Muzeul "George Enescu" din Dorohoi intră în era digitală: "Putem transmite informaţia culturală generaţiilor tinere"! FOTO, VIDEO

Muzeul atractiv şi interactiv devine un spaţiu cultural prin excelenţă, un instrument care îşi atinge menirea, nu doar cea de tezaurizare, conservare şi prezentare clasică a obiectelor, ci pune accent şi dezvoltă componenta educaţională, publicul ţintă fiind generaţia tânără.

Iar dacă acest lucru se petrece într-un muzeu dintr-un orăşel nordic al României, este cu atât mai îmbucurător şi mai dătător de speranţă. Nu putem ignora faptul că, de mai bine de doi ani, în spaţiul mediatic românesc şi internaţional un loc mai mult decât vizibil îl ocupă casa bunicilor materni ai lui George Enescu, de la Mihăileni, denumită mai simplu Casa Enescu. Asta în timp ce Botoşanii gestionează alte două case ce stau sub semn enescian, cea natală, de la Liveni, şi Muzeul Enescu din Dorohoi.

În anul 2016, când se împlinesc 135 de ani de la naşterea marelui compozitor, un fapt demn de întreaga atenţie se petrece la Dorohoi: digitalizarea Muzeului Memorial "George Enescu", activitate în urma căreia instituţia devine mult mai accesibilă şi mai uşor de vizitat, prin intermediul tehnologiei.

Muzeul Județean Botoșani (Muzeul Memorial "George Enescu" din Dorohoi) a realizat în acest sens un parteneriat cu Samsung Electronics România și sponsorul Ștefan Silion, promotor local al valorilor românești şi care a asigurat suportul financiar pentru achiziționarea tehnologiei aferente acestui proiect pilot pentru județul Botoșani. Samsung nu este la prima experienţă de acest fel: în anul 2013, împreună cu Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" Bucureşti, a fost lansată prima expoziție digitală de fluturi.

La Dorohoi, prin intermediul aplicației educaționale, publicul, mai ales cel tânăr, are acces într-un mod interactiv și digital la exponate disponibile în casa memorială a celui mai important muzician din istoria României.

"Muzeul Județean Botoșani caută în permanență metode prin care să devenă cât mai atractiv, în special pentru tinerii care vor să cunoască valorile românești și să descopere mai multe detalii despre cultura muzicală. Suntem onorați să fim prima casă memorială a marelui muzician George Enescu care își concretizează eforturile de a deveni mai accesibilă, prin intermediului acestui parteneriat", a precizat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean Botoşani.

"Aplicația oferă atât o experiență interactivă de informare, prezentând biografia, opera lui George Enescu și detalii despre Muzeul Memorial "George Enescu" din Dorohoi, dar și un test de cunoștințe ce poate fi completat la finalul turului", a declarat Sabina Știrb, Public Affairs & Corporate Citizenship Manager Samsung Electronics România.

Aplicația "Acasă la Enescu", disponibilă în Galaxy Apps și Googple Play, se adresează în special copiilor cu vârste între 7 și 14 ani, fiind un mod interactiv și amuzant de învățare, însă poate fi accesată de orice pasionat de muzică ce vrea să afle mai multe despre George Enescu.

Vizitatorii sunt astfel invitați să descopere operele lui George Enescu și informații despre viața acestuia. Mai mult, aceștia își pot testa cunoștințele muzicale prin intermediul tehnologiei și pot recrea operele compozitorului pe portativul aplicației. În cadrul proiectului, Muzeul Memorial "George Enescu" va fi dotat cu 6 tablete și un eBoard Samsung care vor schimba modul de interacțiune a vizitatorilor cu exponatele și vor aduce un nou mod de vizitare.

"Ne-am dorit mult în ultimii ani să ridicăm, ca nivel de promovare, personalităţile culturale ale judeţului Botoşani, avem destule, şi consider că nu au fost suficient promovate nici pe plan national nici pe plan extern. Am iniţiat un proiect în direcţia asta, ştiam din media că cei de la Compania Samsung au deja demarate proiecte cu alte muzee din România, în special cu Muzeul "Grigore Antipa" din Bucureşti. I-am contactat pentru realizarea unui astfel de proiect pentru Casa Memorială "George Enescu", în final am considerat că proiectul va fi mai bine aplicat la Muzeul "George Enescu" din Dorohoi, pentru că impactul faţă de vizitare, fluxul de copii care pot vizita casa este mai mare. Am rămas plăcut surprins să văd că cei de la Compania Samsung au răspuns favorabil demersului meu personal de a realiza digitalizarea muzeului. Putem transmite informaţia culturală generaţiilor tinere, e mult mai atractivă pentru ei, e o formă atractivă şi interactivă, putem să le trasmitem un simţământ şi puţin nationalist, de mândrie locală şi naţională, să îşi cunoască valorile culturale din zona din care fac parte. Sunt mulţumit de acest proiect, sper ca acest eveniment să fie un exemplu atât pentru autorităţile locale cât şi pentru mediul de afaceri din Botoşani, pentru a continua şi dezvolta şi alte proiecte, pentru  a susţine personalităţile culturale ale judeţului Botoşani", a precizat Ştefan Silion.  

"Aplicaţia aceasta a fost posibilă datorită acestui proiect iniţiat de domnul Ştefan Silion, prin care a început demersul şi parteneriatul cu Muzeul Judeţean Botoşani şi cu Muzeul George Enescu din Dorohoi. Încă din 2013, Samsung a început un program mai amplu prin care încearcă să aducă muzeele mai aproape de copii, prin tehnologie. De ce? Este o generaţie digitală. Le este mult mai uşor să folosească tehnologia, iar experienţa de învăţare datorită tehnologiei în niciun caz nu este o înlocuire, ci o completare", a precizat Sabina Știrb, din cadrul Samsung Electronics România.

Copiii prezenţi vineri în muzeu s-au arătat nu doar curioşi şi impresionaţi de câte pot afla într-un timp foarte scurt, dar au fost şi încântaţi să probeze eficienţa şi aplicabilitatea aplicaţiei. La final au avut prilejul de a-şi testa şi cunoştinţele legate de viaţa şi activitatea compozitorului George Enescu.
 

















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tragedie într-o localitate din Botoșani: O femeie de 82 de ani a murit în urma unui incendiu care i-a cuprins locuința! (foto)

astăzi, 08:24

Când au ajuns pompierii, casa și o anexă ardeau în totalitate. Întrucât existau informații că proprietara ar putea să fie în interior, echipajele au început im...

Calendar ortodox, 19 ianuarie: Sf. Cuv. Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, Mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia

astăzi, 08:03

Dar, venind cei din sat, l-au făcut preot fără voia lui, deşi era încă tânăr. Deci, făcându-se acest lucru, Macarie a început să ducă o viaţă mai aspră, căci venea...

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....