Grigore Vieru, evocat la Dorohoi

Ieri, 14 februarie, poetul Grigore Vieru ar fi împlinit 78 de ani dacă versul său "Nu am, moarte, cu tine nimic", ar fi rămas fără acel tragic şi tulburător răspuns. Manifestând consecvenţă faţă de o tradiţie ce a început să se consolideze tot mai mult, la Sala de Spectacole de la Dorohoi s-a  organizat, prin osârdia doamnei directoare Valuţa Murariu, încă o ediţie, a V-a, a unei manifestări comemorative intitulate In memoriam Grigore Vieru.

In debutul acesteia a fost proiectat filmul realizării unei lucrări de sculptură înfăţişându-l pe  poet, creată de către artistul plastic dorohoian Aurelian Antal care, prin meditaţia pe care o dezvoltă în acest proces creator, ca şi prin recitarea unor versuri ale sale, dar şi ale poetului Ciprian Voloc - inspirat realizator al filmului - s-a dovedit a stăpâni o paletă creatoare mai largă decât aceea de plastician.



Invitata specială a spectacolului, scriitoarea Lucia Olaru Nenati, a evocat personalitatea poetului sărbătorit, prietenia ce i-a legat, dar şi spectacolul  organizat  înainte de revoluţie pe scena teatrului botoşănean,  în care au evoluat, împreună cu poetul şi sub egida prieteniei sale, o numeroasă echipă de artişti basarabeni în frunte cu Ion şi Doina Aldea Teodorovici şi când au răsunat, pentru prima dată pe o scenă din ţară, celebrele şi neuitatele lor cântece, atât la Botoşani cât şi la Dorohoi, dar şi în multe alte localităţi în acel turneu pe care poetul l-a numit "nu numai un eveniment artistic, ci şi unul istoric". In prelungirea acestei apetenţe muzicale a poetului basarabean, a prezentat cartea "Grigore Vieru. Testament pentru Fuego", o realizare bibliofilă deosebită datorată Asociaţiei Regal D’Art condusă de notar Lili Bobu şi în care se reunesc într-o concepţie grafică de excepţie, numeroase poeme, unele mai puţin sau de loc cunoscute, cu partiturile lor muzicale, evocări semnate de personalităţi care l-au cunoscut pe marele poet, lucrări plastice inspirate ş.a. 

Au urmat momentele artistice la care şi-au adus contribuţia numeroase ansambluri artistice, coruri, grupuri vocal instrumentale, recitatori, adulţi sau copii, uniţi toţi de acurateţea  expresiei scenice dar, în primul rand, de sinceritatea şi emoţia  cu care se străduiau să pună în valoare şi să readucă în atenţie versul, gândul şi personalitatea poetului evocat. S-au succedat astfel sub luminile rampei dorohoiene: Corul "George Enescu" dirijat de prof.Gherghina Guşulei, elevii Colegiului Naţional "Grigore Ghica", cei ai Liceului Regina Maria, grupul folk "Laconia" împreună cu inimosul profesor şi cantautor Vasile Tănase, poetul Bara Abdulbache, traducător al lui Vieru în limba arabă, grupul vocal al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Ioan Iacob" (organizat de profesorii Cristina Ignat şi Daniel Hariga şi susţinut de părintele director Const. Muha), membrii Cenaclului "Editor", copiii cercului literar Zori şi stele de la Dumbrăviţa, sub îndrumarea prof Corneliu Dreţcanu (totodată şi co-prezentator al spectacolului!) după care, în final, ca o copertă ce închide o carte pe care a deschis-o, artistul Aurelian Antal a recitat din nou, de astă dată nişte poeme dedicate de către confratele său Ciprian Voloc, poetului şi luptătorului pentru ideal care a fost Grigore Vieru. 
     
Acest spectacol a dovedit că, în ciuda precarităţii economice şi de personal, apetenţa culturală şi climatul armonios în care decurge  colaborarea celor implicaţi pot produce rezultate remarcabile. (Comunicat Asociaţia Regal D’Art)





 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de unități administrativ-teritoriale verificate de Garda de Mediu Botoșani, unele au primit avertisment!

astăzi, 19:45

Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor...

Transportator de lemne sucevean, prins la Botoșani cu actele în neregulă, s-a ales cu marfa confiscată!

astăzi, 19:10

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că datele înscrise în documentele de însoțire a materialului lemnos nu corespundeau cu cele faptice, cantitatea îns...

Expoziție de pictură și grafică la Galerile de Artă din Botoșani, cu un invitat special!

astăzi, 18:30

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 17-29 noiembrie 2024, în spațiul Colecției de Artă (Piața Revoluției, nr. 12), expoziția „Salonul de toamnă”. Vor...