INIMI LA UNISON, de Crăciun: Împreună, pe calea iubirii de semeni!

INIMI LA UNISON, de Crăciun: Împreună, pe calea iubirii de semeni!
Dizabilitatea nu este o piedică decât în ochii noştri, a celor care trăim într-un "cult al perfecţiunii", fie fizice, fie intelectuale. Este greu să acceptăm, de exemplu, că un copil cu autism este diferit pentru că… are ceva în plus faţă de noi. Vorbim, mai exact, despre supercapacitate mentală, nicidecum despre deficienţă (studiile spun chiar că, la un autist, creierul produce, în medie, cu 42% mai multă informație decât mințile celorlalți). Aşadar, cum ar fi ca el, copilul cu autism, să ne atribuie nouă dizabilitatea de a nu putea produce şi înmagazina o asemenea "povară"?). În raport cu cine suntem noi normali? Oare nu ne lipseşte tocmai măsura cea mai importantă: a iubirii?

Atunci când iubirea este liant, oamenii sunt uniţi chiar prin ceea ce îi diferenţiază. E de ajuns să stăm în preajma unui copil cu Sindrom Down. Este notorie deschiderea lor sufletească, uriaşa empatie şi delicata sfiiciune care impresionează pe oricine. Copiii cu Sindrom Down sunt, de cele mai multe ori, barometrul lumii în care trăim. Ca şi cum am măsura, la nivel uman-sufletesc, frigul, ceaţa, îngheţul, pustiul. Toate acestea şi fiecare în parte pot devasta omenirea dacă printre noi nu ar exista aceşti depozitari ai iubirii: copiii cu Down, copiii cu deficienţe fizice, cu suferinţele pe care doar ei ştiu să le transforme în urcuş.

Miercuri, 16 decembrie 2015, a avut loc spectacolul "Crăciunul, darul bucuriei", organizat de Asociaţia Umanitară "Inimi la unison" (Parohia Vovidenia, Botoşani) şi Liceul Tehnologic Special "Sfântul Stelian", în parteneriat cu Centrul Europe Direct Botoşani, Asociaţia "Ne trebuie speranţă", Fundaţia "Ştefan Luchian", Asociaţia Nevăzătorilor Botoşani, Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism Botoşani, Asociaţia "Sfinţii Doctori fără de arginţi" Botoşani, Parohiile Vovidenia Botoşani şi "Sfânta Cuvioasă Parascheva" Brăeşti, Centrul de integrare prin terapie ocupaţională "Lucie Lecomte" Botoşani.

Spectacolul a scos în evidenţă frumuseţea trăirii împreună: copii cu autism, cu Sindrom Down, copii din centrele de plasament, dar şi din şcolile de masă, copii din cătunele de departe sau de aproape, cu farmecul şi duioşia de care cei de la oraş par să fi uitat.

"Crăciunul, darul bucuriei". Şi bucurie a fost, vreme de mai bine de trei ore în care au răsunat colinde, s-au spus poezii, s-a dansat, s-au rostit cuvinte de întărire pentru cei care aveau nevoie.

"Suntem la această mare sărbătoare, Crăciunul, darul bucuriei. Se obişnuieşte să se facă diferite manifestări pentru cei care ating o anume perfecţiune, într-un anumit domeniu. Dar sărbătoarea de astăzi aş numi-o Gala Bucuria Vieţii. Pentru că viaţa pentru voi, dragi copii, este un dar cu o intensitate mult mai mare decât la marea majoritate a copiilor. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că existaţi, pentru că sunteţi izvorul bucuriei pentru noi. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că voi reuşiţi să învingeţi, spre surprinderea noastră, mult mai multe obstacole în viaţă decât o facem noi. De aceea mulţumesc vouă, mulţumesc părinţilor voştri pentru că fac din cruce o treaptă spre Înviere. Aşa cum Hristos a făcut din Cruce scară spre cer, aşa voi faceţi din Crucea ce v-a fost dată treaptă spre cele înalte. Şi ne ajutaţi şi pe noi ca, prin ceea ce cu credinţă facem pentru voi, să urcăm pe această scară", le-a transmis, în deschiderea evenimentului, pr. Partenie Apostoaie, parohul Bisericii Vovidenia şi preşedintele Asociaţiei "Inimi la Unison".

 S-au adus mulţumiri tuturor celor care au făcut posibilă întâlnirea de suflet, celor care în decursul anului, cu timp sau fără timp, cu multe eforturi, cu multă jertfă, săvârşesc binele şi încearcă să aducă bucurie semenilor. Pr. Partenie Apostoaie i-a amintit aici pe "membrii Asociaţiei "Inimi la Unison", membrii tuturor asociaţiilor care au în mijloc valoarea copilului, indiferent de crucea pe care o au de dus, toţi educatorii, toţi părinţii şi toţi care lucrează spre binele lor".

