IPS Teofan va sfinţi pictura Bisericii "Sf. Ioan Botezătorul" din Botoşani

IPS Teofan va sfinţi pictura Bisericii "Sf. Ioan Botezătorul" din Botoşani

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, seva afla duminică în mijlocul credincioșilor din municipiul Botoșani. Pe 11 iunie 2017 va avea loc sfinţirea picturii Bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul".

Slujba de sfinţire va fi oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi.

Programul liturgic va începe la ora 8.00. Va fi adusă spre închinare o părticică din moaştele Sf. Ioan Botezătorul.

Cartierul care formează astăzi parohia "Sfântul Ioan Botezătorul" din municipiul Botoşani se numea, în veacul al XVIII-lea, "Cartierul Morăreştilor", iar în veacul al XIX-lea, "Cartierul Rotărenilor". În partea de apus a acestui cartier, la 1750, s-a început construirea unei biserici de lemn, acoperită cu şindrilă, formă de corabie, cu patru geamuri mici şi un pridvoraş.

Această biserică de lemn a fost ctitorită de ANIŢA CHIRICESA logofeteasa şi avea hramul "Tăierea Sfântului şi Cinstitului Cap Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan". O carte de judecată din 30 iunie 1786 (Arhivele Statului Botoşani - Mapa XIII) precizează că "Această sfântă biserică fiind începută din temelie de Aniţa Chiricesa şi până unde a putut cu a sa cheltuială au făcut-o şi de la o vreme văzând că nu mai are putere de a mai cheltui ca s-o isprăvească cu toate cele trebuincioase şi pentru ca să nu mai rămână această biserică neisprăvită, au găsit pe Hagi Ivanciu şi l-au chemat în agiutor spre săvârşirea sfintei biserici."

HAGI IVANCIU a terminat biserica la anul 1777. Din această biserică n-a mai rămas decât catapeteasma, care a fost donată satului Mândreşti din comuna Vlădeni, raionul Botoşani, unde este şi în prezent. Biserica începută de Aniţa Chiriceasa şi terminată Hagi Ivanciu n-a "trăit" multă vreme, dovadă că la 1832 se construieşte actuala biserică de zid, cu pereţii groşi şi cu forma de navă, cu un turn care serveşte de clopotniţă. In biserică, la intrare, deasupra uşii, se află inscripţia cu litere chirilice, săpată în piatră, cu următorul text: "Această Sfântă Biserică din agiutorul provoslavnicilor creştini, s-au înnoit cu zidire din piatră şi s-au săvârşit la leat 1832".

Biserica este construită din piatră şi cărămidă, iar bolta din sârmă şi sufit. În interior, este pictată în ulei, cu şase icoane mari pe pereţi: Sf.Ioan Botezătorul, Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Spiridon, Sf. Nicolae, Sf. Parascheva şi Sf. Ecaterina. Bolta este lucrată în tempera, iar icoanele de pe boltă, tot în ulei. Pictura este din 1924 de pictorii: Victor Galin şi P. Livescu, lucrare făcută în timpul preotului Alexandru Dolinescu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
329

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
348

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
211

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...