Potrivit unui raport întocmit de către reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură (DJC) din Botoșani, județul dispune de un număr de 260 de monumente istorice și 250 de situri arheologice.
Din numărul total de monumente istorice, declarate pentru anul 2021, 40 sunt monumente istorice de valoare națională sau universală și 220 sunt monumente reprezentative pentru patrimoniul cultural local. De asemenea, din cele 250 de situri, 8 sunt situri din categoria A, adică de valoare națională sau universală, iar 242 fac parte din categoria B, adică, sunt reprezentative pentru patrimoniul cultural local.
De la nivelul județului, 1834 de situri sunt înscrise în Repertoriul Arheologic Național, se mai arată în raportul DJC.
În anul 2021, reprezentanții Direcției Județene de Cultură au efectuat un număr de 13 controale la imobile monumente istorice, pentru verificarea stării de conservare și respectarea regimului imobilelor. În urma acestora nu au fost înregistrare nereguli, nefiind aplicate sancțiuni.
Monumentele istorice vizate au fost Casa Sofian din Botoșani, Biserica „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, Teatrul „Mihai Eminescu”, Casa Ursianu Fischer, Casa Garabet Ciolacu, Biserica de lemn din comuna Cristești, Biserica de lemn din Hilișeu-Crișan, unde zidul de incintă a fost restaurat cu sprijinul Ambulanțelor Monumentelor, o locuință din municipiul Botoșani, Monumentul închinat țăranilor, Ansamblul Bisericii Armenești „Sfânta Treime” și Casa Garabet Ciolacu, unde în momentul actual se află sediul Direcției de Sănătate Publică (DSP).