Expoziție de manuscrise muzicale și partituri, la Casa Memorială „George Enescu” din Liveni!

În acest an, Casa Memorială „George Enescu” din Liveni se înscrie în seria de evenimente care aniversează 143 de ani de la nașterea compozitorului al cărui nume îl poartă, printr-o serie de manifestări organizate în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu” București.

Expoziția „Manuscrise muzicale și partituri din biblioteca lui George Enescu", ralizată de dr. Irina Nițu, cu grafica semnată Horia Nițu, va putea fi vizitată în perioada 17-26 august la Casa Memorială „George Enescu” din Liveni, com. George Enescu, Dorohoi, jud. Botoşani.

George Enescu (1881-1955) avea 16 ani şi jumătate în 1897, când a compus Poema română, prima sa lucrare căreia i-a asociat un număr de opus.

Pascal Bentoiu, între cei mai respectaţi cunoscători ai operei enesciene, considera că aceasta este cea dintâi lucrare românească amplă care a reuşit să se impună într-unul dintre marile centre muzicale ale lumii (pentru că prima audiţie absolută, petrecută la Paris în 1898, a însemnat un mare succes de critică, fiind urmată de zeci de cronici elogioase).

„Prin toate caracteristicile ei, creaţia lui George Enescu se opune radical grabei neliniştite, anxioase, isterizante care a cuprins omenirea. Opera marelui compozitor român pare a fi un răbdător, dar imperios apel pentru recâştigarea unui timp mai firesc, mai umanizat al vieţii noastre. Nimic din Enescu nu se potriveşte cu înghesuiala, cu sordidul şi promiscuitatea timpului nostru. El ne cheamă la cu totul altceva, anume la meditaţie, la consolidarea liniştii şi la împărtăşania întru frumos. Şi dacă grăbita şi isterizata noastră contemporaneitate pricepe prea puţin din mesajul enescian, este poate pentru că a ales calea anihilării, calea cufundării în neant", este argumentul lui Pascal Bentoiu pentru ascultarea creației lui Enescu.

Din 1947, odată cu instaurarea comunismului, şi până la Revoluţia din 1989, Poema română nu s-a mai putut cânta. Cel care a reintrodus-o în repertoriu a fost dirijorul Horia Andreescu, în urmă cu 31 de ani, la Ateneul Român, scrie romania-muzical.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben de inundații în Botoșani, de duminică dimineață până luni seară!

astăzi, 14:02

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au emis un cod galben de duminică, de la ora 06:00, până luni, ...

Ziua și amenzile: Cheflii din Centrul Vechi ”deranjați” de polițiștii locali!

astăzi, 13:28

În ciuda controalelor dese, a monitorizărilor permanente prin intermediul camerelor de supraveghere instalate în zonă, abaterile sunt la ordinea zilei. În cursul zilei de joi, 2...

Leon Dănăilă despre ultimele clipe ale soției sale, Alexandrina: ”Nu am încetat să-i duc flori nici când se afla în stare de inconștiență pe patul de spital!” (Foto, Video)

astăzi, 11:43

Puțini știu că medicul Leon Dănăilă a fost un soț împlinit, un bărbat care și-a iubit și încă își iubește soția, chiar și după moarte. Cei doi s-au cunoscut la Com...