Al șaptelea Premiu Cantemir, distincție anuală oferită în cadrul Colocviilor Regale, este acordat în anul 2020 profesorului Alexandru Zub, membru al Academiei Române, originar din Botoșani.
Din cauza restricțiilor existente ca urmare a crizei COVID-19, Colocviul Regal din anul 2020 a fost anulat. Al VII-lea Premiu Cantemir va fi înmânat domnului academician în a doua jumătate a anului.
Alexandru Zub s-a născut pe 12 octombrie 1934, în Vârfu Câmpului, din județul Botoșani. Este un istoric român, membru corespondent al Academiei Române din 10 septembrie 1991 și membru titular din 2004. Deoarece a organizat în 1957 o manifestare studențească, considerată ilegală de către autorități, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la înscăunarea lui Ștefan cel Mare, a fost condamnat la zece ani închisoare politică, din care a executat șase, ca deținut politic.
După absolvirea Școlii Normale (Pedagogice) din Șendriceni - Dorohoi, a urmat cursurile Facultății de Istorie din Iași. Din 1963 a lucrat în cercetare, inițial în colectivul de istorie medie, apoi în cel de istorie modernă la Institutul de Istorie și Arheologie "A. D. Xenopol" din Iași. În 1973 a devenit doctor în științe istorice. Din 1989 este director al Institutului de Istorie "A. D. Xenopol" din Iași. S-a aplecat asupra unor personalități ale istoriografiei românești: Mihail Kogălniceanu. Din 2006, este șeful secției istorice a Academiei Române, succedându-i lui Dan Berindei.
Premiile „Cantemir” și Colocviile Regale se află sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României. Premiile, care omagiază memoria și spiritul principilor luminați Dimitrie Cantemir și Antioh Cantemir, s-au acordat în anii 2010-2012 la University of Oxford pentru cărți pe tema conferințelor anuale cu care a debutat acolo Proiectul Cantemir. Din 2017, se acordă la Sinaia și București pentru ansamblul operei fiecărui premiant.