Responsabilitatea creşterii şi educării unui copil este foarte mare, indiferent că vorbim despre dizabilitate sau nu. De aceea părintele singur, fără ajutorul profesorului, fără sprijinul preotului şi protecţia autorităţii, nu poate răzbate.

"În societatea de astăzi se presupune că sunt câţiva stâlpi: şcoala,familia, biserica, armata. Dar să ştiţi că aceşti stâlpi sunt puternici doar dacă sunt uniţi. Ne înşelăm dacă noi considerăm că, spre exemplu, şcoala va fi puternică fără familie, fără biserică. Biserica nu este puternică decât împreună cu şcoala şi cu familia. Familia, de asemenea, nu îşi atinge scopul decât prin biserică, prin educaţie, prin jertfă. De aceea trebuie să ne unim forţele pentru ca lumea de mâine să fie o lume mai bună, dar nu în sensul lumesc, ci în cel duhovnicesc, pur al cuvântului", a completat preotul paroh al Bisericii Vovidenia.

Timp de trei ore au evoluat elevii Liceului Tehnologic Special "Sf. Stelian" Botoşani, Grupul coral "Serafimii" (pr. Gabriel Biţă) din Parohia "Sf. Parascheva" Brăeşti, Mărioara Borcan  (C.I.T.O. Botoşani, îndrumătoare Tamara Balan), copiii cu autism, însoţiţi de Gabriela Ivan (preşedinta Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism), Grupul de copii de la Burleşti, Unţeni (înv. Maria Clim), Grupul de copii de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Unţeni (prof. Ovidiu Manciu), Grupul de copii de la Şcoala Gimnazială "Gr. Antipa" (prof. Oana Elena Răileanu), Grupul Steluţele de la Vorniceni (înv. Marinela Mihai), Alexandra Chisăliţă şi Ştefan Radu Iacob (invitat special), Grupul de tinere de la C.P. Prietenia  (Felicia Drăguțu și Silvia Murariu), Grupul Melos (Liceul Tehnologic Special "Sf. Stelian" Botoşani).



Momentele folclorice  au fost aduse în faţa publicului de Georgiana Marilena Mihai, Grupul Stelutele, Grupul Melos, Tony Toma, Iulian Gheorghiu. Aplauze au primit la scenă deschisă Formația de dansuri Doruleț Down (instructori Olimpia Neamtu și Ramona Stroeșteanu) şi Formația de dansuri Hora (instructori Alina Tătărușanu și Elena Asiminicesei).

Cei prezenţi în sala Eminescu de la Rapsodia au asistat şi la vernisajul a două expoziţii de artă decorativă, cuprinzând, prima, lucrări ale elevilor Liceului Tehnologic Special "Sf. Stelian" Botoşani, şi cea de a doua a artistului plastic Aida Şuşter, cu lucrări realizate în cadrul orelor de terapie prin artă cu beneficiari ai Spitalului de Psihiatrie Botoşani. Din vânzarea lucrărilor, elevii vor dona banii Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism, pentru utilarea camerei extrasenzoriale.



O oază de normalitate, într-o atmosferă de sărbătoare. Un strop de bucurie pentru copii şi pentru părinţii lor, pentru dascăli şi preoţii prezenţi. Liant le-a fost iubirea şi bucuria de a fi împreună.

"România adevărată suntem noi toţi, aici. România adevărată sunteţi voi, copiii. Sunt profesorii care cu multă jertfelnicie aduc bucurie, informaţie, şi se străduiesc pentru formarea voastră. România adevărată sunt părinţii care îşi nasc copiii şi îi cresc în adevăr. Este omul muncitor care cu jertfelnicie, cu demnitate şi ostenitate îşi duce crucea. România adevărată este a noastră. Să o simţim cu adevărat, să nu vă lăsaţi manipulaţi, conduşi, aplecaţi. Numai cu demnitate, numai cu credinţă, cu educaţie vom reuşi. De aceea vă mulţumesc tuturor", a încheiat părintele Partenie Apostoaie.

"Crăciunul, darul bucuriei", un spectacol care nu ar fi putut fi posibil fără implicarea profesorilor Alina şi Aurel Răileanu, "inima inimilor la unison", cum i-a numit chiar părintele Apostoaie, dar şi a copiilor de la Liceul Tehnologic "Sfântul Stelian", care au impresionat prin dăruire, generozitate, o capacitate organizatorică aproape fără cusur. Toţi copiii care au colindat, şi nu numai ei, au primit daruri din partea lui Moş Crăciun, cu sprijinul enoriaşilor din parohia Vovidenia, a voluntarilor de la Liceul Tehnologic Special "Sfântul Stelian", părinţi şi sponsori.




























 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
450

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
900

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...

S-a stins un mare actor născut în Botoșani. ”Ce frumoasă a fost călătoria sa pe aici!”

Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
4841

Născut pe 6 mai, în prima zi de Paşti a anului 1945, în familia preotului Mihai Cojocaru din Hăneşti, judeţul Botoşani, actorul a plecat astăzi în veșnicie.Constantin Coj...