Județul Botoșani dispune de sute de monumente istorice și situri arheologice

Potrivit unui raport întocmit de către reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură (DJC) din Botoșani, județul dispune de un număr de 260 de monumente istorice și 250 de situri arheologice.

Din numărul total de monumente istorice, declarate pentru anul 2021, 40 sunt monumente istorice de valoare națională sau universală și 220 sunt monumente reprezentative pentru patrimoniul cultural local. De asemenea, din cele 250 de situri, 8 sunt situri din categoria A, adică de valoare națională sau universală, iar 242 fac parte din categoria B, adică, sunt reprezentative pentru patrimoniul cultural local.

De la nivelul județului, 1834 de situri sunt înscrise în Repertoriul Arheologic Național, se mai arată în raportul DJC.

În anul 2021, reprezentanții Direcției Județene de Cultură au efectuat un număr de 13 controale la imobile monumente istorice, pentru verificarea stării de conservare și respectarea regimului imobilelor. În urma acestora nu au fost înregistrare nereguli, nefiind aplicate sancțiuni.

Monumentele istorice vizate au fost Casa Sofian din Botoșani, Biserica „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, Teatrul „Mihai Eminescu”, Casa Ursianu Fischer, Casa Garabet Ciolacu, Biserica de lemn din comuna Cristești, Biserica de lemn din Hilișeu-Crișan, unde zidul de incintă a fost restaurat cu sprijinul Ambulanțelor Monumentelor, o locuință din municipiul Botoșani, Monumentul închinat țăranilor, Ansamblul Bisericii Armenești „Sfânta Treime” și Casa Garabet Ciolacu, unde în momentul actual se află sediul Direcției de Sănătate Publică (DSP).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Bugetul local al municipiului Botoșani a fost modificat, de unde se iau bani și ce instituții primesc majorări! (foto)

Tuesday, 1 October 2024

În ședința ordinară de luni, 30 septembrie, consilierii locali au aprobat rectificarea bugetului local al municipiului, a bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate integ...

Gata concursul pentru postul de manager la „Mavromati”: Corneliu Prepeliță, director cu acte în regulă!

Tuesday, 1 October 2024

Consiliul de administrație al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani a organizat concurs pentru ocuparea postului de manager al unității sanitare. Luni la amiaz...

Școlile din Botoșani unde elevii se vor întoarce mai repede în bănci, după renovare. „Nu mai pot invoca acest argument folosit și ca o scuză” (video)

Tuesday, 1 October 2024

În ședința ordinară aferentă lunii septembrie, Eugen Țurcanu, consilier local din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, i-a solicitat primarului Cosmin Andrei...