Gustul lecturii, la o ora inedita de literatura: Lectie predata de colegii mai mari!

Vineri după-amiază, în Sala de festivităţi "George Holca" a Liceului de Artă "Ştefan Luchian", elevii clasei a VIII-a A au oferit colegilor mai mici, din clasa a V-a C, o surpriză plăcută, constând într-o oră de literatură altfel decât cele obişnuite.

Oricare ar fi modalitatea şi mijlocul de transmitere, lectura este comunicare de la autor la cititor. Prin lectură, omul încearcă să capteze şi să descifreze un mesaj care, ca în orice sistem de comunicare, înseamnă determinarea unui sens, a unei semnificaţii. Această receptare nu se reduce numai la perceperea exactă a unui text; ea declanşează multiple procese psihice. În primul rând, un proces de actualizare a vechilor cunoştinţe, dar şi de noi asocieri, datorate ideilor cuprinse într-un text. În al doilea rând, lectura determină judecăţi şi raţionamente care consolidează sau duc la descoperirea de noi adevăruri. În al treilea rând, descifrarea semnificaţiei unui text înseamnă tot atâtea răspunsuri afective care se traduc prin sentimentul de mulţumire sau o stare de desfătare ori nemulţumire, insatisfacţie, plictiseală.

Activitatea, coordonată de profesor Mihaela Arhip, a avut ca punct de plecare prezentarea vieţii şi a activităţii scriitorului Ion Creangă. Cei mici au fost conduşi pas cu pas pe urmele marelui povestitor, într-o lume de basm.

Elevul Popa George-Ştefan, din clasa a VIII-a A, a interpretat memorabil pasaje din "Amintiri din copilărie", identificându-se cu Nică al lui Ştefan a Petrei Ciubotariul. Colegii săi au prezentat un album, relatând câte o poveste inedită pentru fiecare fotografie, pliant, reproducere după manuscrise şi diferite pagini de critică literară sau extrase din opera lui Creangă.



Prima surpriză oferită prietenilor mai mici a constat în vizionarea filmului "Amintiri din copilărie", regizat de Elisabeta Bostan.

În final, Nică al lui Ştefan a Petrei Ciubotariul, care solicitase la începutul orei ca fiecare elev din clasa a V-a să îşi scrie numele pe un bilet şi să-l pună în căciula sa, a extras trei bilete şi a oferit câştigătorilor trei cărţi "Amintiri. Poveşti. Povestiri", de Ion Creangă.

Trecând dincolo de ideea de proiect educativ cu obiective precis trasate, rămâne realitatea ineditei ore de literatură: o generaţie a transmis altei generaţii cheia către o lume magică, lumea lecturii. Şi Creangă a poposit pentru aproape două ore în clasa a V-a C, în mijlocul elevilor săi.
 



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat reținut pentru furt de materiale de construcții, prejudiciul a fost recuperat parțial!

astăzi, 11:30

Polițiștii din cadrul Poliției Flămânzi au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 26 de ani, din comuna Frumușica, bănuit de comiterea infracțiun...

Competitorii electorali pot strânge semnături de susținere a candidaturilor!

astăzi, 11:15

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat, luni, că persoanele care intenționează să candideze pentru funcția de președinte al României în alegerile din 4 mai 2025 pot &ic...

Activitate informativ - preventivă a polițiștilor din Dorohoi! (Foto)

astăzi, 11:00

La data de 20 ianuarie 2025, polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Dorohoi au desfășurat activități de prevenire cu elevii Școlii Gimnaziale ”Mihail Kogălniceanu” nr...