Memoria zilei: ALEXANDRU ARTIMON

Memoria zilei: ALEXANDRU ARTIMON

ALEXANDRU ARTIMON
agero-stuttgart.de

Alexandru Artimon s-a născut pe 14 septembrie 1938 in comuna Coşula, judetul Botosani. A absolvit Liceul "A.T. Laurian" din Botoşani apoi, în 1963, Facultatea de Istorie - Filosofie, sectia Istorie universala, din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza", Iaşi.

Doctor în istorie din anul 1999. Din 1963 pina în 1967 a fost director al Muzeului de Istorie din Târgu Neamt, iar intre anii 1967 - 1969 a functionat ca şef de secţie la Muzeul de Istorie a Bucovinei din Suceava. Din 1969 pînă în 2001 a fost muzeograf principal, şef secţie şi director adjunct (1992 - 2001) al Complexului Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacău, a fost membru in Comisia oraşelor medievale româneşti, iar din anul 2001 a lucrat ca arheolog expert al Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bacău.

Activitatea sa de arheolog a inclus studii privind civilizaţia medievală la Cetăţii  Neamţului (Târgu Neamţ), la Suceava, Volovăţ, Mânăstirea Putna şi Mânăstirea Slatina din judetul Suceava, cercetări în judeţul şi orasul Bacău, Tirgu Trotuş, comuna Stefan cel Mare, Onceşti, Mânăstirea Caşin, Faraoani, Drăgeşti - Tătărăşti, Opriseşti - Răchitoasa, Cleja, Fântânele (Bacău) si la Adjudul Vechi (Vrancea).

A publicat peste 80 de articole, studii, note si recenzii, în reviste de specialitate din Bacău şi din tară. A participat la sesiuni ştiinţifice organizate de muzee, arhive, institute de cercetare, universitati etc.

A fost distins cu medalii, ordine, premii şi diplome, dintre care amintim doar: Diplomă de merit, acordată de Ministerul Culturii şi Cultelor(2003) şi cel mai important, Ordinul "Meritul cultural" în grad de Cavaler, primit in anul 2004.

S-a stins din viata pe data de 8 septembrie 2008. 


(Mihaela Băbuşanu Amalanci, istoric/ muzeolog)


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
59

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
101

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...