Florin Zamfirescu s-a născut pe 14 aprilie 1962, la Botoșani. De-a lungul unei cariere de aproape 30 de ani în gazetărie, de numele lui Florin Zamfirescu s-au legat proiecte editoriale precum "Opinia studenţească" (1984-1991), "Monitorul de Iaşi" şi reţeaua de ziare "Monitorul", "Obiectiv", "Lumea ieşeanului", "Ziarul Lumina", "Lumina de Duminică".
A plecat în veşnicie la 28 ianuarie 2010, lăsând în urmă amintirea unui jurnalist care şi-a trăit în totalitate meseria.
Florin Zamfirescu a fost unul dintre jurnaliștii care au pus bazele presei moderne ieșene și naționale de după 1989.
Conform Wikipedia, şi-a început cariera în 1982, în vremea studenției, ca secretar general de redacție, la revista Opinia studențească. Din 1991, timp de 9 ani a fost gazetar la Monitorul de Iași, primul ziar puternic al Iașului de atunci, fiind unul dintre fondatorii acestuia. A inițiat și participat activ la dezvoltarea rețelei de ziare Monitorul, în Moldova, Ardeal și București. A susținut, în paralel, dezvoltarea rețelei de stații Radio Nord-Est și a Centrului tipografic "Multiprint", grație căruia la Iași s-a tipărit primul ziar full policrom din România. A structurat redacțiile locale și, într-un climat profesional foarte confuz, a introdus reguli de funcționare pe departamente și secții cu competențe clar definite. A înființat mai multe ziare: "Obiectiv", "Foaia Ieșeanului", "Lumea Ieșeanului", fiecare dintre acestea surprinzând piața cu idei ingenioase dintr-o paletă largă de com-petențe, de la editorial la distribuție. De asemenea, la fiecare dintre aceste ziare, a creat adevărate școli de gazetărie.
La începutul anului 2005, a făcut parte din grupul de laici care i-a propus Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, proiectul primului cotidian creștin din România, Ziarul Lumina. Din 7 februarie 2005, de la prima apariție a acestui ziar, în calitate de director editorial a promovat și încurajat un gen de presă inedit în peisajul media românesc, abordând subiectele sociale din perspectivă creștină. Tot cu girul său, din 14 octombrie 2005 a apărut pe piață și primul săptămânal de spiritualitate și atitudine creștină, Lumina de Duminică. Un alt proiect al său, realizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost achiziționarea unei rotative și înființarea Tipografiei "Albina" a Mitropoliei Moldovei și a Bucovinei.
"A fost cel mai complet om de presă din Iași, autodidact și care a făcut școală în jurul lui ceea ce foarte puțini jurnaliști fac. A avut generozitatea asta de a împărți tot ce știa; niciodată n-a ascuns nimic". (Daniel Condurache)
"Cu o bogată experiență jurnalistică, adunată cu migală în asceza actului de presă, de la manuscris până la tipografie, prin osteneala de fiecare zi a unui om harnic care își mistuie ființa într-o permanentă dăruire de sine, Florin Zamfirescu s-a remarcat prin muncă asiduă, seriozitate, curaj și generozitate, trăind libertatea socială ca responsabilitate civică și apartenența la comunitatea Bisericii ca demnitate spirituală și arvună a Învierii". (PF Daniel)
In memoriam: FLORIN ZAMFIRESCU, botoşăneanul care a creat "Lumina"!
Stiri Botosani Monday, 14 April 2014 CulturăSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Băsescu aruncă bomba: “Dacă Ciolacu intra în turul doi nimeni nu anula nimic!”
Monday, 7 April 2025
Traian Băsescu a făcut mai multe declarații incendiare la un post de televiziune: ”Nu mă convinge nimeni că Georgescu e motivul anulării alegerilor!” Într-un interviu, fostu...
Șofer băut și cu mașina neînmatriculată, depistat de polițiști!
Monday, 7 April 2025
La data de 05 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 282, în comuna Drăgușeni, un autovehicul con...
La doar 24 de ani, soldatul Ovidiu demonstrează că adevăratul spirit de salvator nu se oprește odată cu terminarea programului!
Monday, 7 April 2025
Într-o vreme în care empatia și altruismul sunt adesea puse la încercare, un tânăr pompier din județul Botoșani ne reamintește ce înseamnă cu adevărat devotamentul...