Facem cunoştinţă. Nukina Nobuyuki (42 de ani) - creştinat Gheorghe -, Ichiro Yuki (45 de ani) - botezat Ioan -, şi Takagi Yasuyuki (63 de ani) - sau fratele Vasile. Cărora li se adaugă duhovnicul lor, Pr. Cristian Onea, parohul Bisericii "Ceauş Radu" din Bucureşti.
Sensei Nukina Nobuyuki (Gheorghe)

Pentru un luptător ca el, forţa sufletească este esenţială. Într-un târziu a înţeles că puterea ortodocşilor vine din iubire. "În Japonia, lipsa de iubire îmbolnăveşte generaţiile tinere de depresie. Boala se tratează, pentru moment, în spitale, cu medicamente. Dar fundamental se tratează numai prin dragoste, pe care nu o găseşti nicăieri. În România, dragostea vindecătoare începe la biserică. Vii la preot şi îţi dă leacul potrivit. Să nu mă înţelegeţi greşit, şi japonezii iubesc, sunt generoşi, săritori cu semenii lor, dar nu au dragostea dumnezeiască. Pentru că ei trăiesc într-o comunitate desăvârşită, dar nu şi în comuniune. Dacă primeşti iubirea lui Dumnezeu, poţi sta în picioare, dacă nu, nu. Şi tu singur hotărăşti dacă vrei dragostea lui Dumnezeu sau nu".
Apoi au fost vacanţele în România, o ţară de care s-a îndrăgostit şi în bisericile căreia a asistat la multe slujbe, chiar dacă nu înţelegea o boabă din ce cântau preoţii. În 1999, după atâţia ani de tatonare, a decis să treacă la ortodoxie, dar nu pentru ca să fie în aceeaşi credinţă cu soţia, ci pentru că îl descoperise pe Dumnezeu ca iubire. A fost botezat cu numele Gheorghe, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, de un sobor de preoţi condus de IPS Teodosie Snagoveanul.
"Când m-am întors de la botez, aveam o atât de mare energie, încât simţeam că plutesc la o jumătate de metru deasupra pământului. M-am aşezat în pat şi aveam aceeaşi senzaţie. Eram cuprins de o lumină şi de o bucurie greu de descris. Dar şi soţia mea îmi simţea energia atât de mult, încât îi era frică să se atingă de mine. În acea noapte, am visat că mergeam singur pe stradă, iar pe partea stângă a străzii trecea un şir de oameni fără cap. Am înţeles că am ales drumul bun", mărturiseşte sensei, cu ochii plecaţi, ca şi cum s-ar teme să nu fie perceput cuvântul lui drept laudă.
Regretul cel mare al lui Gheorghe e că niciodată, de atunci, nu a mai avut trăirea din ziua botezului. "Eram purificat, toate păcatele făcute până la botez îmi fuseseră spălate. Îmi pare rău că nu am putut să rămân aşa şi am făcut şi alte greşeli. Acum mă străduiesc să mă curăţ sufleteşte cât mai mult, pentru a-L primi pe Dumnezeu. Căci Dumnezeu nu vine nici măcar duminica, la Liturghie, dacă e biserica murdară, darămite într-un om păcătos".
Părintele Cristian Onea întăreşte spusele lui Nukina despre strădania sa de a se îmbunătăţi duhovniceşte. De şapte ani, japonezul vine la Biserica "Ceauş Radu" nu doar la Sfânta Liturghie de duminică, ci şi la cele de miercuri dimineaţa (care încep la ora 5.00) şi, mai recent, şi la cea de vineri. Acum nu mai poate trăi fără Liturghie.
"L-am recunoscut de prima dată, când a venit la miruit, după o slujbă. Ne-am împrietenit, am fost şi colegi la o grădiniţă, unde eu predam religia şi sensei făcea lecţii de karate. Am mers apoi la sală, la el, la antrenamente, a venit şi el la biserică, să sfinţesc steagul echipei româneşti pe care o conducea la campionatul european de karate şi să le fac o rugăciune pentru ajutor de Sus... Au simţit cu toţii că după această rugăciune au avut rezultate mai bune şi acum vin de fiecare dată înaintea unui concurs. Mulţi copii români au învăţat odată cu tehnicile de karate, şi creştinismul de la sensei Nukina", afirmă părintele Cristian. Ocrotitorul familiei Nobuyuki este Sfântul Gheorghe, căci toţi ai casei îi poartă numele: pe Nukina îl cheamă Gheorghe, pe soţie Georgiana, pe fiul lor George, şi pe fiică, Sara Georgiana.
Ichiro Yuki (Ioan cel ospitalier)

