Mai mulți artiști își vor expune lucrările într-o expoziție la Botoșani, intitulată „Metamorfozele abstractului”

Mai mulți artiști își vor expune lucrările într-o expoziție la Botoșani, intitulată „Metamorfozele abstractului”

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie, vă invită să vizitați, în perioada 26 noiembrie 2022 – 6 ianuarie 2023, în spațiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, expoziția intitulată „Metamorfozele abstractului”.

Identificându-și rădăcinile în impresionism, arta abstractă, denumită și nonfigurativă sau nonobiectuală, a apărut la începutul secolului XX. Aceasta poate fi revendicată de multipli artiști, creatori ai mai multor curente, care și-au asumat intenția de a se lipsi de orice element figurativ pentru a-și putea concentra forța expresivă în configurații de forme și culori fără legătură cu realitatea vizuală, dar care sunt expresia spiritualului, a unor calcule raționale sau a unor impulsuri lirice.

Cu mijloace de expresie infinite atât în ceea ce privește materialul, cât și forma, acest tip de artă parcurge, în drumul de la figurativ la nonfigurativ, mai multe etape în reprezentarea artistică, pe care expoziția „Metamorfozele abstractului” le reflectă, explorând diferite valențe ale picturii abstracte de azi, fără pretenția de a le acoperi pe toate în mod exhaustiv.

Lucrările etalate, din patrimoniul Muzeului Județean Botoșani, sunt semnate de artiștii Petre Achițenie, Gheorghe Anghel, Constantin Baciu, Eugenia Boteanu, Mariea Boz, Vasile Brătulescu, Spiru Chintilă, Adrian Chira, Emil Cojocaru, Nicolae Constantin, Radu Costinescu, Alexandru Cumpătă, Constantin Doroftei, Corneliu Dumitriu, Victor Foca, Marin Gherasim, Dimitrie Grigoraș, Eugen Ispir, Alexandru Hreniuc, Hortensia Puia Masichievici, Florin Mitroi, Traian Mocanu, Alina Munteanu, Georgel Pascu, Gheorghe Pătrașcu, Garabet Salgian, Ștefan Sevastre, Liviu Șoptelea, Angela Tomaselli, Ivan Vasîlcin. Operele sunt reprezentative pentru practica artistică, se adresează intelectului și sensibilității privitorului, lăsând liberă calea interpretării personale.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 28 noiembrie 2022, de la orele 16:00, și va fi prezentat de prof. univ. dr. Laura Codrina Ioniță, iar curator va fi Maria-Laura Tocariu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Povestea unei copile care suferă de multiple afecțiuni la doar patru ani. Andreea are nevoie de ajutorul semenilor (fotogalerie)

astăzi, 11:56
260

Andreea are doar patru ani și locuiește într-un sat de lângă orașul Dorohoi. Dacă unii copii se bucură de copilărie și pășesc zâmbitori în viață, Andreea se luptă ...

FC Botoșani scoate la licitație afișul de la meciul cu FC Argeș, pentru a o ajuta pe o tânără diagnosticată cu boala Lyme

astăzi, 11:02
305

FC Botoșani scoate la licitație afișul de la meciul cu FC Argeș, pentru a o ajuta pe o tânără diagnosticată cu boala Lyme. Pe afișul de impact este portretizat jucătorul Sebastian Maila...

Bărbat amendat de jandarmi cu 1000 de lei pentru transport ilegal de lemne

astăzi, 10:30
410

Un bărbat a fost sancționat seara trecută de jandarmii botoșăneni, deoarece nu a putut prezenta documente care să dovedească legalitatea transportului de material lemnos pe care îl efectu...