Domeniul cultural, neatractiv pentru tinerii specialiști. „Îi rugăm să vină să ne ajute la spectacole...” (video)

Nu mai există așa ceva”, spun reprezentanții instituțiilor de cultură despre lipsa personalului specializat.

Printre problemele expuse de reprezentanții instituțiilor de cultură din Botoșani se numără și cea a lipsei personalului specializat. Cu acest lucru se confruntă atât Teatrele botoșănene, cât și alte instituții culturale, precum Centrul Creației.

Lucian Băleanu, directorul adjunct al Teatrului „Mihai Eminescu”, spune că nu mai au operatori de lumină specialiști, deoarece singurii pe care îi aveau au ieșit la pensie și sunt nevoiți să îi cheme măcar la spectacole să îi ajute.

 

„Trecem dincolo de eterna problemă cu finanțările, cu subfinanțările mai bine zis. Concret, la Teatru avem un aflux foarte mare de absolvenți de actorie. Nu poate absorbi piața cu teatrele din România absolvenții de actorie. La polul opus lipsa specialiștilor. Nu avem personal tehnic școlarizat. În acest moment Teatrul Mihai Eminescu are doi operatori de lumină care s-au pensionat, îi rugăm noi să vină să ne ajute la spectacole pentru că nu găsim tineri specialiști, nu mai există așa ceva”, a declarat Lucian Băleanu, directorul adjunct al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.

Aceeași problemă a fost vocalizată și de managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Botoșani, care se confruntă cu un deficit de personal profesionist.

„În cultura tradițională nu prea există școlarizare, specializare și atunci vin și lucrează alături de noi oameni care sunt pasionați de domeniu, fără a avea neapărat o pregătire în acest domeniu”, a declarat Iustina Irimia Cenușă, managerul CJCPCT.

„Se duc în privat sau în altă parte”

Reprezentanții instituțiilor de cultură spun că, deși ar putea să îi pregătească ei prin varianta de școlarizare, după ce termină studiile candidații pleacă, deoarece nu sunt atrași de nivelul de salarizare.

Dacă îi preluăm noi pentru școlarizare, în momentul în care își termină studiile sau cursurile se duc în privat sau în altă parte pentru că salariile sunt foarte mici”, a adăugat Lucian Băleanu.

„Nu mi-e foarte clar cum putem să procedăm...”

La nemulțumirile oamenilor de cultură din Botoșani, Ministrul Culturii spune că încă nu își dă seama cum se poate proceda pentru a atrage tinerii specialiști către instituțiile de cultură.

De asemenea, dat fiind faptul că unul din motivele pentru care tinerii fug de instituțiile din subordinea statului sau a autorităților publice locale este salarizarea, Raluca Turcan spune noua grilă a salarizării ar putea intra în vigoare abia de la 1 ianuarie 2025.

„Pe partea de specialiști care să intre în domeniul cultural încă nu mi-e foarte clar cum putem să procedăm decât în timp, dacă sectorul este mai atractiv salarial. Atunci și specialiștii să intre în școală să facă, fie că vorbim de școli profesionale, fie că vorbim de universități. Pe partea de motivare a debutanților să zicem că o rezolvăm prin legea salarizării. Cel mai târziu la 1 ianuarie 2025 va intra în vigoare noua lege a salarizării. Din punctul meu de vedere ar fi fost bine să intre ieri”, a declarat Raluca Turcan, Ministrul Culturii.

Totodată, Ministrul îi asigură de disponibilitate ori de câte ori au nevoie de suplimentarea posturilor din cadrul instituțiilor.

Niciodată nu veți găsi în mine un susținător în a pune instituțiile de cultură cap în cap, una împotriva celeilalte. Fiecare instituție este importantă în spectrul ei. De aceea, vă rog, nu vă uitați la instituțiile de spectacol, ne uităm cum putem rezolva problema. Că și dacă nu ar fi instituțiile de cultură ce ne-am face? Vreau să aveți în vedere dacă instituțiile din subordinea dumneavoastră au nevoie de posturi în plus există prin ordonanță suplimentarea posturilor prin memorandum. Nu ezitați să mă sunați și, împreună cu Ministrul Dezvoltării, nu pot să spun nu pentru a putea funcționa mai bine o filarmonică, un cor sau o trupă de teatru pentru că nu sunt posturi. Există calea legală pentru că sunt posturi unice și pot fi deblocate”, a adăugat Raluca Turcan.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

De la morții de pe șosele până la droguri și lipsa conștiinței sociale, problemele stringente din Botoșani. „Românul mereu va găsi o portiță să scape”

Friday, 11 July 2025

Într-o discuție cu Gelu Graur, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) din Botoșani, acesta ne-a declarat că, în continuare, cea mai mare problemă de la nivel...

Aleșii de la județ au dat 35.000 de lei pentru o biserică din Botoșani. „Bugetul ăsta are Dumnezeul lui” (Video)

Thursday, 10 July 2025

Consilierii județeni au votat în ședința extraordinară din cursul zilei de miercuri acordarea unei sume de bani unei biserici din Botoșani pentru efectuarea de lucrări de reabilitare. S...

CJ (încă) nu dă bani pentru repararea WC-ului de la școala din Lunca. Consilier PSD: „Infirmă caracterul de urgență” (Video)

Wednesday, 9 July 2025

Un incendiu cumplit a avut loc în luna mai într-o școală din județul Botoșani. Incendiul s-a produs în baia Școlii Gimnaziale nr. 1 din Lunca. Atunci, peste 70 de elevi, cadre d...