Radu Paladi s-a născut pe 16 ianuarie 1927 la Storojineț, oraş aflat în partea de nord a Bucovinei (astăzi în Ucraina), și s-a stins la 86 de ani, în ziua de 30 mai 2013, la București.
A fost director şi dirijor al Filarmonicii de Stat Botoşani între anii 1968 - 1972, perioadă în care a iniţiat o activitate esenţială în viaţa Filarmonicii botoşănene, respectiv, Zilele ”George Enescu” (ediţia I: 20-30 august 1970).
Compozitorul, pianistul şi dirijorul Radu Paladi a început studiile muzicale la Conservatorul din Cernăuţi, la clasa de pian a profesorului Tarnavschi. După ocuparea părţii de nord a Bucovinei de către fosta U.R.S.S., s-a stabilit cu familia la Bucureşti, unde a continuat sa studieze la Conservatorul Regal de Muzică (devenit apoi Conservatorul Ciprian Porumbescu), unde i-a avut ca maeştri pe Florica Musicescu, la pian, iar la disciplinele teoretice pe George Breazul, Paul Constantinescu, Theodor Rogalski, Leon Klepper şi alţii.
Chiar dacă a fost un pianist de mare forţă, Radu Paladi nu s-a ocupat îndeaproape de activitatea concertistică. La fel au stat lucrurile şi cu activitatea dirijorală pe care a practicat-o mai ales în perioada cât a fost director şi dirijor al Filarmonicii de Stat Botoşani, între anii 1968-1972, perioadă în care a iniţiat o activitate esenţială şi astăzi în viaţa Filarmonicii botoşănene, respectiv, Zilele ”George Enescu”. Ediția I avea loc pe 20-30 august 1970.
Radu Paladi s-a impus în viaţa muzicală a ţării, în primul rând în calitatea sa de compozitor. A compus multă muzică corală, dar şi muzică de cameră, muzică de film şi altele.
În urmă cu zece ani, în ziua de 30 mai 2014, Filarmonica Botoșani a organizat un conert simfonic ”In memoriam Radu Paladi”, cu Matei Pop la pupitrul dirijoral si pianistul Viniciu Moroianu invitat special. Programul a cuprins și o lucrare semnată de Radu Paladi, ”Concertul pentru pian şi orchestră”.