Ministrul Culturii, mesaj către profesioniștii din domeniu: Apel la răbdare și solidaritate!

Ministrul Culturii, mesaj către profesioniștii din domeniu: Apel la răbdare și solidaritate!

 Ministrul Culturii, Demeter András István  

Ca urmare a aprobării Ordonanței de Urgență privind plafonarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare la un nivel de maximum 300 de lei brut, Ministerul Culturii transmite că a luat act de reacțiile ample și argumentate venite din partea profesioniștilor din domeniul cultural.

Ministrul Culturii, Demeter András István, își asigură angajații - restauratori, muzeografi, bibliotecari, actori, artiști lirici, balerini, dar și personalul administrativ sau tehnic – că a citit cu atenție fiecare mesaj transmis în legătură cu măsurile de austeritate.

 

”Este evident că măsura adoptată a generat îngrijorare, neliniște și frustrare în rândul celor care își desfășoară activitatea, de multe ori în tăcere și în condiții dificile, în instituțiile de cultură din toată țara. Este esențial să subliniem că acest spor nu este un beneficiu gratuit sau un privilegiu nemeritat, ci este acordat în baza unor condiții obiective, expertizate de instituții abilitate, și reflectă riscurile reale la care sunt supuși zilnic acești angajați. Vorbim despre persoane care își desfășoară activitatea în condiții dificile, periculoase pentru sănătate, pentru a asigura funcționarea instituțiilor culturale și accesul publicului la servicii de calitate. Sunt profesioniști, cu o experiență solidă, dobândită chiar în aceste medii sensibile de lucru”, se arată în comunicatul ministrului Demeter András István.

Ministerul Culturii a analizat și posibilitatea exceptării sectorului cultural de la această măsură. Din păcate, fără succes! ”Deși am identificat numeroase argumente solide în sprijinul unei astfel de soluții, acestea nu au fost, din păcate, suficiente pentru a evita riscul unei discriminări pozitive față de alte categorii socio-profesionale. Argumentele, oricât de pertinente și bine fundamentate, nu au fost îndeajuns pentru a justifica, în acest moment, o excepție generală convingătoare”.

Momentul dificil pe care îl străbate România va fi resimțit de către toți profesioniștii. O situație care ”riscă să demoralizezze angajații care oricum au cele mai mici salarii”, transmite ministrul Culturii.

”Suntem conștienți de discrepanța dintre ceea ce se cere și ceea ce se oferă în schimbul muncii depuse în muzee, teatre, biblioteci sau laboratoare de restaurare. De asemenea, reducerea bruscă a acestui spor riscă să demoralizeze angajații și să afecteze stabilitatea financiară a unora dintre cele mai vulnerabile categorii din sistemul bugetar – angajații din cultură, care oricum au cele mai mici salarii în comparație cu alte domenii în care s-au acordat sporuri excesive, generând astfel discrepanțe financiare semnificative. Tocmai de aceea, Ministerul Culturii continuă demersurile începute în anul 2023 privind reforma sistemului de salarizare, cu obiectivul clar de a elimina inechitățile care există între lucrătorii din domeniul culturii și cei din alte sectoare bugetare, astfel încât cultura să nu mai fie tratată ca o Cenușăreasă a administrației publice. Începând cu anul 2023, Ministerul Culturii a participat la toate acțiunile de revizuire a ierarhizării funcțiilor din sectorul bugetar, inițiate de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și coordonate de Banca Mondială. Ministerul a formulat propuneri pentru majorarea coeficienților aferenți funcțiilor prevăzute în grilele existente, incluse în anexele utilizate de instituțiile aflate în subordinea sa. Totodată, au fost întreprinse demersuri pentru corectarea inadvertențelor existente privind funcțiile similare din instituții cu grade diferite de anvergură, fiind transmise grile de modificare și alte propuneri relevante”.

Ministerul Culturii transmite un mesaj ferm: ”nu ne dorim să pierdem profesioniștii care mențin vie cultura română”.

”Cultura are nevoie de voi. România are nevoie de voi. Suntem conștienți de riscurile reale la care sunteți expuși – fizic, emoțional, profesional. Vom continua demersurile instituționale pentru a susține un sistem echitabil, care să recunoască valoarea muncii și complexitatea meseriilor din cultură”, transmite mai departe ministrul.

Mesajul se îndreaptă și către managerii instituțiilor de cultură din România, cu precizarea că au existat cazuri în trecut în care ”sporurile au fost acordate în mod discreționar”. Fără ca ceilalți angajați să ridice semne de întrebare!

”Considerăm esențială responsabilizarea managementului instituțiilor de cultură. În trecut, au existat situații în care unele sporuri au fost acordate în mod discreționar, fără o asumare clară a răspunderii manageriale. Este timpul să ne uităm cu onestitate și la aceste aspecte: atunci când au fost acceptate beneficii necuvenite, puțini au ridicat semne de întrebare. Astăzi, când se impune o ajustare, este firesc să existe nemulțumiri. Dar dacă vrem să păstrăm ceea ce este esențial, trebuie, uneori, să renunțăm la ceea ce este conjunctural. Ministerul Culturii crede că o reformă durabilă se construiește cu asumare, cu claritate și cu simțul echilibrului”.

Cu toate acesteea, spune ministrul Demeter András István, ”chiar dacă sporul a fost plafonat, facem un apel către conducerea instituțiilor de cultură din subordinea autorităților centrale și locale, să creeze un climat normal, să păstreze unitatea și înțelegerea în instituții pentru a putea crea actul artistic la același nivel calitativ, prin măsuri administrative concrete și prin consultarea constantă a angajaților și a sindicatelor”.

Toți cei care activează în domeniul culturii știu cât efort se află în spatele fiecărei expoziții, fiecărui spectacol, fiecărei cărți restaurate sau colecții puse în ordine. În spatele acestor realizări se află muncă intensă, pasiune și sacrificiu. Știm că, dincolo de imaginea unei biblioteci ordonate sau a unei scene strălucitoare, se află oameni care muncesc în condiții adesea improprii și ignorate.

”De aceea, reafirmăm angajamentul Ministerului Culturii de a apăra și sprijini valorile umane și profesionale ale acestui sector. Vom continua să ne facem vocea auzită în Guvern pentru ca domeniul culturii să nu mai fie marginalizat, iar reformele să fie aplicate cu discernământ și respect pentru oameni. Să nu uităm că România se construiește și prin cultură. Iar cultura nu se face singură. Se face cu profesioniști. Cu voi”, se arată în finalul comunicatului transmis către angajații din Cultură.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ATOP Botosani: În atenția persoanelor care circulă pe trotinete!

Tuesday, 1 July 2025

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Botoșani solicită Inspectoratului de Poliție Județean luarea de măsuri împotriva celor care încalcă prevederile legale. În...

Expoziția de grafică și pictură „Petra”, în spațiul Colecției de Artă din Botoșani!

Tuesday, 1 July 2025

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2-14 iulie 2025, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de artă plastică ”Petraˮ, cu lucrări de pictură și grafică se...

Garaj cuprins de flăcări, pagubele sunt însemnate! (Foto)

Tuesday, 1 July 2025

Un incendiu violent s-a produs, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Mileanca. Un garaj, în care se afla o mașină, mai multe bunuri și unelte electrice, a...