Muzeul "George Enescu" din Dorohoi intră în era digitală: "Putem transmite informaţia culturală generaţiilor tinere"! FOTO, VIDEO

Muzeul atractiv ÅŸi interactiv devine un spaÅ£iu cultural prin excelenţă, un instrument care îÅŸi atinge menirea, nu doar cea de tezaurizare, conservare ÅŸi prezentare clasică a obiectelor, ci pune accent ÅŸi dezvoltă componenta educaÅ£ională, publicul Å£intă fiind generaÅ£ia tânără.

Iar dacă acest lucru se petrece într-un muzeu dintr-un orăşel nordic al României, este cu atât mai îmbucurător ÅŸi mai dătător de speranţă. Nu putem ignora faptul că, de mai bine de doi ani, în spaÅ£iul mediatic românesc ÅŸi internaÅ£ional un loc mai mult decât vizibil îl ocupă casa bunicilor materni ai lui George Enescu, de la Mihăileni, denumită mai simplu Casa Enescu. Asta în timp ce BotoÅŸanii gestionează alte două case ce stau sub semn enescian, cea natală, de la Liveni, ÅŸi Muzeul Enescu din Dorohoi.

În anul 2016, când se împlinesc 135 de ani de la naÅŸterea marelui compozitor, un fapt demn de întreaga atenÅ£ie se petrece la Dorohoi: digitalizarea Muzeului Memorial "George Enescu", activitate în urma căreia instituÅ£ia devine mult mai accesibilă ÅŸi mai uÅŸor de vizitat, prin intermediul tehnologiei.

Muzeul JudeÈ›ean BotoÈ™ani (Muzeul Memorial "George Enescu" din Dorohoi) a realizat în acest sens un parteneriat cu Samsung Electronics România È™i sponsorul Ștefan Silion, promotor local al valorilor româneÈ™ti ÅŸi care a asigurat suportul financiar pentru achiziÈ›ionarea tehnologiei aferente acestui proiect pilot pentru judeÈ›ul BotoÈ™ani. Samsung nu este la prima experienţă de acest fel: în anul 2013, împreună cu Muzeul NaÈ›ional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" BucureÅŸti, a fost lansată prima expoziÈ›ie digitală de fluturi.

La Dorohoi, prin intermediul aplicaÈ›iei educaÈ›ionale, publicul, mai ales cel tânăr, are acces într-un mod interactiv È™i digital la exponate disponibile în casa memorială a celui mai important muzician din istoria României.

"Muzeul JudeÈ›ean BotoÈ™ani caută în permanență metode prin care să devenă cât mai atractiv, în special pentru tinerii care vor să cunoască valorile româneÈ™ti È™i să descopere mai multe detalii despre cultura muzicală. Suntem onoraÈ›i să fim prima casă memorială a marelui muzician George Enescu care îÈ™i concretizează eforturile de a deveni mai accesibilă, prin intermediului acestui parteneriat", a precizat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului JudeÅ£ean BotoÅŸani.

"AplicaÈ›ia oferă atât o experiență interactivă de informare, prezentând biografia, opera lui George Enescu È™i detalii despre Muzeul Memorial "George Enescu" din Dorohoi, dar È™i un test de cunoÈ™tinÈ›e ce poate fi completat la finalul turului", a declarat Sabina Știrb, Public Affairs & Corporate Citizenship Manager Samsung Electronics România.

AplicaÈ›ia "Acasă la Enescu", disponibilă în Galaxy Apps È™i Googple Play, se adresează în special copiilor cu vârste între 7 È™i 14 ani, fiind un mod interactiv È™i amuzant de învățare, însă poate fi accesată de orice pasionat de muzică ce vrea să afle mai multe despre George Enescu.

Vizitatorii sunt astfel invitaÈ›i să descopere operele lui George Enescu È™i informaÈ›ii despre viaÈ›a acestuia. Mai mult, aceÈ™tia îÈ™i pot testa cunoÈ™tinÈ›ele muzicale prin intermediul tehnologiei È™i pot recrea operele compozitorului pe portativul aplicaÈ›iei. În cadrul proiectului, Muzeul Memorial "George Enescu" va fi dotat cu 6 tablete È™i un eBoard Samsung care vor schimba modul de interacÈ›iune a vizitatorilor cu exponatele È™i vor aduce un nou mod de vizitare.

