Horatiu Malaele: Decalogul adaptat omului din zilele noastre

Horatiu Malaele: Decalogul adaptat omului din zilele noastre
In cartea "Rataciri", publicata in anul 2012, actorul a prezentat cele 10 porunci sub o forma noua, adaptata omului din zilele noastre.

1. Nu iti crea o imagine falsa. Este incomoda, greu de intretinut si usor de depistat.


(Exista oameni nemultumiti de ei insisi. Se simt frustrati. Pentru a primi gratificari din partea celor din jur, se mint in legatura cu natura lor. Astfel, se vor simti egali cu ceilalti, daca nu invidiati. Ei bine, o astfel de imagine este greu de intretinut. Este un rol pe care trebuie sa-l joace in orice cadru social. Posibilitatea esecului este cu atat mai mare cu cat vor cadea in plasa de a plusa pe trasaturile care li se par mai importante. In momentul in care masca o sa cada, revin in postura omului frustrat si vor relua procesul. Vor trai in propriul cerc vicios).

2. Fii prietenul dusmanilor tai. Un proverb islamic spune ca "numai iubindu-i poti sa-i distrugi".


(Prietenia reprezinta o forma de apropiere sufleteasca. Ne deschidem sufletul in fata prietenilor, ne confesam, primim sprijin si sfaturi. Cu cat un om este mai inversunat in a te uri, cu atat ii poti demonstra ca, actionand exac opus fata de el, ura o primeste tot el. Sau, daca nu, poti sa-i afli toate slabiciunile pentru ca mai apoi sa-i dovedesti ca poti plati cu aceeasi moneda).

3. Ramai modest. Dar fa in asa fel ca lucrul asta sa se stie. Trebuie sa ai orgoliul modestiei tale.

Consider ca, mai degraba, acest enunt est o critica la adresa celor care sustin sus si tare ca sunt modesti tocmai pentru a atrage atentia asupra acestei trasaturi. Tocmai acestia sunt cei care se lauda cu o aparenta modestie. Iar lauda si modestia sunt diametral opuse.

4. Daca pierzi teren, lasa impresia ca ai facut-o intentionat. Impune un principiu: am dat doi pasi inapoi ca sa-mi pot lua avant.

(Este de retinut acest aspect pentru ca multi se dau batuti dupa un prim esec, gandind ca lipsa de reusita este o rusine. Cu siguranta nu! Nu este rusinos sa pierzi, ci sa nu mai incerci. Este de admiraat perseverenta de a merge mai departe in ciuda tuturor impedimentelor).

5. Nu fura pe nimeni. Daca o faci totusi, schimba obiectul intr-o alta podoaba.


(Aceasta "porunca" nu se refera in mod special la furtul material. Fura si cei ce mint si cei care profita de bunatatea celor din jur. Fura cei egoisti. Cred ca Horatiu Malaele se refera mai degraba la faptul ca atunci cand profiti de cei din jur, ar trebui macar sa dovedesti ca a fost pentru un motiv bine intemeiat, poate pentru a duce la bun-sfarsit o anumita actiune pe care altii n-ar putea-o indeplini. Desi, ma gandesc, un om care fura nu este moral si-atunci nu are scuze).

6. Nu refuza ajutorul imbecililor. Pentru a ramane sus iti trebuie unanimitate.

(Primul gand pe care-l am in minte este ca politicienii au citit aceasta carte. Vad acest sfat tot ca pe o critica la adresa celor care procedeaza astfel. Si da, politicienii sunt cei care profita de "cei multi" pentru a dobandi putere).

7. Nu-ti explica greselile. Invaluieste-le in mister si abstractiune. Nu schimba mare lucru, dar deruteaza.

(Nu trebuie sa ne justificam actiunile, fie ele reusite sau gresite. O greseala nu poate fi stearsa, dar poate fi indreptata. Iar pentru asta nu avem nevoie de critica celor din jur pentru ca ne putem corecta noi insine).

8. Nu te intinde prea tare. Risti sa pierzi controlul granitelor.

(Aceasta regula ar trebui asociata primei. Prinsi in extazul unui moment, riscam sa vrem din ce in ce mai mult si sa nu putem face fata, sa nu fim inca pregatiti pentru asta. Atunci am putea claca. Ideea este ca totul se face cu masura, treptat, astfel incat sa ne putem adapta din mers).

9. Nu lupta impotriva cabalelor intemeiate pe ambitie si frustrare. Iti pierzi vremea, iar lor le creezi scop.


(Este bine sa ramanem in afara tuturor intrigilor venite din partea omenilor frustrati. Ei isi gasesc intotdeauna ceva de uneltit, iar prin atentia acordata, nu am face altceva decat sa ii inversunam. Astfel de oameni sunt nedemni de atentie, iar indiferenta este arma impotriva lor).

10. Daca nu reusesti, modeleaza-ti existenta dupa principiul "Nu se intampla decat ceea ce trebuie sa se intample". Este o dura dar relaxanta fatalitate.


(Fiecare dintre noi foloseste unui scop. Traim numai ceea ce trebuie sa traim, restul e de umplutura).

sursa:zeceintop.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației vrea responsabili cu educația rutieră în școli și inspectorate!

Marţi, 30 Aprilie 2024
64

Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 27850 din 26.04.2024. Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.O altă solicitare a Ministerului Ed...

Jandarmii din Botoșani promovează pe 1 mai oferta educatională în domeniul militar pe Pietonalul Unirii

Marţi, 30 Aprilie 2024
94

Tinerii interesați au ocazia să obțină informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de adm...

Reprezentanți ai sistemului penitenciar ucrainean, în schimb de experiență la colegii din Botoșani (Foto)

Marţi, 30 Aprilie 2024
87

Și din acest deziderat, instituția evoluază atât în ceea ce privește furnizarea de condiții custodiale aliniate normelor internaționale, cât și în ceea ce privește dezv...