”Fata cu cobza” din Botoșani a câștigat Trofeul la malul mării (fotogalerie)

Prima ediție a Festivalului National de Muzică Populară ”Bujoreii Muzicali”, din Costinești, a fost câștigată de o tânără artistă din Botoșani.

În weekendul trecut au fost desemnaţi câştigătorii primei ediţii a Festivalului ”Bujoreii Muzicali”.

Gala de premiere a avut loc duminică, 11 iunie 2023, la Teatrul de vară din Costinești.

Trofeul Festivalului a fost câștigat de Miruna Iustina Gireadă, din Botoșani. Artista a câștigat și Premiul II la categoria Instrumental.

De asemenea, tot la categoria Instrumental, fratele Mirunei, Darius Ștefan Gireadă, a obținut Premiul III.

”Sâmbătă și duminică am participat atât eu, cât și fratele meu, la Festivalul Concurs ”Bujoreii muzicali” Costinești. Aici am obținut Trofeul concursului la secțiunea vocală și la secțiunea instrumental - cobză premiul II, iar fratele meu a obținut premiul III la secțiunea instrumental - fluier. Mulțumim juriului, doamnei profesoare Hutu Alina, domnului profesor Gelu Cuzic și domnului Alexandru-Todirel Marin, care ne călăuzesc pașii pe drumul cântecului popular”, a precizat după gala de premiere Miruna Iustina Gireadă


”Fata cu cobza”

Miruna Iustina Gireadă este cunoscută de ani buni și ca ”Fata cu cobza”. De mică i-a plăcut să cânte nu doar cu vocea, fiind atrasă în mod special de cobza. Asta desi, la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani, Miruna studiază vioara.

Este deținătoarea unor premii importante în țară, fiind apreciată în competițiile de canto traditional, dar și la concursurile de instrument.

Prea puțin cunoscută în zilele noastre, întâlnită în special ca acompaniament în formațiile de lăutari, cobza este considerată a fi ”instrumentul lăutarilor autentici”.

”Cântecul este și va fi izvor de bucurie și de viață a românului, o parte organică a existenței poporului nostru. În acest sens, am ales ca în acest cântec de suflet să valorific instrumentul arhaic cobza care, prin sunetul său inconfundabil, are rol de punte între generații și pune în valoarea frumusețea și unicitatea tradițiilor populare românești”, spune Miruna Iustina Gireadă despre instrumental de care nu se desparte niciodată.

 








 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Firmă de curierat în vizorul polițiștilor locali, după ce angajații au încălcat legea! (Foto)

astăzi, 13:46

Un polițist local care se afla de serviciu a observat, pe camera de supraveghere instalată într-o zonă a municipiului Botoșani, cum doi bărbați descarcă dintr-un autoturism aparținâ...

Prezența unui urs în preajma unui comune din Botoșani a fost semnalată prin RO-ALERT!

astăzi, 13:16

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani a transmis mesaj RO Alert pentru locuitorii din Vorona, Copălău, Coșula, Cristești,  Flămâ...

Stareța Mănăstirii Voroneț, demisă din funcție, alături de conducătorii altor cinci unități de cult!

astăzi, 12:32

Stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora Gabriela Platon, a fost demisă din funcție de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, alături de conducătorii altor cinci unități de cult din județul...