A fost un noroc şi pentru el, şi pentru Gheorghe, să dea peste o femeie credincioasă, care să-l aducă în Biserică? "Nu e noroc, e voinţa lui Dumnezeu. Doar Dumnezeu a putut face să se cunoască doi oameni din două culturi total diferite, aflate la zece mii de kilometri distanţă una de alta, cu religii radical deosebite, să se iubească şi să ajungă să vadă la fel Adevărul", spune calm, cu voce înceată şi cu mâinile adunate spre piept, ca pentru rugăciune. Se sfieşte să vorbească despre Dumnezeu, pentru că despre El nu se vorbeşte oricum şi în orice poziţie, ci numai cu mare smerenie, cu frică şi cu dragoste totodată.
La început, după botez, a mai fost încercat de îndoieli: dacă a greşit, alegând o credinţă pe care nu o cunoaşte suficient, dacă nu i se potriveşte, dacă astfel şi-a trădat strămoşii şi va fi pedepsit? Dar repede i s-au spulberat aceste frici, devenind tot mai senin şi mai iubitor. Iar de când s-a mutat în Bucureşti, unde şi-a deschis un restaurant cu specific japonez, s-a hotărât să le împărtăşească şi clienţilor pe care îi simte deschişi bucuria credinţei lui. "Ortodoxia nu se ţine pentru tine. E o dovadă de iubire să îi arăţi şi altuia care e calea spre mântuire", crede Ioan.
Takagi Yasuyuki (urmaşul Sfântului Vasile)

În Ajunul Crăciunului, au fost la slujbă la Mânăstirea Antim. De la prima Sfântă Liturghie la care a participat, Takagi a fost cucerit de împărăţia lui Dumnezeu. Dar s-a temut că e doar o părere şi n-a spus că vrea să se boteze. Pe 25 decembrie, a participat la Liturghie la părintele Cristian. În noaptea de Revelion, cei trei japonezi au mers din nou la Liturghie, la biserica "Ceauş Radu", iar la agapa care a urmat, Takagi i-a spus părintelui că vrea să se boteze. "I-am recomandat să mai citească, să mai vină pe la biserică, pentru a se asigura că asta vrea cu adevărat, dar era foarte hotărât. Atunci, am acceptat să-l botez. M-a lăsat să-i aleg numele şi, cum eram în noaptea de Sfântul Vasile, i-am zis că îl va chema Vasile. S-a înveselit tare, pentru că ştia că Vasile înseamnă bucurie şi că Sfântul Vasile a făcut Vasiliadele, acele aşezăminte pentru îngrijirea bolnavilor. Iar el, încă înainte de a vrea să se boteze, luase decizia de a face o clinică de medicină tradiţională japoneză, bazată pe remedii naturiste şi tehnici alternative. Se bucura, pentru că numele ales îi confirma că e pe calea bună" - povesteşte părintele Cristian Onea.
Peste câteva zile, Takagi s-a numit Vasile, după Taina Botezului. De atunci încoace e numai zâmbet. Nici o problemă nu i se mai pare la fel de grea ca înainte, nimic nu-l mai deranjează, este bucuros că-l are pe Hristos şi nu se mai teme de nimic. "La botez, m-am născut din nou, cu adevărat. Sunt acum ca un bebeluş, deci nu-mi mai recunosc nici vârsta din buletin", adaugă Vasile şi râde.
CITESTE MAI DEPARTE, IN FORMULA AS