Nasterea Maicii Domnului este sarbatorita pe 8 septembrie. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor sub numele de Sfanta Maria mica, spre deosebire de Adormirea Maicii Domnului care poarta denumirea de Sfanta Maria mare. Este prima sarbatoare cu cruce rosie din noul an bisericesc, an care incepe pe 1 septembrie.
Sfintii Parinti au randuit ca aceasta sarbatoare sa fie praznuita pe 8 septembrie, pentru ca 8 este cifra vesniciei, a vietii vesnice. Aceasta zi ne aminteste si de faptul ca noi suntem chemati sa intram in Imparatia cea vesnica a iubirii Tatalui, Fiului si Sfantului Duh.
Potrivit traditiei ortodoxe, rugaciunile adresate Maicii Domnului de Sfânta Maria Mică de catre cele care isi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricand. O alta superstitie romaneasca spune ca persoanele care mananca gatit la foc in aceste zile isi pot atrage asupra lor boli care ii pocesc.
Este prima sarbatoare din cursul anului bisericesc, care a inceput la 1 septembrie si totodata cea mai mare sarbatoare a toamnei. In aceasta zi credinciosii merg de dimineata la biserica, pentru a asculta slujba si pentru a se inchina la icoana Maicii Domnului.
Fecioara Maria s-a nascut intr-o familie de crestini, Ioachim si Ana. Acestia, desi inaintati in varsta, s-au rugat cu tarie pentru a avea un prunc. Traditia spune ca Ingerul Gavriil i-a vestit ca ruga lor a fost ascultata si ca Dumnezeu le va da cel mai de pret dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria. Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in biserica (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sarbatori crestine inchinate Sfintei Fecioare Maria, Nascatoarea de Dumnezeu.
Traditii si obiceiuri. Pe 8 septembrie, de Nasterea Maicii Domnului, barbatii nu mesteresc si nu fac treaba in gospodarie, iar femeile nu cos si nu spala rufe. Se spune ca rugaciunile adresate Maicii Domnului in aceasta sfanta zi de sarbatoare de catre cele care isi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricand.
In credinta populara, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului reprezinta hotarul astronomic dintre vara si toamna, momentul in care se da startul lucrurilor agricole de toamna si momentul in care noul anotimp incepe sa isi intre in drepturi Mai exista si o alta superstitie romaneasca conform careia cei care mananca gatit la foc in aceste zile au sansa de a atrage asupra lor boli care ii pocesc. Se aprinde in schimb candela in dreptul icoanei Maicii Domnului si se lasa sa arda pe tot parcursul sarbatorii.