La multi ani, CONSTANTIN ADAM!

Un om pentru care discretia a fost mereu o virtute. Un om in fata caruia astazi facem o reverenta. Fie ca bogatia culturala pe care o poarta sa nu ii fie nicicand povara, ci doar vesnic prilej de a trai frumos.

Constantin Adam a intrat in lumea artistica prin anii 70, in chip de Adolescent, rol pe care l-a jucat alaturi de colegii sai, cadre didactice de la Scoala Iacobeni, intr-un spectacol prezentat in cadrul Festivalului Mihail Sorbul - "Adolescentul", de Horia Lovinescu. Nu a fost prima sa experienta pe scandura, insa se pare ca aceea i-a purtat noroc.

Constantin Adam, nascut pe 11 martie 1951 in Iacobenii Dangenilor, tocmai se intorsese in sat dupa ce umblase la studii prin orasele moldave, de la Botosani la Iasi. De la Scoala Iacobeni, Adolescentul a pornit intr-un tarziu la oras, atras de mirajul scenei, de inefabilul ei.

Au trecut de atunci 35 de ani. Intrat in Teatrul Mihai Eminescu din Botosani in 1979, Constantin Adam a fost distribuit in spectacolul "Fat Frumos si balaurul", in regia lui Eugen Bordusanu. Bineinteles, Constantin Adam era Fat Frumos. Un rol care a facut istorie la Botosani, fiind jucat timp de 15 ani, in peste 500 de reprezentatii.

Au urmat apoi roluri in "Nota zero la purtare", "Omul care a vazut moartea"… Si cate altele…

Insa, dincolo de veleitatile sale actoricesti sau de nostalgiile de Fat Frumos pe care inca le mai napusteste si astazi pe chipul fostelor Ilene Cosanzene, Constantin Adam ramane in constiinta botosanenilor drept un personaj enigmatic, poate usor distant, poate nitel traditionalist si nitel conservator, insa, negresit, un erudit prin excelenta, un distins carturar de moda veche – in cel mai pur si luminos sens, un pasionat de lectura, impatimit de carte, bibliofilie.

Un apropiat de Eminescu, atat cat se poate apropia de Eminescu un Fat Frumos atipic, indragostit de poezie si de carte. Putini traitori ai zilelor noastre mai sunt capabili astazi, de pilda, de sentimente de patriotism sincer, de atasament fata de valori si pamant, de lacrima pe sarma ghimpata.

Constantin Adam a faptuit la Botosani, in ianuarie 1991, in holul Teatrului, prima expozitie din Romania dedicata Basarabiei, cu lucrari aparute pana in 1940. Demersul sau, intr-un moment de maxima incarcatura, a fost intens mediatizat pe ambele maluri ale Prutului.

Au urmat alte zeci de expozitii, scrieri, proiecte. Constantin Adam a fost in teatru sufleor, actor, regizor, dar si scriitor sau referent cultural. Acum este regizor tehnic. Si, peste toate, o istorie vie a teatrului botosanean si nu numai.

Un om pentru care discretia a fost mereu o virtute. Un om in fata caruia astazi facem o reverenta. Fie ca bogatia culturala pe care o poarta sa nu ii fie nicicand povara, ci doar vesnic prilej de a trai frumos. LA MULTI ANI, CONSTANTIN ADAM!

(F. Toniţă)


vezi si DORIN GLAVAN, un destin fracturat, dar nu invins, de Constantin Adam

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adrian Panaete, antrenorul de genii, răspuns dur după Olimpiada de Informatică: ”Mândria de a fi botoșănean” / ”Vorbim despre oameni etern nemulțumiți!”

astăzi, 08:18

Profesorul Adrian Panaete, de la Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani, care este și vicepreședintele Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI) ...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (350)

astăzi, 07:54

O ANTOLOGIE A.L.P.I. De la Iași am primit  o antologie care se armonizează cu o dublă dimensiune a timpului: cea obiectivă (cu o portretizare la zi a celor  28  de pe tot at&acir...

HRISTOS A ÎNVIAT!, cea mai frumoasă veste a creștinătății!

astăzi, 01:16

”Veniți de luați Lumină!” A fost chemarea către creștinii din toată lumea, în cea mai luminoasă noapte a ortodoxiei. Noaptea Învierii lui Iisus cel răstignit care a &ic...