Mâine începe Postul Adormirii Maicii Domnului. Ce semnificații are această sărbătoare pentru creștini

Postul Sfintei Mării sau Postul Adormirii Maicii Domnului se numără printre cele mai importante posturi din an. Acest post are o dată fixă, în fiecare an, înaintea sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, una cu multe semnificații pentru creștini, și durează două săptămâni.

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare ortodoxă și catolică, celebrată pe 15 august, în care se comemorează trecerea Fecioarei Maria din această lume. Scrierile despre această sărbătoare spun că Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Ioan Evanghelistul. Nu a murit niciodată, doar a adormit și a fost ridicată la ceruri, iar martorii scenei au fost ucenicii lui Iisus și prietenii Sfintei Maria.

Maica Domnului este singura dintre sfinții Bisericii Ortodoxe care are o rânduială liturgică a punerii în mormânt, asemănătoare cu cea a Mântuitorului. Credincioșii care participă la Slujba Vecerniei Adormirii Maicii Domnului cântă imnuri precum Prohodul și Binecuvântările Maicii Domnului, iar Epitaful Maicii Domnului este purtat în procesiune împrejurul lăcașului de cult, precum este purtat cel al Mântuitorului în Vinerea Mare. Această rânduială nu are menirea de a pune un semn de egalitate între ea și Hristos, ci de a arăta înrudirea cu Fiul ei

Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii în 2023

Conform calendarului ortodox, postul Sfintei Marii în 2023 începe de la data de 1 august. În 2023, lăsata secului pentru postul Sfintei Marii este luni, 31 iulie. Dacă această zi pică în calendar miercurea sau vinerea, se lasă secul în cursul zilei de 30 iulie, iar postul Sfintei Marii începe de pe 31 iulie.

Postul Adormirii Maicii Domnului este al treilea post din cele patru din decursul anului care are o dată fixă. Acesta era numit în vechime la români Postul Sfintei Marii sau Sântamariei. În această perioadă de două săptămâni, Biserica recomandă credincioșilor înfrânarea și îi îndeamnă la rugăciune și fapte bune.

Biserica Ortodoxă a rânduit postul acesta între 1 și 14 august, pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru întâmpinarea celor două praznice importante ce au loc în luna august: Schimbarea la Față – 6 august; Adormirea Maicii Domnului – sărbătoare prăznuită de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 15 august.

În postul care durează 14 zile, există dezlegare la untdelemn și vin sâmbăta și duminica, cu excepția zilei Schimbării la Față, pe 6 august, când este dezlegare la pește, indiferent de ziua în care pică, scrie Libertatea.

Potrivit orânduirii bisericești creștine, în posturi nu se fac nunți și, desigur, acest lucru este valabil și în Postul Adormirii Maicii Domnului, între 1 și 14 august.

Tradiții și superstiții de Sfânta Marie

Tradiția românilor spune că, la această zi mare de sărbătoare, natura se pregătește de toamnă, pasările se pregătesc de plecarea spre tărâmurile calde, iar animalele târâtoare încep să se adăpostească în pământ, să se apere de vreme rece.

Tot de Sfânta Marie, tradiția spune că oamenii trebuie să se împace unii cu ceilalți, dacă au fost certați, altfel vor fi mustrați tot restul anului. Se spune că cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față, nesfințiti, o să aibă dureri de burtă. De asemenea, de Sfânta Marie, fetele nu trebuie să se spele pe cap. Se spune că așa cum nu mai crește iarba în câmpuri, așa nu le va mai crește nici părul în cap.

Alte superstiții din popor spun că femeile însărcinate, dacă țin acest post, vor avea o naștere mai ușoară, iar cine nu își va vedea umbra capului la răsăritul soarelui în dimineața zilei de Sfânta Marie, se spune că va muri până la sfârșitul anului.

Mai mult decât atât, ziua Sfintei Marii este una dintre zilele sfinte în care se deschid Cerurile, iar în această zi, cei aleși de Dumnezeu, pot să vadă porțile raiului.

Fetele care își doresc să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului, pentru ca Fecioara să le ajute să își întâlnească ursitul. Data de 15 august este ultima zi când florile pot fi culese și să fie bune de leac.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Jandarmeria Botoșani la bilanț: Evaluarea activității și a rezultatelor obținute în anul 2024!

astăzi, 16:00

În dimineața zilei de joi, 23 ianuarie, la sediul Jandarmeriei Botoșani s-a desfășurat ,,Evaluarea activității și a rezultatelor obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani...

O femeie de 88 de ani a donat un palton cu 4.000 de euro, Poliția a intrat pe „fir”!

astăzi, 15:35

Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată, miercuri dimineață, prin apel 112 de o suceveancă, în vârstă de 88 de ani, care a reclamat că în urmă cu aproximativ două săpt...

Marcel Ciolacu anunță că se taie în carne vie în sistemul bugetar: ”Indiferent de obstacole o duc la bun sfârșit”!

astăzi, 15:15

Premierul Marcel Ciolacu susține că restructurarea aparatului bugetar este o prioritate asumată inclusiv de el în fața Parlamentului, și o va duce la capăt indiferent de obstacol...