Mănăstirea Sihăstria Voronei își serbează hramul

Mănăstirea Sihăstria Voronei, din judeţul Botoşani îşi serbează pe 25 martie hramul.

Duminică seară s-a oficiat Privegherea, iar în această dimineaţă credincioşii sunt aşteptaţi la slujba Aghezmei mici, care va fi urmată de Taina Sfântului Maslu.

De la ora 9:00 se va săvârşi Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia.

La hram sunt aşteptaţi sute de credincioşi.

Tot astăzi își serbează hramul si Biserica "Buna Vestire" din municipiul Botosani.

Biserica manastirii Sihastria Voronei a început a se zidi în anul 1857, având ctitori un grup de sase calugari în frunte cu monahii Ioanichie si Mardarie. Staret al manastirii Vorona era arhim. Iosif Vasiliu (1853-1876), care primise porunca pentru aceasta de la domnitorul Moldovei, Mihail Sturdza. Biserica a fost sfintita în anul 1865, martie, 25 de catre PS Arhiereu Chesarie Sinadon, având hramul Buna Vestire, ulterior primind si al doilea hram: Duminica Tuturor Sfintilor. Biserica a fost terminata în anul 1876. Din punct de vedere arhitectural, biserica este o combinatie de plan dreptunghiular. Originalitatea ei este data de cele trei abside marcate de câte patru coloane. Pridvorul, exonartex, de lemn s-a adaugat ulterior. Locasul este încoronat cu trei turnuri de lemn care nu se ansambleaza armonic cu întregul. În dreptul altarului, pe peretele exterior nordic, pictorul Gavrileanu a refacut scena "Judecata Viitoare" în anul 1990, scena pictata de Vasile Scarlat în anul 1930.

Pictura interioara a fost executata în ulei, stil neo-bizantin, într-un interval de 15 ani (1861-1876), de schimonahul Vladimir Machidon, vietuitor în aceasta manastire, pe când avea vârsta de 100 ani. A fost restaurata în cea mai mare parte în anul 1945 de pictorul Dumitru Simon. 

Catapeteasma poseda o bogata sculptura, fiind împodobita cu stâlpi sculptati si diverse ornamente.

În fata catapetesmei, pe peretele din stânga este reprezentata "Legea Veche", printr-o femeie ce tine în mâna o cruce necompleta în forma de "T ", iar pe peretele din dreapta e reprezentata "Legea Noua ", printr-o femeie ce tine în mâna o cruce completa. Este cea mai completa si ingenioasa reprezentare a "Legii Vechi si Noi", unica în bisericile acestui judet.

Icoana Maicii Domnului din fata catapetesmei se deosebeste de icoanele de acelasi fel ce le întâlnim în iconografia ortodoxa. Aceasta deosebire consta în faptul ca Maica Domnului din aceasta icoana nu tine în brate pe Pruncul Iisus, ci îl duce de mâna. Prin originalitatea ei, aceasta icoana este unica în tara noastra.

Catapeteasma si Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de Mâna, sunt înscrise în Patrimoniul National.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ISU Botoșani recrutează: 300 de locuri disponibile pentru tinerii care vor să devină pompieri!

astăzi, 15:10

300 de locuri sunt puse la dispoziția tinerilor  care își doresc să urmeze cursurile Școlii de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești....

O profesoară originară din Botoșani a plecat la Ceruri

astăzi, 14:35

Profesoara Aristina Darie, născută în Botoșani, care a activat mulți ani la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, a plecat la Ceruri pe 24 februarie. Aristina Darie a...

Sindicaliștii din asistența socială, nemulțumiți de Codul Administrativ depus în Parlament: „Sunt cel puțin 300 de parlamentari care habar nu au de legislație”!

astăzi, 14:20

Federația Națională Sindicală  Din asistență Socială Și Protecția Copilului  FNS  „Pro.Asist”, federaţie reprezentativă pentru sectorul de activitate ”Asist...