"Nu-l uitaţi pe cel căzut în război,/ Lăsaţi-i din când în când un loc liber la masă,/ Ca şi cum ar fi viu între noi,/ Ca şi cum s-ar fi întors acasă./ (...) Nu-l uitaţi pe cel căzut în război,/ Strigaţi-l din când în când pe nume,/ Ca şi cum ar fi viu printre noi/ ... Şi atunci el va surâde în lume", scria Nichita Stănescu (Nu-l uitați), și privindu-i pe copiii care au venit la oraș, din satele județului Botoșani, cu flori și lumânări în mâini, nu avem decât să ne plecăm capetele în semn de respect.
Fără discursuri politice, fără defilări pe linie de partid, evenimentul dedicat eroilor neamului a avut anul acesta o notă de spiritualitate pe care, fără îndoială, au reușit să o imprime copiii veniți din șase comune. Ei au însoțit participanțtii, au legat panglici tricolore la crucile celor care au murit în război, au depus flori și au aprins 100 de lumânări.
Ceremoniile dedicate Zilei Eroilor au fost organizate, la Botoșani, de Instituţia Prefectului- Judeţul Botoşani, Garnizoana Botoşani şi Asociaţia Cultul Eroilor. Însă emoția și frumusețea manifestării a venit de la copiii şi adolescenţii din comunele Cordăreni, Durneşti, Lunca, Vârfu Câmpului, Vlădeni şi Vlăsineşti.
"Operaţiunile de curăţare a zonei, derulate de angajaţii Administraţiei Cimitirelor, precum şi eforturile pentru amplasarea banerului dedicat Centenarului în partea superioară a Monumentului dedicat eroilor din Primul Război Mondial, au fost apreciate de organizatori. De asemenea, mulţumim şi poliţiştilor locali şi celor ai Serviciului Poliţiei Rutiere pentru efortul de a coordona traficul în zona Cimitirului Pacea. Reamintim că după oficierea slujbei religioase, au fost citite numele celor 153 de militari, preoţi, medici şi surori de caritate şi au fost omagiaţi soldaţii necunoscuţi, cu toţii eroi botoşăneni înhumaţi în Cimitirul Pacea", după cum transmite un comunicat al Instituției Prefectului Botoșani.
După depunerile de coroane şi jerbe, copiii au adăugat o sută de flori la baza monumentului, formând astfel un tricolor.
După încheierea ceremoniilor, cei 114 copii şi adolescenţi, alături de coordonatori, au fost invitaţi de prefectul Dan Șlincu la Palatul Administrativ. La întâlnire au participat şi preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, preşedintele Consiliului Judeţean, şeful Garnizoanei, şeful Centrului Militar Judeţean, al UM 01189, al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră şi al Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte. Dan Şlincu a subliniat încă o dată importanţa evenimentului la care au luat parte, le-a mulţumit tuturor pentru că au dat curs propunerii de a veni la Cimitirul Eroilor şi i-a invitat şi la următoarele ceremonii oficiale.
"Ţin să mulţumesc şi tuturor botoşănenilor care au participat la ceremoniile de astăzi şi care au apreciat prezenţa şi prestaţia copiilor şi a militarilor. Fără ei evenimentul nu ar fi avut un asemenea impact", a declarat prefectul Dan Şlincu.
Ziua Eroilor este celebrată în fiecare an de Ziua Înălţării Domnului, în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. În semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostaşi căzuţi la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele ţări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreţinerii mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum şi a operelor comemorative de război dedicate acestora.
În România, Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 stabilea ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare naţională a poporului român. Ţara noastră a devenit astfel primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali.
Din păcate, comuniștii nu au văzut cu ochi buni această sărbătoare cu filon creștin, astfel că, prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, abrogându-se prevederile anterioare.
Urmare a demersurilor Ministerului Apărării Naţionale, după 1990, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit la 9 mai, ci de Ziua Înălţării Domnului. Prin urmare, la data de 2 mai 1995, Parlamentul României a adoptat o lege conform căreia Ziua Înălţării Domnului a fost declarată Ziua Eroilor, pentru a omagia jertfa celor căzuţi în luptă pentru libertatea şi independenţa poporului român.
Ziua Înălţării Domnului a fost desemnată Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001. Totodată, legea din 2003 privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război a proclamat sărbătoarea Înălţării Domnului, drept sărbătoare naţională a poporului român.