FOTO - Botoșănenii au sărbătorit Unirea la monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza!

FOTO - Botoșănenii au sărbătorit Unirea la monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza!

Festivitățile dedicate zilei de 24 Ianuarie s-au desfășurat, joi, la monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani. 

Oficialitățile județului, politicieni, parlamentari, elevi, cadre militare, dar și mulți oameni simpli, au venit să își manifeste prețuirea pentru marele act săvârșit în urmă cu 160 de ani, prin unirea Moldovei cu Ţara Românescă, sub numele "Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti" şi sub conducerea aceluiaşi domnitor: Alexandru Ioan Cuza.

Momentul festiv a fost deschis de intonarea Imnului României de către corul Liceului de Artă din Botoșani. Cei prezenți au asistat apoi la slujba religioasă oficiată de un sobor de preoți în frunte cu pr. protopop Lucian Leonte. "Singurul gând care izvorăște din cuvintele sfinte cu care ne-am rugat aici este să mergem mai în adâncul nostru fiecare, mai în adânc în inimă, mai în adânc în conștiință, dincolo de deosebirile dintre noi, dincolo de interesele noastre, ale fiecăuira, pentru că acolo vine Dumnezeu care ne unește, și acolo este unitatea noastră, acolo își are rădăcina unitatea în toate celelalte. Așa să ne ajute Dumnezeu", a spus pr. protopop Lucian Leonte, după săvârșirea serviciului religios.

Istoricul Sergiu Balanovici, șeful secției de  Memorialistică din cadrul Muzeului Județean Botoșani, a vorbit celor prezenți despre însemnătatea actului de la 24 Ianuarie 1859: "Unirea Principatelor Române acum 160 de ani, prin dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza pe tronul de la Iași, în data de 5 ianuarie, și pe cel de la București, la 24 ianuarie, reprezintă unul dintre momentele cele mai importante din istoria României. Unirea a creat un cadru corespunzător pentru dezvoltarea modernă a țării, a creat o nouă treaptă spre independență și un pas decisiv în formarea statului național unitar, proces desăvârșit în anul 1918. În următorii 7 ani corespunzători domniei lui Al. Ioan Cuza s-a întreprins o operă plitică reformatoare de amploare, materializată în crearea unor structuri și instituții noi, a unui sistem legislativ și administrativ unitar, reforme care au cuprins toate domeniile activitărilor sociale, economice și de stat".

​Copiii de la Centrul de Plasament „Prietenia” au purtat trei dintre drapelele oficiale ale statului, aferente perioadelor 1848-1863, 1863-1867 şi 1867-1872. Cezar Amitroaie, actor al Teatrului “Mihai Eminescu” din Botoşani, a dat citire discursului lui Mihail Kogălniceanu cu prilejul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei.

La finalul manifestării, militari din Garnizoana Botoşani, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au defilat în faţa oficialităţilor şi a botoşănenilor prezenţi la eveniment. Momentul cel mai așteptat de botoșăneni a fost Hora Unirii, pornită de elevii de la Liceul de Artă, în care s-au prins toţi botoşănenii prezenţi.

Ceremoniile dedicate zilei de 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române au fost organizate de Instituţia Prefectului- Judeţul Botoşani şi Garnizoana Botoşani.

  Foto: Ionuț IOSUB

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Universitatea Craiova - FC Botoșani 1-0! Înfrângere la limită!

astăzi, 16:23
48

FC Botoșani  a fost învinsă de Universitatea Craiova într-un duel jucat în deplasare sâmbătă, de la ora 14:30.Duelul a fost unul echilibrat, ambele echipe î...

Un botoșănean a ajuns la spital cu arsuri pe 20% din suprafaţa corpului: un bidon cu benzină s-a aprins instantaneu și a luat foc

astăzi, 15:32
125

Un botoșănean a ajuns la spital în stare gravă după ce a suferit arsuri, după ce un bidon de benzină aproape că a explodat între picioarele sale.Incidentul s-a petrecut î...

Astăzi: Universitatea Craiova - FC Botoşani, ora 14.30

astăzi, 10:53
119

FC Botoșani o întâlnește astăzi în deplasare, de la ora 14:30, pe Universitatea Craiova, în speranța unei revanșe pentru înfrângerea din Cupă.Obțin&acir...