"Ne-am dorit mult în ultimii ani să ridicăm, ca nivel de promovare, personalităţile culturale ale judeÅ£ului BotoÅŸani, avem destule, ÅŸi consider că nu au fost suficient promovate nici pe plan national nici pe plan extern. Am iniÅ£iat un proiect în direcÅ£ia asta, ÅŸtiam din media că cei de la Compania Samsung au deja demarate proiecte cu alte muzee din România, în special cu Muzeul "Grigore Antipa" din BucureÅŸti. I-am contactat pentru realizarea unui astfel de proiect pentru Casa Memorială "George Enescu", în final am considerat că proiectul va fi mai bine aplicat la Muzeul "George Enescu" din Dorohoi, pentru că impactul faţă de vizitare, fluxul de copii care pot vizita casa este mai mare. Am rămas plăcut surprins să văd că cei de la Compania Samsung au răspuns favorabil demersului meu personal de a realiza digitalizarea muzeului. Putem transmite informaÅ£ia culturală generaÅ£iilor tinere, e mult mai atractivă pentru ei, e o formă atractivă ÅŸi interactivă, putem să le trasmitem un simţământ ÅŸi puÅ£in nationalist, de mândrie locală ÅŸi naÅ£ională, să îÅŸi cunoască valorile culturale din zona din care fac parte. Sunt mulÅ£umit de acest proiect, sper ca acest eveniment să fie un exemplu atât pentru autorităţile locale cât ÅŸi pentru mediul de afaceri din BotoÅŸani, pentru a continua ÅŸi dezvolta ÅŸi alte proiecte, pentru  a susÅ£ine personalităţile culturale ale judeÅ£ului BotoÅŸani", a precizat Åžtefan Silion.  

"AplicaÅ£ia aceasta a fost posibilă datorită acestui proiect iniÅ£iat de domnul Åžtefan Silion, prin care a început demersul ÅŸi parteneriatul cu Muzeul JudeÅ£ean BotoÅŸani ÅŸi cu Muzeul George Enescu din Dorohoi. Încă din 2013, Samsung a început un program mai amplu prin care încearcă să aducă muzeele mai aproape de copii, prin tehnologie. De ce? Este o generaÅ£ie digitală. Le este mult mai uÅŸor să folosească tehnologia, iar experienÅ£a de învăţare datorită tehnologiei în niciun caz nu este o înlocuire, ci o completare", a precizat Sabina Știrb, din cadrul Samsung Electronics România.

Copiii prezenÅ£i vineri în muzeu s-au arătat nu doar curioÅŸi ÅŸi impresionaÅ£i de câte pot afla într-un timp foarte scurt, dar au fost ÅŸi încântaÅ£i să probeze eficienÅ£a ÅŸi aplicabilitatea aplicaÅ£iei. La final au avut prilejul de a-ÅŸi testa ÅŸi cunoÅŸtinÅ£ele legate de viaÅ£a ÅŸi activitatea compozitorului George Enescu.
 

















 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

România, prima țară din UE care va achiziționa sistemul antiaerian Iron Dome. MApN a semnat acordul de 2 miliarde euro cu compania israeliană Rafael!

Monday, 21 July 2025

România a semnat pe 18 iulie 2025, acordul-cadru privind achiziÈ›ionarea de sisteme de apărare antiaeriană similare cu Iron Dome de la compania israeliană Rafael, a anunÈ›at Ministerul ApărÄ...

Cutremur în sistemul de sănătate: Lovitură puternică împotriva practicilor din clinicile private!

Monday, 21 July 2025

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete , a afirmat că vor fi luate măsuri în cazul în care spitalele private transferă pacienÈ›i la unităţi din sistemul public, pentru ...

Botoșănean amendat după ce a făcut grătar pe spațiul verde!

Monday, 21 July 2025

În data de 18.07.2025, poliÈ›iÈ™tii locali au desfășurat activități pentru identificarea persoanelor care săvârÈ™esc fapte ilicite ÅŸi luarea măsurilor legale pentru combaterea ÅŸi p...