Memoria zilei: 127 de ani de la nașterea Otiliei Cazimir, poeta sufletelor simple

Într-o zi de 12 februarie 1894 apărea pe lume, în județul Neamt, la Cotu Vameș (comuna Horia)  scriitoarea Otilia Cazimir.

A fost al cincilea copil al învățătorilor Ecaterina și Gheorghe Gavrilescu şi a început să scrie poezii de când era mică. A urmat cursurile liceale şi universitare la Iaşi, oraş în care şi-a petrecut întreaga viaţă.  A decedat la 8 iunie 1967 la Iași.

De-a lungul carierei sale artistice, Otilia Cazimir a fost supranumită „poeta sufletelor simple”,  fiind cunoscută în special pentru poeziile sale destinate copiilor. Otilia Cazimir este în realitate un pseudonim folosit de  poeta Alexandra Gavrilescu.

 

Pseudonimul i-a fost ales de scriitorul Mihail Sadoveanu și de criticul literar Garabet Ibrăileanu. Scriitoarei nu i-a plăcut noul nume: „Dați-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acesta, pe care totuși l-am purtat cu cinste, nu mi-a plăcut niciodată. N-am nimic în comun cu eroinele legendelor germane, iar cea dintâi Otilie pe care am întâlnit-o în viață, fetița cu care am stat în bancă în clasa primară, era proastă, grasă și buboasă …”.

A folosit și alte pseudonime, precum Alexandra Casian, Ofelia, Magda, Dona Sol cu care a semnat în presă, mai ales, articolele „feministe”.

Pentru bogata sa activitate literară, Otilia Cazimir a primit numeroase premii şi distincţii: Premiul Academiei Române (1927), Premiul Femina (1928), Premiul Naţional pentru Literatură (1937).

Dintre nenumăratele volume de poezie, proză și traduceri scrise de Otilia Cazimir amintim:

Lumini și umbre“ (1923), „Fluturi de noapte“ (1927), „Licurici – cronici fanteziste“ (1930), „Cântec de comoară“ (1930), „Jucării“ (1939), „A murit Luchi“ (1942), „Baba iarna intră-n sat“ (1954), „Din întuneric – Fapte și întâmplări adevărate din carnetul unei doctorese“ (1928), „Grădina cu amintiri“ (1929), „În târgușorul dintre vii“ (1939), „Prietenii mei, scriitorii… “ (1960).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cristina Ciobănașu și fericirea de acasă: ”Nu am vrut să plec de aici fără să vă las poze cu ai mei!” (Foto)

astăzi, 13:27

E perioada vacanței și, între proiecte de televiziune, frumoasa și carismatica actriță Cristina Ciobănașu a reușit să facă și un drum acasă, la Vorona, pentru a-și vizita părinții...

Cine sunt cele 16 femei cu viață sfântă, canonizate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române!

astăzi, 12:58

Şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a avut loc marţi, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafe...

Migrația inversă: Românii părăsesc Italia și se întorc în țară - „Au plecat foarte multe femei care îngrijesc bătrâni!”

astăzi, 12:04

Un număr tot mai mare de români care s-au stabilit în Italia se întorc în România, dezamăgiți de realitățile economice tot mai dificile din Peninsulă. Potrivit date...