Directorul Agenției de știri Basilica a fost tuns în monahism, naș de călugărie îi este un preot botoșănean! (Foto)

Consilierul patriarhal Aurelian Iftimiu, directorul AgenÈ›iei de È™tiri Basilica a Patriarhiei Române, a devenit Monahul Nicolae.

Directorul Agenției de știri Basilica a fost tuns în monahism, naș de călugărie îi este un preot botoșănean! (Foto)

 Monahul Nicolae  

La prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae, la ceas de Vecernie, monahii din obÈ™tea Mănăstirii Cernica au avut bucuria să participe la călugăria fratelui Aurelian Iftimiu.

La slujbă au fost prezenÈ›i PreasfinÈ›iÈ›ii PărinÈ›i Varlaam PloieÈ™teanul È™i Paisie Sinaitul, Episcopi-vicari patriarhali, È™i Prea­sfinÈ›itul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei BucureÈ™tilor.

De asemenea, la slujbă au participat numeroÈ™i clerici, monahi È™i credincioÈ™i, mulÈ›i dintre ei ostenitori în administraÈ›ia bisericească.

 

Părintele Nicolae Iftimiu este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din BucureÈ™ti È™i al Facultății de RelaÈ›ii Economice InternaÈ›ionale din cadrul Academiei de Studii Economice BucureÈ™ti, în prezent realizându-È™i studiile doctorale la Facultatea de Teologie din BucureÈ™ti, la specializarea Teologie sistematică.

Părintele Nicolae este consilier patriarhal È™i directorul AgenÈ›iei de È™tiri Basilica a Patriarhiei Române. A publicat volumul ”Patima lăcomiei de arginÈ›i È™i pastoraÈ›ia celor zgârciÈ›i”, precum È™i alte articole È™i traduceri ale unor scrieri teologice.

În cadrul slujbei, monahul a primit numele Nicolae, după numele sfântului mult iubit de toÈ›i credincioÈ™ii, cinstit în acea zi.

Slujba a fost săvârÈ™ită de părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.


(NaÈ™ii de călugărie: părintele protosinghel Vasile Pârjol È™i părintele arhimandrit Siluan Antoci)

Monahul Nicolae i-a avut ca naÈ™i de călugărie pe părintele protosinghel Vasile Pârjol, stareÈ›ul Mănăstirii Cernica, È™i pe părintele arhimandrit Siluan Antoci, stareÈ›ul Mănăstirii „ÎnălÈ›area Sfintei Cruci”- Brusturi, din judeÈ›ul NeamÈ›, originar din BotoÈ™ani.

„EsenÈ›a misiunii este mărturisirea lui Hristos”

La finalul slujbei, PreasfinÈ›itul Părinte Paisie Sinaitul a rostit un cuvânt în care a evidenÈ›iat măreÈ›ia slujirii monahale: „EsenÈ›a misiunii este mărturisirea lui Hristos, adică a vieÈ›ii, a pătimirii, a morÈ›ii È™i învierii Sale, în ascultare față de Dumnezeu Tatăl È™i din iubire față oameni. Hristos Cel înviat este Cel pe Care trebuie să-L mărturisim È™i a Cărui viață trebuie s-o împărtășim. Apostolii lui Hristos È™i toÈ›i urmaÈ™ii lor nu sunt trimiÈ™i să se comunice pe ei înÈ™iÈ™i, să arate calitățile, talentele ori capacitățile lor. În schimb au cinstea de a-L oferi lumii pe Hristos, prin modul lor de vieÈ›uire, prin vestirea Evangheliei, prin cuvinte, prin fapte bune, prin Sfintele Taine, anunÈ›ând tuturor vestea cea bună a mântuirii, precum primii apostoli. Iar în mijlocul acestei misiuni la care este chemat, părintele Nicolae trebuie să împlinească È™i chemarea tainică a crucii călugăriei, a retragerii din lume spre a sluji mai mult pentru sfinÈ›irea lumii”.

Cine este părintele arhimandrit Siluan Antoci

Născut în satul StăneÅŸti, comuna Lunca, din judeÅ£ul BotoÅŸani, părintele arhimandrit Siluan Antoci a intrat în monahism în anul 1995, la Mănăstirea PângăraÅ£i, NeamÅ£, unde a rămas până în anul 2012, când a venit la Mănăstirea Agafton. În prezent, este stareÅ£ al Mănăstirii "Sfânta Cruce" din Brusturi (NeamÅ£), locaÅŸ cunoscut ÅŸi sub numele de Mănăstirea Eroilor, deoarece a fost ridicat în mijlocul unei păduri, în locul unde în Al Doilea Război Mondial a avut loc o cumplită ambuscadă în care au murit peste 14.000 de ostaÅŸi români, ruÅŸi ÅŸi germani, într-o singură noapte.

În 2010, Ieromonanul Siluan Antoci a publicat o carte-document, recunoscând că a fost inspirat de exemplul unei mătuÅŸi, maica Maria Andrei, izgonită din mănăstire în 1959. Nu uită chinul maicii Maria Andrei ÅŸi, intrat în monahism, începe o cercetare asiduă a anilor de jertfă, rezultatul muncii sale fiind volumul apărut la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei ÅŸi Bucovinei, dedicat suferinÅ£elor prin care a trecut Biserica Ortodoxă Româna în timpul regimului comunist (1948-1989): "Monahii ortodoxe purtătoare de lumină în întunericul comunist". În 2016, a publicat cartea "Flori duhovniceÅŸti în pustiul comunist - Mărturisitori botoşăneni", vol. 1.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grupul francez Carrefour ar putea să se retragă din România!

astăzi, 15:54

În momentul de față, grupul francez Carrefour tatonează vânzarea operaÅ£iunilor din regiune, inclusiv din România. La masa discuÅ£iilor, atât mari retaileri prezenÅ£i local,...

Apel! O mamă internată la Maternitatea din Botoșani are nevoie urgent de sânge!

astăzi, 14:10

Medicii SecÈ›iei de Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului JudeÈ›ean de Urgență „Mavromati” din BotoÈ™ani, alături de Centrul de Transfuzie Sanguină, fac un apel către populaÈ...

Câinele de serviciu Eco și conductorul său, Daniel, prezenți pe Unirii la Festival! (Foto)

astăzi, 13:50

Câinele de serviciu Eco È™i conductorul său, plutonierul Daniel Iorga, formează un cuplu chinologic bine închegat, care îÈ™i aduce aportul la reuÈ™ita misiunilor de ordine publică...