Muzica de calitate, traditii coreene si aplauze la concertul Filarmonicii Botosani! - FOTO

Muzica de calitate, traditii coreene si aplauze la concertul Filarmonicii Botosani! - FOTO
Muzică tradiţională coreeană, vineri, la Închiderea stagiunii estivale 2011 - DIALOG CULTURAL: Europa-Asia, eveniment realizat de Filarmonica Botoşani, în colaborare cu artişti din Coreea de Sud!

Un public numeros, muzică de calitate, artişti implicaţi şi un dirijor de zile mari! Coreeanul Minseok Kang, alături de soprana Yoon Heaseon şi artista Kang Jiin, au oferit publicului meloman o seară relaxantă, plăcută, artistele din Coreea fiind încadrate armonios de Georges Bizet (Toreadorii - Uvertura operei Carmen), Béla Bartók (Dansuri populare româneşti), Antonín Dvorák (Dans slav nr. 8), Pietro Mascagni (Intermezzo din opera Cavalleria rusticana), Dmitri Şostakovici (Valsul II din Suita de jazz nr. 2), Klaus Badlet (Teme muzicale din filmul Piraţii din Caraibe), Antonín Dvorák (Simfonia a IX-a - Din lumea nouă).



Soprana Yoon Heaseon i-a cucerit pe botoşăneni cu Pansori (Park Ta Ryueong şi Suk Deameori), impresionând prin calităţile vocale, virtuozitate în interpretare şi trăire autentică. Artista, care a absolvit în anul 2010 Universitatea Chosun, deţine un curs de masterat în educaţie muzicală, după ce în 2007 absolvise Universitatea Naţională Chonnam, secţia muzică tradiţională. Din anul 2010 face parte din Orchestra tradiţională coreeană din Naju, iar din anul 2007 este profesoară de muzică tradiţională coreeană în cadrul Korea Arts & Culture Education Service.



Pansori (p`ansori) este un tip de muzică vocală tradiţională coreeană (denumită şi soprană tradiţională coreeană), acompaniată de un instrument de percuţie: buk (o tobă în formă de butoiaş). Denumirea sa provine de la pan (un loc în care se adună multă lume) şi sori (suflet, în coreeană). În secolul al XIX-lea forme populare de pansori erau cele ce redau recomandări satirice sau poveşti de dragoste. În timpul interpretării unui pansori, solista stă în picioare şi ţine în mâini un evantai prin fluturarea căruia subliniază anumite cuvinte sau anunţă schimbarea scenei. Ca importanţă în viaţa colectivităţilor, pansori a fost comparat cu bluesul în muzica afro-americană.

Pentru importanţa sa spirituală, Pansori a fost proclamat de UNESCO, drept Masterpiece of the Oral and Intangible Heritage of Humanity - capodoperă a patrimoniului oral şi imaterial al umanităţii.

La fel de impresionantă a fost şi apariţia pe scena botoşăneană a artistei Kang Jiin, care a interpetat o piesă instrumentală tradiţională (Lee Kyoung-Sup – Chusang), folosind un instrument spectaculos: haegeum. O stranie sfâşiere a sunetului, care se apropie izbitor de timbrul vocal feminin din arta asiatică.



Kang Jiin a absolvit Liceul Naţional de Arte Tradiţionale şi Chung-Ang Colegiul universitar de muzică tradiţională. Este membră a Asociaţiei de Cercetare în Domeniul haegeum-ului (Association for Research on HAEGUM).

Haegeum este un instrument tradiţional cu coarde coreean, care seamănă cu o vioară. Are un gât asemănător cu un băţ şi o cutie de rezonanţă de lemn şi două corzi de mătase; este ţinut vertical pe genunchii a interpretului, iar corzile sunt acţionate cu un arcuş. Face parte dintr-o familie de instrumente asiatice care sunt utilizate şi în China: erhu, siqin, erxian... Sohaegeum este un model modernizat, cu patru coarde, utilizat numai în Coreea de Nord.



Minseok Kang a făcut din spectacolul de închidere a stagiuni o invitaţie pentru spetacolele viitoare, din microstagiunea ce se va deschide pe 30 septembrie, cu Zilele George Enescu. 



Momentele de relaxare au fost prilejuite de celebra piesă a lui Şostakovici (Valsul II din Suita de jazz nr. 2), în timpul căreia Minseok Kang a valsat cuceritor pe scenă cu o spectactoare ce îi oferise un trandafir. 



African Symphony - Van McCoy, a fost bisul concertului de vineri seara (Minseok Kang oferind bagheta ultimelor acorduri  artistei Yoon Heaseon), urmat de aplauze la scenă deschisă pentru artiştii coreeni care ne-au învăţat că viaţa înseamnă bucurie, trăire şi, de multe ori, muzică! 
 



 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Se întâmplă lângă noi: Tânăr din Suceava, victimă a înșelătoriei online, ce recomandă oamenii legii!

astăzi, 10:43
22

Sâmbătă,18.05.2024, ora 10:15, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de către un tânăr despre faptul că a fost înșelat cu suma de 900 lei de către o persoan...

Cine e profesorul Daniel Botezatu?

astăzi, 09:15
87

Începând din 1884, când piesa „O scrisoare pierdută”, a lui Caragiale, a fost pusă în scenă, celebra întrebare a cetățeanului turmentat, „Eu pentru...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (302)

astăzi, 08:42
30

După ce am citit câteva cărţi valoroase  de epigrame scrise de George Eftimie, am în faţă, de data aceasta, un volum de poezii: „Reverberaţii din Ţara Luanei” (Edit...