Invitatul de la Știri: Gellu Dorian, inițiatorul Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia (Video)

Invitatul de la Știri: Gellu Dorian, inițiatorul Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia (Video)

În urmă cu 135 de ani, pe 15 iunie, Mihai Eminescu murea ca un om. Nu ca un Luceafăr. Poetul care ne-a lăsat scris: ”Nu credeam să-nvăț a muri vreodată” a suferit, a simțit durerea cruntă, omenească, trupească.

Nichita Stănescu a rostit tulburător: ”Atâta să nu uitaţi: / că el a fost un om viu, / viu, / pipăibil cu mâna. (...) Atât să nu uitaţi, -/ că ar fi putut să stea/ la masă cu noi,/ la masa cinei celei de taină / Atât să uitaţi! Numai atât, - / că El a trăit, / înaintea noastră.../ Numai atât, în genunchi vă rog, să uitaţi!”

L-am invitat pe scriitorul Gellu Dorian la o discuție despre Eminescu cel care a fost viu și care într-o zi a murit. Într-un 15 iunie, în urmă cu 135 de ani. Cum era România în acel 1889? Cum a primit lumea literară moartea lui Eminescu? Ce s-a întâmplat la Botoșani?

Gellu Dorian este printre botoșănenii care nu doar că l-au citit, răscitit și cercetat pe Eminescu. Se știe tot mai puțin astăzi că Gellu Dorian a mers, la propriu, pe urmele poetului. Ca urmare a acestei călătorii avem o carte, ”Pașii Poetului”, scrisă alături de Emil Iordache. Despre această carte, care s-a publicat deja în cinci ediții, eminescologul Valentin Coșereanu scria: ”...cartea aceasta a urmat un destin, evoluând în spiritul trudei responsabile a Poetului asupra manuscriselor, căci cine altul a mai trudit zile și nopți de-a rândul, adăugând lecturi la care alții nici nu visau, căci în aceasta a stat crezul său mărturisit în Fragmentarium. […] Este arhicunoscut modul de muncă pe manuscrise, asupra cărora Poetul revenea sistematic, adăugând, corectând, ștergând, topind totul în magma unui conținut în care să se regăsească nu numai expresia cea mai adecvată, dar și un text pe măsură, care să exprime adevărul. Într-un cuvânt, perfecționând”.

Ce înseamnă o astfel de documentare pe urmele poetului Mihai Eminescu, ce a adus nou călătoria alături de o echipă plecată în 1988 de la Botoșani?

Gellu Dorian este și inițiatorul Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, ajuns astăzi la a 33-a ediție. S-a spus despre acest premiu că a devenit o instituție. S-a mai spus că este cel mai râvnit premiu literar din România. Mai spunem și astăzi la fel? Își păstrează el excelența, supremația în lumea literară de la noi?

De cel puțin două ori pe an, în ianuarie și în iunie, în presa națională, pe rețelele de socializare, apare un articol despre ”casa în care s-a născut Eminescu”. La Botoșani. O imagine din proximitatea Bisericii Uspenia din Botoșani. Care este istoria acestei case și ce anume vedem astăzi în Centrul Vechi?

”Când treci printr-un oraș impregnat de valori culturale, trebuie să respiri și să simți că în plămânii tăi e aerul acela curat pe care l-au respirat și înaintașii”, spunea într-un interviu acordat publicației noastre în luna ianuarie. Ce aer respiră astăzi în Botoșani scriitorul Gellu Dorian?

Botoșănenii sunt invitați sâmbătă, 15 iunie, ora 17.00, în sala Casei de Cultură a Sindicatelor Botoșani, la Gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia, ediția a XXXIII-a, urmată de un spectacol susținut de Mircea Tiberian și Nadia Trohin.Urmăriți emisiunea Invitatul de la Știri.

Invitat scriitorul Gellu Dorian, inițiatorul Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera OMNIA

Moderator Florentina Toniță

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Experiența unui tânăr agronom din Botoșani în Noua Zeelandă: ”Am învățat cum să lucrez cu sisteme de irigații, utilaje și softuri noi!”

astăzi, 10:50
19

Ștefan Emanuel Covaliu, un tânăr 24 de ani din Dorohoi, masterand al Facultății de Agricultură USV Iași, a ajuns în Noua Zeelandă la o multinațională care se clasează în to...

„Taxa pe lux” în România. ANAF anunță cum vor fi impozitate casele şi maşinile!

astăzi, 10:19
121

„Taxa pe lux” a intrat în vigoare şi casele/apartamentele mai scumpe de 500.000 de euro trebuie declarate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) până la fina...

Doliu în sănătatea botoșăneană: „Colegii aveau cuvinte de laudă la adresa ei... și pacienții o apreciau, și aparținătorii”

astăzi, 09:50
1072

Cristina-Iuliana Siminiceanu a activat la secția de Psihiatrie a Spitalului Județean „Mavromati” în cadrul Centrului de Sănătate Mintală pe funcția de psiholog. A plecat l...