In memoriam: FLORIN ZAMFIRESCU, botoşăneanul care a creat "Lumina"!

In memoriam: FLORIN ZAMFIRESCU, botoşăneanul care a creat "Lumina"!

 FLORIN ZAMFIRESCU  Ziarul Lumina

Florin Zamfirescu s-a născut pe 14 aprilie 1962, la Botoșani. De-a lungul unei cariere de aproape 30 de ani în gazetărie, de numele lui Florin Zamfirescu s-au legat proiecte editoriale precum "Opinia studenţească" (1984-1991), "Monitorul de Iaşi" şi reţeaua de ziare "Monitorul", "Obiectiv", "Lumea ieşeanului", "Ziarul Lumina", "Lumina de Duminică".

A plecat în veşnicie la 28 ianuarie 2010, lăsând în urmă amintirea unui jurnalist care şi-a trăit în totalitate meseria.

Florin Zamfirescu a fost unul dintre jurnaliștii care au pus bazele presei moderne ieșene și naționale de după 1989.

Conform Wikipedia, şi-a început cariera în 1982, în vremea studenției, ca secretar general de redacție, la revista Opinia studențească. Din 1991, timp de 9 ani a fost gazetar la Monitorul de Iași, primul ziar puternic al Iașului de atunci, fiind unul dintre fondatorii acestuia. A inițiat și participat activ la dezvoltarea rețelei de ziare Monitorul, în Moldova, Ardeal și București. A susținut, în paralel, dezvoltarea rețelei de stații Radio Nord-Est și a Centrului tipografic "Multiprint", grație căruia la Iași s-a tipărit primul ziar full policrom din România. A structurat redacțiile locale și, într-un climat profesional foarte confuz, a introdus reguli de funcționare pe departamente și secții cu competențe clar definite. A înființat mai multe ziare: "Obiectiv", "Foaia Ieșeanului", "Lumea Ieșeanului", fiecare dintre acestea surprinzând piața cu idei ingenioase dintr-o paletă largă de com-petențe, de la editorial la distribuție. De asemenea, la fiecare dintre aceste ziare, a creat adevărate școli de gazetărie.

La începutul anului 2005, a făcut parte din grupul de laici care i-a propus Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, proiectul primului cotidian creștin din România, Ziarul Lumina. Din 7 februarie 2005, de la prima apariție a acestui ziar, în calitate de director editorial a promovat și încurajat un gen de presă inedit în peisajul media românesc, abordând subiectele sociale din perspectivă creștină. Tot cu girul său, din 14 octombrie 2005 a apărut pe piață și primul săptămânal de spiritualitate și atitudine creștină, Lumina de Duminică. Un alt proiect al său, realizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost achiziționarea unei rotative și înființarea Tipografiei "Albina" a Mitropoliei Moldovei și a Bucovinei.

"A fost cel mai complet om de presă din Iași, autodidact și care a făcut școală în jurul lui ceea ce foarte puțini jurnaliști fac. A avut generozitatea asta de a împărți tot ce știa; niciodată n-a ascuns nimic". (Daniel Condurache)

"Cu o bogată experiență jurnalistică, adunată cu migală în asceza actului de presă, de la manuscris până la tipografie, prin osteneala de fiecare zi a unui om harnic care își mistuie ființa într-o permanentă dăruire de sine, Florin Zamfirescu s-a remarcat prin muncă asiduă, seriozitate, curaj și generozitate, trăind libertatea socială ca responsabilitate civică și apartenența la comunitatea Bisericii ca demnitate spirituală și arvună a Învierii". (PF Daniel)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lumina Sfântă, miracol al ortodoxismului, va fi adusă sâmbătă seară de la Ierusalim şi distribuită tuturor parohiilor!

astăzi, 12:06
1

Lumina Sfântă, simbol al Învierii lui Iisus, va fi adusă şi în acest an de la Ierusalim, sâmbătă seara, de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul A...

FC Botoșani – FC Voluntari, astăzi de la ora 14:30

astăzi, 10:40
97

FC Botoșani și FC Voluntari se întâlnesc astăzi în etapa a opta a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Voluntari!FC Botoșani are un total de 2...

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și F.C. Voluntari!

astăzi, 10:24
163

Meciul, contând pentru runda a VIII-a din această ediție a play-out-ului SuperLigii României, se va desfășura pe stadionul "Municipal" din Botoșani și va începe la or...