Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție subordonată Consiliului Județean Botoșani, a căutat toate soluțiile posibile desfășurării acestui festival și, printr-o mână de oameni dedicați, a reușit să renască și să ducă această tradiție mai departe.
Momente de înălțare spirituală, de rugăciune cântată au transformat scena în fereastră către trecut, readucându-se în atenție colinde vechi, costume tradiționale autentice, ceea ce ne confirmă conservarea și promovarea valorilor artistice spirituale ale strămoșilor noștri.
Totodată s-a oferit concurenților și oportunitatea de a interpreta noi creații, ceea ce dă posibilitatea ca tradiția să fie adaptată la vremurile noastre însă fără a-i știrbi autenticitatea.
Centrul Cultural Coșula reprezentat prin Nicolae Șchiopu a fost mai mult decât o gazdă primitoare. Au oferit o parte din sufletele lor generoase creând dintr-o sală de spectacol un cămin cald, un cadru de poveste în care Maica Domnului a putut să renască pe Fiul ei.
O misiune dificilă a avut juriul care a evaluat prestațiile concurenților. El a urmărit atât autenticitatea colindelor, căt și calitățile intepretative, corectitudinea lingvistică, dificultatea repertoriului, etc.
Toți participanții au fost felicitați pentru pregătirea temeinică și pentru grija deosebită pe care coordonatorii o implementează copiilor, tinerilor și chiar adulților de a aduce colindul ca pios omagiu celei ce ne-a adus mântuirea prin nașterea Pruncului Iisus.
Trofeul festivalului a fost câștigat de un cor pe 3-4 voci condus de Pr. Emanoil Vasile Crețu din Cătămărăști-Deal. Președinta juriului lect. univ. dr. Gabriela Pepelea a ținut să aprecieze acuratețea, omogenitatea și nuanțele date de corul „Voievodul” și a evidențiat profesionalismul părintelui în arta dirijatului.
Premiul I - Grupul „Sf. Ierarh Nicolae” Botoșani, coordonator Gabriel Azamfirei
Premiul I - Grupul „Flori de mai”, Todirești Iași, coordonator Oana Gabriela Damaschin
Premiul al II - lea - Ansamblul folcloric „Brăduleț” Dorohoi, coordonator Lavinia Strugariu
Premiul al II - lea - Grupul „Cetinioară din Scobinți” Scobinți, Iași, coordonator Mariana Moruzi
Premiul al III - lea - Grupul „Voces Angelicae” Săveni, Botoșani, dirijor Maria Macuc
Premiul a III - lea Corul cadrelor didactice al Liceului Tehnologic „Ștefan cel mare și sfânt” Vorona, Botoșani, dirijor Andreea Amaricăi
Premiul special - Grupul de copii al Șc. primare Mănăstireni, Botoșani, coordonator Gabriela Zăiceanu
Premiul special - „Pescărușii Suliței” Sulița, Botoșani, coordonator Adrian Ursache
După înmânarea premiilor s-a servit masa la Mănăstirea Coșula unde Părintele Stareț, Calinic Chirvase, a pregătit o agapă pentru cei aproximativ 200 de participanți, i-a ghidat în muzeul care găzduiește o parte din tezaurul care s-a păstrat de pe timpul domnitorului Ștefan cel Mare, cel care a și construit Mănăstirea.
Cu sufletul înduhovnicit, cu bucurie și cu recunoștință s-a încheiat cea de-a XII - a ediție a Festivalului Concurs de Colinde „O, ce veste minunată!” 2024.