil ca această oglindă să funcționeze de minune în cazul nostru. Spectacolul își propune să ne facă să ne punem întrebarea reală „de ce suntem noi așa ca națiune”? Nu știu dacă este bine, nu știu dacă este rău, dar cu siguranță merită căutat de ce poporul român „este așa cum este””, a precizat regizorul Vlad Trifaș.

Unul dintre numele impuse în regia românească tânără, în ultimii ani, este acela al regizorului Vlad Trifaș. Cu o formare profesională complexă, ce implică studii de actorie (la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București), de regie (la Universitatea de Artă din Târgu Mureș), precum și studii muzicale, regizorul Vlad Trifaș a intrat în ultimii ani în galeria tinerilor regizori invitați la „unteatru” București, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea, Teatrul „George Ciprian” Buzău etc.

Prolifica sa carieră regizorală are deja o dimensiune internațională prin spectacolele realizate la Teatrul Regional de Stat Ahmet Vefik Pașa din Bursa și Teatrul Regional din Diyarbakir. Această oportunitate de a lucra în unele dintre cele mai importante teatre din Turcia a venit în urma recunoașterii internaționale pe care i-a adus-o Premiul pentru cel mai bun regizor străin acordat de către Revista New Theatre (singura publicație din Turcia dedicată exclusiv teatrului, care monitorizează îndeaproape evenimentele teatrale importante din întreaga lume), în urma participării Teatrului „Regina Maria” din Oradea cu spectacolul „Tartuffe” de Moliére la Festivalul Internațional al Teatrelor Balcanice „Balkan Breeze” din Bursa.

Cu siguranță, personalitatea artistică și managerială a lui Vlad Trifaș, așa cum s-a configurat până acum și așa cum cu siguranță se va dezvolta pe mai târziu, va face ca numele lui să fie unul de referință în teatrul contemporan românesc.

Durata spectacolului este de 1 h 30 min. Prețul unui bilet în premieră este de 50 de lei și acestea pot fi achiziționate de la Casa Tineretului, de la Agenția Teatrală din incinta Cinematografului „Unirea” și de pe https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Circ politic în ședința de CL, s-a lăsat și cu jigniri. Primar: „Pietrele mai lipsesc și crucea...” (foto, video)

Joi, 28 Martie 2024
1076

În prag de campanie electorală politicienii nu mai țin cont de nimic. Ședința de Consiliul Local a Primăriei municipiului Botoșani din cursul zilei de joi, 28 martie 2024, s-a lăsat cu o ...

Calvar pentru șoferi pe strada Pacea, consilier nemulțumit de... asfaltare (foto, video)

Joi, 28 Martie 2024
685

În plenul ședinței de Consiliul Local de luna trecută, consilierul Maxim Maricel s-a declarat nemulțumit de faptul că nu intervine nimeni pe strada Pacea, acolo unde șoferii se „chin...

Zilele municipiului Botoșani sub semnul întrebării, consilierii nu au votat proiectul: „A picat, clar. Bucurați-vă” (foto, video)

Joi, 28 Martie 2024
407

Raluca Curelariu, consilier local din partea partidului USR – Filiala Botoșani, a avut o interpelare în acest sens, punând spre dezbatere un amendament la acest proiect.„N...