IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei È™i Bucovinei, seva afla duminică în mijlocul credincioÈ™ilor din municipiul BotoÈ™ani. Pe 11 iunie 2017 va avea loc sfinÅ£irea picturii Bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul".
Slujba de sfinÅ£ire va fi oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei ÅŸi Bucovinei, însoÅ£it de un sobor de preoÅ£i ÅŸi diaconi.
Programul liturgic va începe la ora 8.00. Va fi adusă spre închinare o părticică din moaÅŸtele Sf. Ioan Botezătorul.
Cartierul care formează astăzi parohia "Sfântul Ioan Botezătorul" din municipiul BotoÅŸani se numea, în veacul al XVIII-lea, "Cartierul MorăreÅŸtilor", iar în veacul al XIX-lea, "Cartierul Rotărenilor". În partea de apus a acestui cartier, la 1750, s-a început construirea unei biserici de lemn, acoperită cu ÅŸindrilă, formă de corabie, cu patru geamuri mici ÅŸi un pridvoraÅŸ.
Această biserică de lemn a fost ctitorită de ANIÅ¢A CHIRICESA logofeteasa ÅŸi avea hramul "Tăierea Sfântului ÅŸi Cinstitului Cap Înaintemergătorului ÅŸi Botezătorului Ioan". O carte de judecată din 30 iunie 1786 (Arhivele Statului BotoÅŸani - Mapa XIII) precizează că "Această sfântă biserică fiind începută din temelie de AniÅ£a Chiricesa ÅŸi până unde a putut cu a sa cheltuială au făcut-o ÅŸi de la o vreme văzând că nu mai are putere de a mai cheltui ca s-o isprăvească cu toate cele trebuincioase ÅŸi pentru ca să nu mai rămână această biserică neisprăvită, au găsit pe Hagi Ivanciu ÅŸi l-au chemat în agiutor spre săvârÅŸirea sfintei biserici."
HAGI IVANCIU a terminat biserica la anul 1777. Din această biserică n-a mai rămas decât catapeteasma, care a fost donată satului MândreÅŸti din comuna Vlădeni, raionul BotoÅŸani, unde este ÅŸi în prezent. Biserica începută de AniÅ£a Chiriceasa ÅŸi terminată Hagi Ivanciu n-a "trăit" multă vreme, dovadă că la 1832 se construieÅŸte actuala biserică de zid, cu pereÅ£ii groÅŸi ÅŸi cu forma de navă, cu un turn care serveÅŸte de clopotniţă. In biserică, la intrare, deasupra uÅŸii, se află inscripÅ£ia cu litere chirilice, săpată în piatră, cu următorul text: "Această Sfântă Biserică din agiutorul provoslavnicilor creÅŸtini, s-au înnoit cu zidire din piatră ÅŸi s-au săvârÅŸit la leat 1832".
Biserica este construită din piatră ÅŸi cărămidă, iar bolta din sârmă ÅŸi sufit. În interior, este pictată în ulei, cu ÅŸase icoane mari pe pereÅ£i: Sf.Ioan Botezătorul, Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Spiridon, Sf. Nicolae, Sf. Parascheva ÅŸi Sf. Ecaterina. Bolta este lucrată în tempera, iar icoanele de pe boltă, tot în ulei. Pictura este din 1924 de pictorii: Victor Galin ÅŸi P. Livescu, lucrare făcută în timpul preotului Alexandru Dolinescu.