La Botoșani va avea loc prima ediție a Festivalului Instituțiilor de Cultură. Pe scenă vor urca artiști din întreaga țară și din Republica Moldova

În zilele de 17 și 18 august, în Centrul Istoric din municipiul Botoșani va avea loc prima ediție a Festivalului Instituțiilor de Cultură. Evenimentul este inițiat de Filarmonica „George Enescu”, cu sprijinul Primăriei municipiului Botoșani și a Consiliului Local, alături de Teatrul „Mihai Eminescu” și Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”.

Pe scenă, alături de orchestra Filarmonicii „George Enescu” și sub bagheta dirijorului Andrei Tudor, vor urca Paula Seling, Marcel Pavel, Vlad Miriță, Iordache Basalic și o trupă din cadrul Filarmonicii Naționale din Republica Moldova.

Mai mult decât atât, vedetă a evenimentului va fi marele Eugen Doga care, spunea că „am învățat de la marele Enescu să caut muzica pretutindeni, în folclor, în natură, fără prejudecățile snobilor. Degeaba râvnești să atingi înălțimile, să experimentezi o modernitate rece, chinuită, dacă nu ai scris nici o piesă miniaturală, ca un diamant mai valoros decât orice taluz zgomotos de zgură. Am descoperit că oamenii n-au uitat să viseze la muzica muzicală, să se bucure, să se vindece prin ea.”

„Dorim să punem în evidență prin aceste concerte eveniment și frumusețea arhitecturală incontestabilă a Centrului Istoric, plus valoarea pe care o poate aduce acesta întregii noastre comunității, reintegrarea lui în circuitul cultural și turistic. Este, de asemenea, contribuția noastră adusă geniilor pe care le-a dat acest oraș, genii devenite cu foarte mult timp în urmă reale și incontestabile valori naționale și internaționale, motiv de mândrie pentru întreaga Românie, embleme al Botoșaniului. Aceștia sunt George Enescu, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Ștefan Luchian, dar și mulți alții”, precizează organizatorii evenimentului.

Accesul publicului în zona amenajată tip Lounge va fi permis doar pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile (400 de scaune/fotoliu) cu „Elegance Dress Code”. Bărbații trebuie, obligatoriu, să poarte cămașă, costum sau sacou, iar doamnele și domnișoarele în rochie de seară.

„Omul secolului XX" (SUA, 1998), aşa cum l-a declarat Preşedintele american Ronald Reagan, numele lui Eugen Doga este înscris în top 200 personalităţi ale lumii din toate timpurile, iar valsurile sale celebre, Gramofon şi cel din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară”, se află, de asemenea, în top 200 al celor mai frumoase melodii.

De altfel, UNESCO a recunoscut în anul 2014 valsul din „Gingașa şi tandra mea fiară” drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, iar preşedintele SUA, Ronald Reagan, a „răsturnat" clasamentul şi l-a considerat ca fiind cel mai bun vals al secolului respectiv. A semnat coloana sonoră pentru peste 200 de filme.

În zona a doua de acces, fără loc asigurat pe scaune, cea aflată in spatele zonei Lounge VIP, accesul va fi liber.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Congres și Zilele Spitalului Județean „Mavromati”, evenimente propuse de Corneliu Prepeliță! (video)

Wednesday, 2 October 2024

Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, își propune pentru anul viitor să organizeze un Congres Științific și Zilele Spitalului Județean...

Personalul de la „Mavromati” băgat în ședință de Corneliu Prepeliță! Medic: „Noi suntem aici pentru pacienți” (video)

Wednesday, 2 October 2024

Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, a informat reprezentanții presei locale că astăzi, 2 octombrie 2024, va avea loc o ședință în ca...

Mesajul unui doctor din Botoșani către managerul de la „Mavromati” cu acte în regulă: „A fost o adevărată problemă” (foto, video)

Wednesday, 2 October 2024

Corneliu Prepeliță a venit la conducerea Spitalului Județean „Mavromati” în luna iulie a acestui an, ocupând funcția în baza unui interimat. Marți a fost publicat...