Expoziție de manuscrise muzicale și partituri, la Casa Memorială „George Enescu” din Liveni!

În acest an, Casa Memorială „George Enescu” din Liveni se înscrie în seria de evenimente care aniversează 143 de ani de la nașterea compozitorului al cărui nume îl poartă, printr-o serie de manifestări organizate în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu” București.

Expoziția „Manuscrise muzicale și partituri din biblioteca lui George Enescu", ralizată de dr. Irina Nițu, cu grafica semnată Horia Nițu, va putea fi vizitată în perioada 17-26 august la Casa Memorială „George Enescu” din Liveni, com. George Enescu, Dorohoi, jud. Botoşani.

George Enescu (1881-1955) avea 16 ani şi jumătate în 1897, când a compus Poema română, prima sa lucrare căreia i-a asociat un număr de opus.

Pascal Bentoiu, între cei mai respectaţi cunoscători ai operei enesciene, considera că aceasta este cea dintâi lucrare românească amplă care a reuşit să se impună într-unul dintre marile centre muzicale ale lumii (pentru că prima audiţie absolută, petrecută la Paris în 1898, a însemnat un mare succes de critică, fiind urmată de zeci de cronici elogioase).

 

„Prin toate caracteristicile ei, creaţia lui George Enescu se opune radical grabei neliniştite, anxioase, isterizante care a cuprins omenirea. Opera marelui compozitor român pare a fi un răbdător, dar imperios apel pentru recâştigarea unui timp mai firesc, mai umanizat al vieţii noastre. Nimic din Enescu nu se potriveşte cu înghesuiala, cu sordidul şi promiscuitatea timpului nostru. El ne cheamă la cu totul altceva, anume la meditaţie, la consolidarea liniştii şi la împărtăşania întru frumos. Şi dacă grăbita şi isterizata noastră contemporaneitate pricepe prea puţin din mesajul enescian, este poate pentru că a ales calea anihilării, calea cufundării în neant", este argumentul lui Pascal Bentoiu pentru ascultarea creației lui Enescu.

Din 1947, odată cu instaurarea comunismului, şi până la Revoluţia din 1989, Poema română nu s-a mai putut cânta. Cel care a reintrodus-o în repertoriu a fost dirijorul Horia Andreescu, în urmă cu 31 de ani, la Ateneul Român, scrie romania-muzical.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul Rabla 2025, salvat parțial, doar pentru persoane fizice!

astăzi, 17:50

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu, a anunțat că Programul Rabla destinat persoanelor fizice urmează să fie lansat în perioada următoare, având un buget de 200 ...

Poliția de Frontieră atenționează populația cu privire la tentative de înșelăciune în numele instituției!

astăzi, 17:21

În ultimele zile, mai mulți cetățeni au sesizat că au fost apelați de pe numere necunoscute în care un robot le spune în limba engleză că sunt implicați într-un dosar a...

Femeie plecată de acasă, nimeni nu mai știe nimic de ea! Sună la 112 dacă o vezi pe Ioana

astăzi, 15:49

Potrivit informațiilor furnizate de Poliția Română, femeia în vârstă de 66 de ani a părăsit domiciliul în cursul serii de marți și nu a mai revenit. CARCEA JARPAN IO...