Memoria zilei: ALEXANDRU ARTIMON

Memoria zilei: ALEXANDRU ARTIMON

ALEXANDRU ARTIMON
agero-stuttgart.de

Alexandru Artimon s-a născut pe 14 septembrie 1938 in comuna Coşula, judetul Botosani. A absolvit Liceul "A.T. Laurian" din Botoşani apoi, în 1963, Facultatea de Istorie - Filosofie, sectia Istorie universala, din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza", Iaşi.

Doctor în istorie din anul 1999. Din 1963 pina în 1967 a fost director al Muzeului de Istorie din Târgu Neamt, iar intre anii 1967 - 1969 a functionat ca şef de secţie la Muzeul de Istorie a Bucovinei din Suceava. Din 1969 pînă în 2001 a fost muzeograf principal, şef secţie şi director adjunct (1992 - 2001) al Complexului Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacău, a fost membru in Comisia oraşelor medievale româneşti, iar din anul 2001 a lucrat ca arheolog expert al Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bacău.

Activitatea sa de arheolog a inclus studii privind civilizaţia medievală la Cetăţii  Neamţului (Târgu Neamţ), la Suceava, Volovăţ, Mânăstirea Putna şi Mânăstirea Slatina din judetul Suceava, cercetări în judeţul şi orasul Bacău, Tirgu Trotuş, comuna Stefan cel Mare, Onceşti, Mânăstirea Caşin, Faraoani, Drăgeşti - Tătărăşti, Opriseşti - Răchitoasa, Cleja, Fântânele (Bacău) si la Adjudul Vechi (Vrancea).

A publicat peste 80 de articole, studii, note si recenzii, în reviste de specialitate din Bacău şi din tară. A participat la sesiuni ştiinţifice organizate de muzee, arhive, institute de cercetare, universitati etc.

A fost distins cu medalii, ordine, premii şi diplome, dintre care amintim doar: Diplomă de merit, acordată de Ministerul Culturii şi Cultelor(2003) şi cel mai important, Ordinul "Meritul cultural" în grad de Cavaler, primit in anul 2004.

S-a stins din viata pe data de 8 septembrie 2008. 


(Mihaela Băbuşanu Amalanci, istoric/ muzeolog)


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Excelență și emoții la festivitatea de premiere a Olimpiadei Naționale de Matematică din Botoșani! (Foto, Video)

astăzi, 18:45

„Olimpiada punctului de la infinit”, așa cum a fost numită de domnul conf. univ. dr. Cătălin Liviu Gherghe, președintele comisiei centrale, a ajuns la final. Sâmbătă seară...

România are printre cele mai mici prețuri la ouă din Uniunea Europeană, la poarta fermei, chiar dacă consumul crește cu 50% de Paște!

astăzi, 17:52

România are printre cele mai mici prețuri la ouă din Uniunea Europeană, la poarta fermei, chiar dacă în această perioadă a Sărbătorilor Pascale consumul intern crește cu 50%, iar ...

Acesta este cel mai puternic motor din lume. Are 1850 de cai-putere și a fost creat de o companie puțin cunoscută!

astăzi, 16:18

A fost creat cel mai puternic motor V12 din lume. Deși multă lume s-ar aștepta să fie o marcă înregistrată Ferrari sau Lamborghini, surpriza e pe măsură. Asta, pentru că motorul minu...