IPS Teofan va sfinți biserica într-un sat din Botoșani în care mai viețuiesc opt familii!

O biserică din județul Botoșani închinată Sfintei Cuvioase Parascheva va fi sfințită de Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan. Credincioșii, atât bărbații cât și femeile, vor putea trece prin Sfântul Altar și să se închine în biserica împodobită cu sfințenie, având binecuvântarea Arhiereului și a preotului paroh.

În data de 2 noiembrie 2024, în Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, localitatea Ibăneasa, comuna Știubieni, va avea loc un eveniment deosebit pentru comunitate și anume sfințirea Bisericii.

Ceremonia specială va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Programul slujbelor:

07:30 – Primirea Ierarhului; 

08:00 – Sfințirea bisericii;

09:00 – Sfânta Liturghie Arhierească.

Ibăneasa este un sat în comuna Ştiubieni, situat la circa cinci km vest, sud-vest de reşedinţa comunei, în marginea de sud a unei fâşii de teren, cu lăţimea de 500 m şi lungimea de 1.700 m, cu care comuna Ştiubieni desparte teritoriul comunei Vorniceni de al comunei Ungureni, la sud, pe malul stâng al Pârâului Ibăneasa.

Satul a fost întemeiat de N. Drosu, finul lui N. Rosetti-Roznovanu, în anul 1864, cu lucrători veniţi pe moşia sa în suprafaţă de 1.072 ha şi 14 ha oferite lucrătorilor pentru a-şi organiza locuinţe.

În anul 1866 aşezarea este menţionată cu numele Odaia Ibăneasa, pentru ca în 1871 să fie menţionat sat în comuna Ştiubieni şi, ulterior, înainte de 1896 să înglobeze Odaia Bossia (Bosiei).

Iniţial satul a fost în stânga drumului Ştiubieni-Vorniceni, în stânga Pârâului Ibăneasa, la locul numit La Baltă. Pe locul actual satul s-a stabilit în jurul anului 1930, când o parte dintre locuitorii satului Ibăneasa s-au strămutat în Vorniceni, la circa 3 km vest.

La împroprietărirea din 1919-1922 au primit aici pământ, în afara localnicilor, şi locuitori veniţi din Havârna.

Între anii 1928-1930 s-a construit capela din cimitirul satului, pentru slujba de înmormântare, prin contribuţia sătenilor şi preocuparea lui Alexandru Ciubotaru, delegatul sătenilor. Acestei capele i-a donat un clopot Sârbu, din Vorniceni.

În anul 1957, prin strădania preotului Emilian Moruz, paroh la Ştiubieni, se construieşte locaş de biserică din paiantă.

Dar din cauza regimului de atunci, nefiind întreținută, Biserica a ajuns într-un stadiu avansat de degradare.

Prin bunăvoința unor ctitori și donatori, în data de 6 octombrie 2017, s-a început construcţia unei biserici noi.

În prezent, satul Ibăneasa numără opt familii.

Pe teritoriul localității Ibăneasa se află trei iazuri unde se practică pescuitul sportiv. Localitatea deține și o zonă de agrement în jurul iazurilor.

Sursa: Timpul Credintei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au respins 2.650 euro mită de la un conducător auto prins beat la volan! (Video)

astăzi, 10:34

Duminică, 27 octombrie, în jurul orei 2.30, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au fost sesizați de către...

Andrei Tcaciuc, un spectacol despre ”oamenii care se grăbesc” într-un oraș al energiilor culturale (Video)

astăzi, 09:58

Coregraf și performer botoșănean de origine ucraineană, Andrei Tcaciuc a urmat cursurile programului Coregrafie din cadrul Universității Națională de Arte „George Enescu” din Iași...

Peste o sută de locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European: oferta AJOFM

astăzi, 09:56

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 142 locuri de muncă vacante, după cum urmează: Germania 60 locuri de mun...