Îl omagiem astăzi pe compozitorul care a inițiat la Botoșani Zilele ”George Enescu”! (Video)

Într-o zi de 16 ianuarie s-a născut unul dintre cei mai mari pianiști și compozitori, fost director al Filarmonicii din Botoșani, cel care a inițiat și organizat, în urmă cu 54 de ani, prima ediție a Zilelor ”George Enescu”.

Îl omagiem astăzi pe compozitorul care a inițiat la Botoșani Zilele ”George Enescu”! (Video)

 Radu Paladi la pian  

Radu Paladi s-a născut pe 16 ianuarie 1927 la Storojineț, oraş aflat în partea de nord a Bucovinei (astăzi în Ucraina), și s-a stins la 86 de ani, în ziua de 30 mai 2013, la București.

A fost director şi dirijor al Filarmonicii de Stat Botoşani între anii 1968 - 1972, perioadă în care a iniţiat o activitate esenţială în viaţa Filarmonicii botoşănene, respectiv, Zilele ”George Enescu” (ediţia I: 20-30 august 1970).

Compozitorul, pianistul şi dirijorul Radu Paladi a început studiile muzicale la Conservatorul din Cernăuţi, la clasa de pian a profesorului Tarnavschi. După ocuparea părţii de nord a Bucovinei de către fosta U.R.S.S., s-a stabilit cu familia la Bucureşti, unde a continuat sa studieze la Conservatorul Regal de Muzică (devenit apoi Conservatorul Ciprian Porumbescu), unde i-a avut ca maeştri pe Florica Musicescu, la pian, iar la disciplinele teoretice pe George Breazul, Paul Constantinescu, Theodor Rogalski, Leon Klepper şi alţii.

Chiar dacă a fost un pianist de mare forţă, Radu Paladi nu s-a ocupat îndeaproape de activitatea concertistică. La fel au stat lucrurile şi cu activitatea dirijorală pe care a practicat-o mai ales în perioada cât a fost director şi dirijor al Filarmonicii de Stat Botoşani, între anii 1968-1972, perioadă în care a iniţiat o activitate esenţială şi astăzi în viaţa Filarmonicii botoşănene, respectiv, Zilele ”George Enescu”. Ediția I avea loc pe 20-30 august 1970.



Radu Paladi s-a impus în viaţa muzicală a ţării, în primul rând în calitatea sa de compozitor. A compus multă muzică corală, dar şi muzică de cameră, muzică de film şi altele.

În urmă cu zece ani, în ziua de 30 mai 2014, Filarmonica Botoșani a organizat un conert simfonic ”In memoriam Radu Paladi”, cu Matei Pop la pupitrul dirijoral si pianistul Viniciu Moroianu invitat special. Programul a cuprins și o lucrare semnată de Radu Paladi, ”Concertul pentru pian şi orchestră”.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CCR a anulat candidatura Dianei Şoşoacă la preşedinţie. Ce se întâmplă cu Mircea Geoană!

Saturday, 5 October 2024

Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut, sâmbătă, mai multe contestaţii cu privire la candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iova...

Valeriu Iftime, de Ziua Educației: ”Avem copii extrem de talentați, cărora le sunt tăiate aripile din cauza lipsei de oportunități și resurse”

Saturday, 5 October 2024

Liderul PNL Botoșani și președitele ales al Consiliului Județean a transmis un mesaj de Ziua Educației. Redăm integral mesajul lui Valeriu Iftime: ”Avem copii extrem de talentați, c...

FC Botoșani – Rapid, mâine de la ora 18:15

Saturday, 5 October 2024

FC Botoșani și Rapid se întâlnesc mâine pe "Municipal", în etapa cu numărul 12 din Superligă. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Rapid! Botoșănenii v...