George Enescu, un urias pe care Botosanii nu il merita! - VIDEO

George Enescu, un urias pe care Botosanii nu il merita! - VIDEO

 GEORGE ENESCU  

Enescu, Eminescu, Iorga, Luchian. Nume de care, am spus-o de nenumarate ori, ne sprijinim orgoliile, fara insa a le oferi respectul cuvenit. O enumerare care a ajuns sa ne justifice noua apartenenta la un loc, uneori chiar si saracia, o enumerare ridicata la nivel de brand al judetului. Atat si nimic mai mult.

Dintre entitatile botosanene care au coplesit lumea intreaga, George Enescu pare sa fie cel mai vitregit de atentia noastra, a tuturor. Nici ziua de nastere, dar nici data trecerii in eternitate, nu au prezentat vreo importanta pentru autoritatile judetene sau responsabilii culturali din Botosani. Nici ziua de 4 mai 2011, cand se implinesc 56 de ani de la moartea marelui compozitor, nu a facut exceptie de la regula, chiar daca in Botosani isi desfasoara activitatea o filarmonica ce poarta numele marelui muzician.

George Enescu, nascut pe 19 august 1881, la Liveni, judetul Botosani, a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist si dirijor, fiind considerat cel mai important muzician roman.

Nascut la Liveni in judetul Botosani, a manifestat inca din copilarie o inclinatie extraordinara pentru muzica. A inceput sa cante la vioara la varsta de 4 ani, la varsta de 5 ani apare in primul sau concert si incepe studii de compozitie sub indrumarea lui Eduard Caudella.

Intre anii 1888-1894 studiaza la Conservatorul din Viena, avand ca profesori printre altii pe Joseph Hellmesberger (vioara) si Robert Fuchs (compozitie). Se incadreaza rapid in viata muzicala a Vienei, concertele sale in care interpreteaza compozitii de Johannes Brahms, Pablo Sarasate, Henri Vieuxtemps, Felix Mendelsohn-Bartholdy, entuziasmand presa si publicul, desi avea doar 12 ani.

Dupa absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, isi continua studiile la Conservatorul din Paris (1895-1899) sub indrumarea lui Armand Marsick (vioara), André Gédalge (contrapunct), Jules Massenet si Gabriel Fauré (compozitie). In ziua de 6 februarie 1898 isi face debutul in calitate de compozitor in cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonica Opus 1 Poema Romana. In acelasi an incepe sa dirijeze concerte in Bucuresti si sa dea recitaluri de vioara.

Admirat de Regina Elisabeta a Romaniei (celebra iubitoare a artei Carmen Sylva) era deseori invitat sa execute piese pentru vioara in Castelul Peles din Sinaia. Enescu a pus pe muzica poemele reginei Carmen Sylva, rezultand niste superbe lieduri. Printesa Martha Bibescu si-l disputa pe marele compozitor cu regina, dar se pare ca aceasta a reusit sa invinga, George Enescu fiind un invitat permanent la palat unde lua parte la seratele muzicale organizate de regina.

Activitatea sa muzicala alterneaza intre Bucuresti si Paris, intreprinde turnee in mai multe tari europene, avand parteneri prestigiosi ca Alfredo Casella, Pablo Casals, Louis Fournier, Richard Strauss.

In timpul Primului Razboi Mondial ramane in Bucuresti, dirijeaza Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven (pentru prima data in auditie integrala in Romania), compozitii de Hector Berlioz, Claude Debussy, Richard Wagner, precum si creatiile proprii: Simfonia Nr. 2 (1913), Suita pentru orchestra Nr. 2 (1915). In acelasi an are loc prima editie a concursului de compozitie George Enescu.

Dupa razboi isi continua activitatea impartita intre Romania si Franta. De neuitat au ramas interpretarile sale a Poemului pentru vioara si orchestra de Ernest Chausson si ale Sonatelor si Partitelor pentru vioara solo de Johann Sebastian Bach. Face mai multe calatorii in Statele Unite ale Americii, unde a dirijat orchestrele din Philadelphia (1923) si New York (1938). Activitatea sa pedagogica capata deasemenea o importanta considerabila.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, ramas in Bucuresti, are o activitate dirijorala bogata, incurajand si creatiile unor muzicieni romani ca Mihail Jora, Constantin Silvestri, Ionel Perlea, Sabin Dragoi. Dupa razboi da concerte impreuna cu David Oistrach, Lev Oborin, Emil Ghilels si Yehudi Menuhin, care il viziteaza la Bucuresti si Sinaia.

Odata instaurata dictatura comunista, se exileaza definitiv la Paris, unde se stinge din viata in noaptea de 3 spre 4 mai 1955, scrie Wikipedia. 
 

VEZI SI Elena Udrea ii "ia fata" lui George Enescu!
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...