Fetița din Germania care îl iubește pe Dumnezeu: ”Mama noastră cânta la strana bisericii din Vorona!” - Video

S-a născut și trăiește în Germania, dar are origini botoșănene. Se simte foarte atașată de România, țara mamei sale, îi iubește tradițiile și limba, dar mai ales credința și Biserica.

Fetița din Germania care îl iubește pe Dumnezeu: ”Mama noastră cânta la strana bisericii din Vorona!” - Video

Toate acestea au determinat-o pe Ekatharina ca, la o vârstă fragedă, să înceapă să ia lecții de muzică bizantină.

Ekatharina Brückmann locuiește alături de familia ei în orașul Bünde din Germania și îi place să cânte, atât muzică religioasă, pe care a învățat-o în special de la strana bisericii românești de care aparține în Germania, cât și muzică populară, pe care a descoperit-o mai târziu și de care s-a îndrăgostit.

Micuța artistă a înregistrat numeroase videoclipuri de muzică religioasă, pricesne, imnuri, dar și colinde sau melodii de muzică ușoară.

La cei 12 ani ai săi, se bucură de melodii foarte apreciate și colaborări cu interpreți însemnați, atât din muzica bizantină, precum părintele Vlad Roșu, cât și din muzica populară, precum este artistul Grigore Gherman. Și după cum efortul nu rămâne nerăsplătit, Ekatharina se bucură de un real succes, videoclipurile sale muzicale având zeci de mii de vizualizări pe rețelele de socializare și site-urile de profil.

”Ca oricărui adolescent, îmi plac activitățile frumoase, astfel că pasiunile mele sunt muzica, dansul și sportul. Muzica fiind una dintre cele mai frumoase activități, care îmi aduce o bucurie enormă. Am o familie frumoasă și numeroasă, suntem cinci frați, cu toții iubind muzica”, a mărturisit Ekatharina într-un interviu pentru Ziarul Lumina.

Ekatharina locuiește în Germania alături de cele trei surori, un frate, de mama ei, care este româncă, și de tatăl ei, care este neamț. Recunoaște că dragostea pentru muzica religioasă a deprins-o de la mama, care a cântat o vreme la strana bisericii din Vorona, județul Botoșani.

”Dragostea mea pentru muzica religioasă are strânsă legătură cu familia mea, în special cu mama, fiindcă părinții mei, mergând des la biserica noastră ortodoxă din Bielefeld, ne-au luat și pe noi cu ei. Mama și o mătușă cântau din când în când la strană și ne luau și pe noi pe lângă ele. Așa a început să îmi placă din ce în ce mai mult la strană, să învăț lucruri noi și să ne rugăm. Începusem să-mi doresc din ce în ce mai mult să aprofundez acest lucru. Pot spune că printre cele mai mari bucurii ale mele acum este să cânt la strană alături de frații mei. Pe lângă asta, noi călătorim foarte mult cu mașina, anual parcurgem mii de kilometri ca să ne vizităm rudele, mergem în concedii tot cu mașina, iar la noi mama pune tot timpul acatiste cântate pe muzică bizantină sau multe alte pricesne. De aceea poate m-am apropiat mai mult de muzica bizantină. Într-un cuvânt, mie îmi place mult să cânt, îmi plac toate genurile de muzică, dar poate că muzica bizantină este mai specială. De asemenea, poate fi și în firea noastră să cântăm muzică religioasă, deoarece și mama noastră obișnuia să cânte la strana bisericii din comuna Vorona, Botoșani, când era în România”, a povestit Ekatharina.

O colaborare aparte are Ekatharina cu părintele arhidiacon Vlad Roșu.

”Tot la biserica din Bielefeld am avut ocazia să îl cunoaștem pe părintele arhidiacon Vlad Roșu, care a fost aici să slujească alături de părintele paroh Marius Pandelea, iar părinții mei au o legătură mai strânsă cu părintele Vlad. Nouă ne-a plăcut foarte mult cum cânta acesta și ne doream și noi să învățăm, dar părea oarecum un vis, pentru că noi trăiam în Germania și părintele în România. Cu toate acestea, s-a găsit o soluție minunată, părintele Vlad ne propusese să facem lecții de muzică bizantină o dată pe săptămână online și aşa am început să am mai multă încredere în mine și să învăț puțin din muzica bizantină. M-au inspirat cântăreții de muzică bizantină, în special părintele Vlad, dar mai ales familia mea, care m-a învăţat, educat și încurajat în tot ce fac. Astfel, urmând cursurile online, am înregistrat câteva melodii religioase, alături de frații mei”.

Muzica religioasă cântată la biserică i-a alinat dorul de casă, de origini.

”În străinătate mersul la biserică este mai mult prilej de întâlnire pentru comunitate. Faptul că părintele Marius Pandelea a creat o comunitate unită a credincioșilor români din această zonă a Germaniei este un lucru îmbucurător și, într-adevăr, la slujbe se cântă muzică religioasă în română, ceea ce le alină dorul de casă oamenilor de aici, le trezește amintiri frumoase și le dă putere pentru încă o săptămână de muncă. Păstrăm și aici tradițiile, mai ales de sărbătorile mari, și ne simțim ca o familie mai mare. De altfel, în biserică reușim să ne împrietenim cu foarte mulți români”, spune Ekatharina.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
782

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
76

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
302

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...