Manifestări dedicate Unirii la Dorohoi: Comunicări științifice, ceremonial religios și oaspeți de la Cernăuți! (Foto)

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită sâmbătă, 20 ianuarie, la Dorohoi, în prezența oficialităților și a numeroși invitați.

Sărbatorirea Unirii a început prin rugăciune la Catedrala din Dorohoi, unde un sobor de preoți sub protia părintelui director Petru-Georgel Chichioacă au oficiat Te Deum de mulțumire, precum și parastasul unde au fost pomeniți artizanii acestui act istoric, Al. I. Cuza, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu și ceilalți.

După rugăciune, Părintele Teodor Budacă a prezentat referatul cu tema ”Unirea românilor într-un singur stat: Unirea Principatelor Române și contribuția Bisericii Ortodoxe Române", apoi corala Seminarului din Dorohoi a susținut un scurt recital de cântece patriotice sub bagheta profesorului de muzică Gabriel Răzvan Sarafim.

”După slujba din Catedrală, toți am fost oaspeții Colegiului Național ”Grigore Ghica Voievod”, unde am fost promiți cu bucurie în Amfiteatrul ”Dimitrie Pompeiu" de către directorul Georgel Șlincu și profesorul Petru Păduraru. Invitați au fost frații noștri de la Cernăuți. Au participat la eveniment Maria Andrieș, Nicolae Șapcă și alți români din această vatră a neamului românesc”, a transmis preotul Teodor Ciurariu.

În amfiteatrul Colegiului au susținut comunicări științifice decanul Facultății de Istorie și Geografie din Suceava, prof. univ. dr. Florin Pantescu, precum și prof. univ. dr. Ștefan Pureci, cel din urmă prodecanul Facultății de Istorie și Geografie din Suceava.

”Au participat mult popor, oameni iubitori de frumos, artă si istorie a poporului nostru românesc, ofițeri și subofițeri în rezervă. Amintim aici pe domnul Colonel (r.) Dr. Pogoreanu Doru, Colonel (r) Dr. Cristi Cucoreanu, Colonel Barbacaru. La acest eveniment am distribuit și eu 50 de cărți primite de la Părintele Stareț Andrei de la Dervent, cărți în care este descrisă viața părintelui Elefterie Mihail care a fost descoperit după aproape 30 de ani de la trecerea în veșnicie răspândind miros de bună mireasmă. L-am cunoscut și eu pe acest Părinte cu viață sfântă în copilăria mea și chiar am scris câteva pagini în această carte despre minunile la care am luat parte atunci. Am încercat astfel să fac legătura cu ocazia Unirii între locuitorii din frumoasa și dulcea Bucovinei și Părintele Elefterie, care era născut în Bulgaria pe teritoriul vechiului imperiu vlaho - bulgar al Asănestilor”, a completat părintele Teodor Ciurariu.















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șeful Poștei: Meseria de poștaș nu mai există - Se închide un capitol de peste 100 ani!

astăzi, 20:45

Poșta Română va dezvolta serviciul de curierat și coletărie, prin construirea unei infrastructuri și transformarea poștașilor în curieri. „Este timpul să trecem la următo...

(P) Cum se montează un hidrofor acasă?

astăzi, 20:23

Un hidrofor este un echipament esențial pentru alimentarea cu apă a unei locuințe care nu este conectată la rețeaua publică. Este folosit în special în gospodăriile din zonele rural...

Val de sinucideri în rândul oamenilor legii. În ultima lună, trei tineri declaraţi apți psihologic şi-au curmat viaţa!

astăzi, 20:03

Val de sinucideri în rândul oamenilor în uniformă. Numai în ultima lună şi-au curmat viaţa un jandarm, un militar şi un poliţist. Toţi erau tineri şi luaseră cu brio e...