Modernizarea Memorialului Ipotești, posibilă și datorită unei familii de români din Australia

Modernizarea Memorialului Ipotești, posibilă și datorită unei familii de români din Australia

Pe 19 august 2020, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu anunța, într-un comunicat de presă, intenția unei familii din Australia, Liana și George Bucea, de a sponsoriza modernizarea Muzeului „Mihai Eminescu”, după cum urmează: iluminat muzeu (trei săli), totemuri digitale cu PC integrat, touchscreen, software dedicat și instalare, antene pentru optimizarea semnalului WiFi și instalare.

Familia Bucea continuă, în acest fel, un proiect al fiului lor decedat prematur, Tudor Antoniu, specialist IT, pasionat de Eminescu, care fondase în Sydney, Australia, Asociația „Eminescu Cultural Association”. Asociația a avut ca obiectiv organizarea şi promovarea de evenimente culturale care să atragă şi să servească comunitatea română din Sydney şi, totodată, să creeze un dialog şi să informeze australienii despre obiceiurile, tradiţiile şi cultura românească. Evenimentul principal organizat, pe lângă expoziţii de pictură, lansări de carte, concerte ale artiştilor români şi alte activităţi, a fost Festivalul „Mihail Eminescu” (2009-2014), festival bilingv, român-englez. Datorită asociației, comunitatea română din Australia a avut ocazia să-l sărbătorească pe Eminescu, să informeze publicul australian vorbitor de limbă engleză despre tradiţia culturală şi poetică a României.

După urmarea tuturor procedurilor de aprobare și achiziționare, în ajunul Zilei Culturii Naționale, utilajul a fost instalat în obiectivele din incinta Memorialului Ipotești, iar în trei săli ale muzeului a fost înlocuit sistemul de iluminare.

Astfel, din 15 ianuarie, vizitatorii Memorialului pot folosi mijloacele IT instalate în Casa memorială și în muzeul tematic, pentru a se informa despre familia Eminovici, despre biografia și opera eminesciană. Un totem digital, instalat în amfiteatrul „Laurențiu Ulici”, va facilita realizarea online a proiectelor Memorialului Ipotești.

„Le mulțumim și pe această cale domnilor Liana și George Bucea pentru susținerea Memorialului Ipotești”, a transmis Ala Sainenco, managerul Memorialului Ipotești – Centrul de studii „Mihai Eminescu”.
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Anca Savel

O proaspătă mamă are nevoie de sânge pentru a trece cu bine peste o situație critică

Vineri, 16 Aprilie 2021
484

O proaspătă mama are nevoie de sânge pentru a rezolva problemele medicale apărute imediat după nașterea fetiței sale, Ecaterina.Femeia nu se află în stare gravă îns...

Inițiativă minunată pentru prematurii aflați la Maternitatea din Botoșani: botoșei, căciulițe și caracatițe pentru micii luptători (FOTO)

Vineri, 16 Aprilie 2021
161

Patru femei din Botoșani au avut minunata idee de a croșeta diferite articole pentru prematurii internați la Maternitatea din Botoșani.Din proprie inițiativă, cele patru doamne au realizat c...

Florentina Denisa, copila rămasă orfană la doar 14 ani, are nevoie de ajutorul semenilor (FOTO)

Vineri, 16 Aprilie 2021
1648

Pentru Florentina Denisa, o fată  în vârstă de doar 14 ani din comuna Avrămeni, județul Botoșani, viața a însemnat un lung șir de necazuri și lacrimi, fără prea multe ...