Expozitia "Lux, util și estetic la Apulum. Podoabe și accesorii vestimentare", la Muzeul Judetean Botosani

Expozitia "Lux, util și estetic la Apulum. Podoabe și accesorii vestimentare", la Muzeul Judetean Botosani
Muzeul Judeţean Botosani şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia vernisează marti, 26 februarie, ora 12.00 expoziţia naţională temporară cu tema: "Lux, util și estetic la Apulum. Podoabe și accesorii vestimentare".

Evenimentul face parte dintr-un proiect finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional şi va fi expus în perioada 26.02. – 15.03.2013 în Sala Polivalentă a Muzeului Judeţean Botosani.

Expoziţia este una de excepţie, atât prin ineditul temei cât şi prin valoarea artistică deosebită a pieselor, dintre care numeroase fiind expuse în premieră. Sunt piese de podoabă şi accesorii vestimentare îmbrăcând o gamă diversă: podoabe pentru cap şi gât, podoabe ale braţelor, piese de echipament militar, sau accesorii diverse: catarame, fibule (broşe), etc, precum şi obiecte de cosmetică. Un loc central între cadrul evenimentului îl reprezintă expunerea colecţiei de geme romane (pietre semipreţioase gravate).

Piesele provin din anticul centru Apulum, făcând parte din colecţia Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, fiind descoperite de-a lungul timpului de către cercetătorii acestei instituţii.
Proiectul acestei expoziţii se înscrie în aria tematică a patrimoniului cultural naţional cu un caracter pregnant de valorificare cultural-educativă, în scopul determinării unei atitudini pozitive, de respect şi de apropiere a publicului faţă de patrimoniul arheologic local şi naţional şi de conştientizare a importanţei cercetărilor arheologice în general.

Înţelegerea problemelor legate de patrimoniul cultural ca factor constitutiv al vieţii sociale, este legată de importanţa patrimoniului ca element definitoriu al identităţii etno-culturale proprii, în cazul de faţă, cunoaşterea şi respectarea istoriei locale a vechii localităţi Apulum de la începuturile sale, ca important centru urban al Daciei romane.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani – FC Voluntari, astăzi de la ora 14:30

astăzi, 10:40
7

FC Botoșani și FC Voluntari se întâlnesc astăzi în etapa a opta a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Voluntari!FC Botoșani are un total de 2...

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și F.C. Voluntari!

astăzi, 10:24
62

Meciul, contând pentru runda a VIII-a din această ediție a play-out-ului SuperLigii României, se va desfășura pe stadionul "Municipal" din Botoșani și va începe la or...

Lumânările lăsate nesupravegheate, pericol de incendiu. Pompierii vor fi la datorie în Noaptea de Înviere!

astăzi, 09:43
17

În Noaptea de Înviere şi de Paşte credincioșii vor aprinde lumânări sau candele în locuinţe. Pentru ca aceste sărbători să fie petrecute fără incidente, Inspectoratul...