Doliu în lumea artistică, s-a stins din viață Valentin Ciucă

A fost un valoros critic de artă, fiind un apropiat al tuturor pictorilor, deseori invitat în cadrul evenimentelor culturale din Botoșani.

Doliu în lumea artistică, s-a stins din viață Valentin Ciucă

Sâmbătă seară, 14 octombrie 2023, s-a stins din viață Valentin Ciucă, publicist și scriitor, critic de artă.

S-a născut la 23 martie 1943, în Vălenii de Munte, județul Prahova. După absolvirea liceului la Piatra Neamț, în anul 1968 a absolvit Facultatea de Filologie și în anul 1978 Facultatea de Drept, ambele de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iași.

O perioadă scurtă de timp a lucrat ca muzeograf la Piatra Neamț.

Ulterior, până în anul 1990, pe rând, a fost : Director al Bibliotecii „G. T. Kirileanu”, Director al Școlii Populare de Artă și Șef al Secției de Artă din cadrul Complexului Muzeal din Piatra Neamț.

A fost membru al AICA Paris și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

În perioada 1985 – 1995, a beneficiat de burse de studiu în Italia și Olanda.

A ocupat funcția de Redactor șef-adjunct la TVR Iași, Redactor șef și, în perioada 1995-2004, Director la Radio Iași.

A debutat editorial la Contemporanul și Cronica, în anul 1969.

A realizat și publicat 51 de cărți – volume de istoria artei și publicistică, între care se numără “Pe urmele lui Luchian” (Tonitza și Grigorescu – volume distincte), “Un secol de arte frumoase în Moldova, Iași și Bucovina, Album Ion Irimescu (2003).

A scris mii de recenzii, cronici de artă, eseuri în reviste culturale importante.

A fost distins cu numeroase premii naționale și internaționale. Între acestea, amintim : Premiul Petru Comărnescu, al UAP Iași (2001), Premiul Național al UAP (2003) și Premiul Național al UAP Republica Moldova (2004).

“Domnul Valentin Ciucă se înscrie în categoria personalităților polivalente. Oricine se poate împărtăși din știința și rafinamentul său în materie de Frumos”, scria despre el academician Constantin Ciopraga, citat de Cristinel C. Popa.

Dumnezeu să îl odihnească în pace! Sincere condoleanțe și gânduri de alinare, familiei îndurerate!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Drama unui polițist din Iași: Zece ore în operație după ce o șoferiță începătoare i-a strivit picioarele!

astăzi, 10:58
62

Bărbatul era pe trotuar când a fost lovit şi apoi prins ca într-o menghină între două maşini.Șoferiţa circula cu viteză în localitatea Belceşti, la 50 de kilometri...

Lucian Trufin, PSD: ”Hubul agroalimentar va aduce produse proaspete, calitative și accesibile pe masa botoșănenilor”

astăzi, 10:45
7

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin, spune că proiectul său de a realiza un hub alimentar în Botoșani va sprijini producția agroal...

Crescătorul din Cordăreni, căruia i-au murit animalele în incendiu, a primit vaci de rasă de la fermierii prezenți la Popăuți! (foto)

astăzi, 10:30
215

Totul s-a întâmplat în cadrul Târgului Regional de Zootehnie de la Popăuți, unde un grup de crescători de animale, membri ai Asociației Crescătorilor de Taurine Botoșani,...