Chelneri-crâşmari au fost şi mai sunt, suntem siguri, şi în zilele noastre. Ţigani lăutari, ţărani mustind de talent, copii desculţi ce cântă cu foc lângă vătraiul din spatele casei sau scăpărând ritmic pietrele drumurilor. George Enescu i-a văzut, le-a simţit dorul, le-a alungat frământările, spaimele. Ţăranii lui Enescu vin şi azi la poarta casei lui, fie la Mihăileni, fie la Liveni. Ascultă cu lacrima furişată unduirea arcuşului. Aplaudă gălăgios sau, când sfâşierea li-e piedică, rămân cufundaţi în tăcere.
Zilele acestea, la Mihăileni sau la Liveni, am văzut chipurile ţăranilor lui Enescu. Puţini, e adevărat. Din ce în ce mai puţini. Tinerii pierd cărarea care duce spre muzică, pruncii răzbat doar cât să le fie răsplătită uimirea.
Energia Nordului, un festival cultural!
Festivalul Zilele Nordului a poposit la Mihăileni, în curtea casei bunicilor lui George Enescu. Casa începe să prindă putere, pereţii redevin temelie pentru o istorie care aproape că se prăbuşise sub crunta ignoranţă a oamenilor.
Astfel, joi, 6 august, Festivalul Zilele Nordului a debutat cu evenimentul "Pe urmele lui Enescu" la Mihăileni, Liveni și Darabani, cu evoluţia cvartetului Nuages. Organizatorii Zilelor Nordului și-au propus să continue munca de reamenajare a casei, alăturându-se proiectului Casei Enescu de la Mihăileni, inițiat acum câțiva ani de către Societatea Internațională "George Enescu" din Viena, Ordinul Arhitecților din România și Fundația Pro Patrimonio, pentru salvarea casei în care marele compozitor și-a petrecut parte din verile copilăriei, și trasformarea ei într-o academie de muzică.
"Este un festival care îşi propune să reenergizeze această regiune a Nordului Moldovei, judeţele Botoşani, Iaşi, Suceava, din România actuală, împreună cu regiunea Cernăuţi, Herţa şi cu Nordul Basarabaiei. Suntem la a doua ediţie, azi suntem la primul eveniment al Festivalului Nordului, ediţia 2015, pentru a marca un nou progres în proiectul de salvare a casei de la Mihăileni", a precizat încă de la început Ştefan Teişanu, directorul Festivalului.
Primarul Laureţiu Barbacariu a ţinut să atenţioneze că asistenţa se află într-un şantier de lucru având drept scop reabilitarea casei copilăriei lui Enescu.
Lucrarea a stâns laolaltă nu doar comunitatea din Mihăileni, ci a adus şi prieteni noi.
"Alături de noi au venit primari din comunele limitrofe, în special domnul primar de la Hilişeu, care s-a implicat atât emoţional, cât şi material, aducând şi o echipă de meşteri care se pricep la reabilitări de acest gen. Casa nu se construieşte cu BCA, cu termopane, ea se face din apă, paie, pământ, lut, în principiu, lemn şi mână de meşteşugar priceput care ştie să pună în practică materialele native ale pământului", a completat primarul comunei Mihăileni.
Mihăilenii au răsunat apoi de muzica Fanfarei de la Cândeşti. Şi călătoria continuă. "Noi mai departe vom merge pe urmele pianului lui Enescu, care a fost adus aici, la Mihăileni, de către bunicul lui, şi trimis apoi la Liveni, când Enescu era copil. Vom avea o vizită la Liveni, apoi vom merge şi mai departe, la Darabani, unde Enescu nu a ajuns cu pianul, a ajuns cu o vioară care nu era a lui, ci a unui ţigan. Ţiganul, după ce l-a auzit pe Enescu cântând la acea vioară, a rupt instrumentul pe genunchi, spunând că el şi-a împlinit menirea pe această lume", a completat Ştefan Teişanu.
Livenii aşteaptă, la umbra merilor încărcaţi de rod. Curtea primitoare, oameni care îmbrăţişează din priviri, cu un primar în preajmă - Angela Toma Grădinaru - care la final îmbie la o gustare ţărănească.
Casa mică, scotocită, e adevărat, de agitaţia nefirească a unui custode pe care "şeful" îl sună aproape continuu de la centru.
Dar emoţia călătorilor, frumuseţea şi tihna căscioarei, acordurile cvartetului Nuages din Cluj, cu fâstâceala cuceritoare a localnicilor, fac din popasul la Liveni o respiraţie înaltă, demnă de numele lui Enescu.
Florentina Toniţă
Foto, video: Ionuţ Tăbultoc