Meloterapia si efectele benefice asupra starii de sanatate psiho-emotionala

Este atat de simplu...si noi asteptam mereu sa ne ajute altii, cand rezolvarea problemelor noastre este tot in noi. Va rog sa cantati in fiecare zi! Acesta este doar un articol din atat de multe altele in care subiectul este muzicoterapia. O zi plina de ... muzica!

 Meloterapia este un tip de terapie ce se bazeaza pe acorduri muzicale (muzica). Se foloseste pentru tratamentul psihologic si psiho-somatic. Nu este un nou tip de terapie, ci beneficiile ei se cunosc inca din antichitate. In acele vremuri se folosea ca tratament pentru cei deprimati, dar si ca forma de incurajare pentru cei care plecau pe campul de lupta.

Amerindienii se foloseau de dansurile sfinte pentru a vindeca bolnavii, tibetanii se foloseau de sunetele clopotelor, tobelor pentru a alunga migrenele, bolile psihice, triburile africane se foloseau de sunetul tobelor.

Astazi, putem macar incerca alungarea gandurilor negre, deprimarii, durerilor si imbunatatirea activitatii cerebrale cu ajutorul muzicii. Cea mai buna muzica pe care trebuie sa o asculti este aceea care iti face placere, te elibereaza.

Instrumente benefice

In Grecia Antica s-a incercat harpa sub diferite melodii pentru evolutia spirituala, clopotele indicate in afectiuni ale plamanilor, instrumentele cu coarda sunt indicate bolilor de inima, tobele pentru rinichi, flautul este benefic in cazul afectiunilor ficatului.

Muzica ne afecteaza pe trei niveluri: intelectual, afectiv si instinctual.

Pe plan intelectual suntem influentati de armonia orchestrei, ne relaxam si se dezvolta gandirea matematica.

Pe plan afectiv suntem influentati de melodie, instinctual suntem influentati de ritm.

Meloterapia poate avea un puternic impact asupra noastra: stimuleaza eliberarea de endorfine (hormoni ai fericirii), are efect contra oboselii si durerilor. Se pot trata tulburarile mentale, afective, agresivitatile ascunse, astmul, problemele de alimentatie. Prin meloterapie se imbunatateste calitatea somnului, creativitatii, reduce stresul si depresia, ritmul cardiac se regleaza, la fel si tensiunea arteriala.

In cazul persoanelor ce au suferit un atac cerebral se recomanda recuperarea prin muzica imediat dupa ce ies din spital. In primele saptamani dupa ce a avut loc atacul cerebral, la nivelul creierului au loc o serie de modificari si trebuie actionat cat mai repede.

In timpul chimioterapiei, muzica are un efect benefic asupra pacientului, acesta simtind o mai mica durere. De asemenea, pacientii ce sufera de dementa se trezesc la viata la auzul unor melodii preferate.

Femeile suporta mai usor durerile nasterii daca asculta muzica sau pacientii care urmeaza sa intre intr-o operatie si care fac meloterapie, vor lua injumatatita cantitatea de calmante.

Ce muzica sa ascultam

Pentru relaxarea persoanelor care depun activitati intelectuale intense se recomanda arii lente, melodii romantice.

Pentru inlaturarea deprimarii, agitatiei se recomanda o muzica ritmata.

Bun de ascultat: Claude Debussy (Sonata pentru pian si harpa), Paganini (Concert nr. 4 in Re Minor), Ceaikovsky (Uvertura operei "Frumoasa din padurea adormita"), Beethoven (Concertul imperial nr. 5 ), Schubert (Ave Maria), Wolfgang Amadeus Mozart (Don Juan), Maurice Ravel (Bolero), Giuseppe Verdi (Marsul din oprea Aida).

Notele muzicale sunt in stransa legatura si influenteaza anumite zone ale corpului uman. De aceea, sunt recomandate piesele muzicale cu nota predominanta vindecatoare :

DO: circulatie proasta, anemie, afectiuni ale sangelui, paralizie, dificultati de urinare, melancolie, umflarea gleznelor, racirea picioarelor. Mare efect asupra colonului, gatului, genunchilor si nasului.

RE: astm, bronsita, guta, pietre la vezica biliara, obezitate, purificarea toxinelor, letargie. Guverneaza sanii, organele sexuale, perineul picioarele si limba.

MI: constipatie, indigestie, afectiuni ale ficatului, gastrointestinale, tuse, dureri de cap, piele, apatie, plictiseala. Guverneaza capul, ochii, plexul solar, zona ombilicala.

FA: guturai, alergii, raceli, traume, socuri, colici, epuizare, ulcere, iritabilitate, tensiune marita, piele uscata. Guverneaza rinichii, glandele suprarenale, umerii, pieptul, colonul si gambele.

SOL: laringita, amigdalita, inflamatii ale gatului, afectiuni oculare, boli de piele, mancarimi, voma, spasme musculare, dureri menstruale, febra, stimuleaza centrul atentiei si calmul. Guverneaza saliva, parul, si sistemul reproducator.

LA: afectiunile nervoase, convulsii, oboseli, dereglari ale echilibrului, sangerari, dificultati respiratorii, umflaturi, paralizie, pecingine, actioneaza pe osul sacru la baza coloanei.

SI: folosita in intreg corpul dar cu deosebire in dezechilibrul glandelor, nevralgii, deficiente imunitare, metabolismul vitaminelor ori dereglari nervoase.

S-a observat, in genere, ca operele clasice sunt binevenite in tratarea afectiunilor sau starilor negative. Instrumente precum harpa, flautul, lampa de aromoterapie pot imbunatati starea sanatatii tale.



Psiholog Psihoterapeut- Alice Iliescu

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Momente de mândrie pentru învățământul botoșănean: Prof. Ioana Cristina Pașcău a câștigat trofeul „Profesorul Anului din mediul rural”!

Monday, 24 February 2025

Gala „Profesorul Anului din mediul rural” aduce în prim-plan și aplaudă eforturile și rezultatele oamenilor excepționali, care lucrează în învățământul din ...

Cel mai așteptat film de comedie românesc al anului, „Mentorii”, ajunge în avanpremieră la Botoșani!

Monday, 24 February 2025

Filmul are parte de două proiecții speciale care vor avea loc de la ora 17:30, la Happy Cinema și de la ora 19:00 la Cinema Unirea. Tot pe 28 februarie, „Mentorii”, primul lungmetraj pr...

Tot mai puține locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare: LISTA completă transmisă de AJOFM Botoșani!

Monday, 24 February 2025

Astfel, pe nivel de studii, 24 de locuri de muncă se adresează candidaților cu studii superioaare, în timp ce 433 sunt pentru cei cu studii medii. Pe nivel de calificare, calificații au l...