Hram la Biserica „Uspenia” din Botoșani. Zeci de enoriași au sărbătorit „Adormirea Maicii Domnului” (foto, video)

Astăzi, 15 august, Biserica „Uspenia” din municipiul Botoșani a îmbrăcat straie de sărbătoare, marcând „Adormirea Maicii Domnului”. La slujbă au participat zeci de enoriași.

Chiar de la primele ore ale dimineții, credincioșii s-au adunat în curtea lăcașului de cult pentru a marca această importantă sărbătoare pentru creștinătate. Aceștia s-au rugat pentru sănătate, pace, liniște în case și în suflete.

Această sărbătoare este cunoscută în popor și Sfânta Maria Mare. Mai multe Mănăstiri din județ își sărbătoresc astăzi hramul, printre care se numără Mănăstirea Zosin și Mănăstirea Cozancea.

Scurt istoric despre Biserica „Uspenia”

Biserica Uspenia („Adormirea Maicii Domnului”) este a treia biserică din oraș ca vechime, cunoscută și sub numele de „biserica albă” a fost ctitorită în anul 1552 de către Doamna Elena Rareș, soția Domnitorului Petru Rareș, în timpul domniei lui Ștefan.

Biserica „Uspenia” din Botoşani, zidită în 1552 este o replică a bisericii „Sfântul Nicolae” Popăuţi din Botoşani, cu planul identic, cu acelaşi sistem de boltire, turla se sprijină pe o dublă bază stelară. Fără a aduce elemente noi faţă de construcţiile mai vechi. Biserica „Uspenia” din Botoşani prezintă interes pentru modul în care sunt redate în această epocă, formele consacrate ale arhitecturii moldoveneşti.

Biserica a fost refăcută în 1724-1725 de către Mihail Racoviţă, dar stadiul cercetării nu permite constatarea unor transformări introduse cu această ocazie. În schimb, intervenţia din 1819, consemnată cu inscripţie, a dat bisericii aspectul de astăzi, adăugând pe latura de vest un turn-clopotniţă în stil clasicist, admirabil proporţionat. Corpul bisericii a fost unificat cu clopotniţa prin ridicarea zidăriei triconcului la nivelul unei cornişe generale susţinută de console, acoperindu-se astfel baza stelată inferioară a turlei. Pisania care se afla deasupra vechii uși, acum zidită are următorul conținut „Cu vrerea Tatalui și cu ajutorul Fiului, si cu săvâșirea Sfântului Duh, iată eu roaba stăpânului meu, Domnului Iisus Hristos, Elena fată de Despot Împăratul, am binevoit cu buna mea aplecare și bunul meu gând, a zidi acest hram în numele Adormitei Preacinstitei stăpânei noastre de Dumnezeu Născatoare și preapurerea fecioarei Maria. Și s-a săvârșit în anul 7060 (1552) August 15”.

Cu înfăţişarea actuală, Uspenia ilustrează două faze majore ale arhitecturii moldoveneşti: faza primei jumătăţi a veacului al XVI-lea, în care inovaţiile decorului policrom îmbracă structurile tradiţionale şi clasicismul începutului de veac XIX, scrie Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Botoșani.

Biserica adăpostește tezaur-valori de pictură, sculptură, carte veche. Este locul unde a fost botezat Mihai Eminescu, devenind astfel loc de permanent omagiu adus marelui poet. Între anii 1995-1998 a fost repictată de pictorul Petre Achiţenie recunoscut ca fiind singurul român care a primit de două ori distincția „Omul UNESCO al anului”.

 

 

 








 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Școlile aflate în reabilitare încurcă desfășurarea alegerilor în Botoșani! (video)

Thursday, 19 September 2024

Instituțiile Prefectului din țară, care coordonează aceste alegeri, încep să se pregătească intens. Potrivit lui Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, au fost emise Ordinele Pr...

Alertă în cimitirul Pacea din Botoșani: Un bărbat a amenințat că se aruncă din copac! (foto, video)

Thursday, 19 September 2024

Forțele de ordine au fost puse în alertă, joi după-amiază, după ce un bărbat amenința că se aruncă dintr-un copac în cimitirul Pacea. La fața locului au ajuns mai multe echipa...

Părinții din Botoșani se tem pentru siguranța copiilor, petiții adresate prefectului! (video)

Thursday, 19 September 2024

Comitetul de Părinți de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din municipiul Botoșani a adresat către Instituția Prefectului a județului Botoșani o petiție prin care solicită monit...