Directorul Agenției de știri Basilica a fost tuns în monahism, naș de călugărie îi este un preot botoșănean! (Foto)

Consilierul patriarhal Aurelian Iftimiu, directorul Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române, a devenit Monahul Nicolae.

Directorul Agenției de știri Basilica a fost tuns în monahism, naș de călugărie îi este un preot botoșănean! (Foto)

 Monahul Nicolae  

La prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae, la ceas de Vecernie, monahii din obștea Mănăstirii Cernica au avut bucuria să participe la călugăria fratelui Aurelian Iftimiu.

La slujbă au fost prezenți Preasfințiții Părinți Varlaam Ploieșteanul și Paisie Sinaitul, Episcopi-vicari patriarhali, și Prea­sfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

De asemenea, la slujbă au participat numeroși clerici, monahi și credincioși, mulți dintre ei ostenitori în administrația bisericească.

Părintele Nicolae Iftimiu este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și al Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice București, în prezent realizându-și studiile doctorale la Facultatea de Teologie din București, la specializarea Teologie sistematică.

Părintele Nicolae este consilier patriarhal și directorul Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române. A publicat volumul ”Patima lăcomiei de arginți și pastorația celor zgârciți”, precum și alte articole și traduceri ale unor scrieri teologice.

În cadrul slujbei, monahul a primit numele Nicolae, după numele sfântului mult iubit de toți credincioșii, cinstit în acea zi.

Slujba a fost săvârșită de părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.


(Nașii de călugărie: părintele protosinghel Vasile Pârjol și părintele arhimandrit Siluan Antoci)

Monahul Nicolae i-a avut ca nași de călugărie pe părintele protosinghel Vasile Pârjol, starețul Mănăstirii Cernica, și pe părintele arhimandrit Siluan Antoci, starețul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci”- Brusturi, din județul Neamț, originar din Botoșani.

„Esența misiunii este mărturisirea lui Hristos”

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a rostit un cuvânt în care a evidențiat măreția slujirii monahale: „Esența misiunii este mărturisirea lui Hristos, adică a vieții, a pătimirii, a morții și învierii Sale, în ascultare față de Dumnezeu Tatăl și din iubire față oameni. Hristos Cel înviat este Cel pe Care trebuie să-L mărturisim și a Cărui viață trebuie s-o împărtășim. Apostolii lui Hristos și toți urmașii lor nu sunt trimiși să se comunice pe ei înșiși, să arate calitățile, talentele ori capacitățile lor. În schimb au cinstea de a-L oferi lumii pe Hristos, prin modul lor de viețuire, prin vestirea Evangheliei, prin cuvinte, prin fapte bune, prin Sfintele Taine, anunțând tuturor vestea cea bună a mântuirii, precum primii apostoli. Iar în mijlocul acestei misiuni la care este chemat, părintele Nicolae trebuie să împlinească și chemarea tainică a crucii călugăriei, a retragerii din lume spre a sluji mai mult pentru sfințirea lumii”.

Cine este părintele arhimandrit Siluan Antoci

Născut în satul Stăneşti, comuna Lunca, din judeţul Botoşani, părintele arhimandrit Siluan Antoci a intrat în monahism în anul 1995, la Mănăstirea Pângăraţi, Neamţ, unde a rămas până în anul 2012, când a venit la Mănăstirea Agafton. În prezent, este stareţ al Mănăstirii "Sfânta Cruce" din Brusturi (Neamţ), locaş cunoscut şi sub numele de Mănăstirea Eroilor, deoarece a fost ridicat în mijlocul unei păduri, în locul unde în Al Doilea Război Mondial a avut loc o cumplită ambuscadă în care au murit peste 14.000 de ostaşi români, ruşi şi germani, într-o singură noapte.

În 2010, Ieromonanul Siluan Antoci a publicat o carte-document, recunoscând că a fost inspirat de exemplul unei mătuşi, maica Maria Andrei, izgonită din mănăstire în 1959. Nu uită chinul maicii Maria Andrei şi, intrat în monahism, începe o cercetare asiduă a anilor de jertfă, rezultatul muncii sale fiind volumul apărut la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, dedicat suferinţelor prin care a trecut Biserica Ortodoxă Româna în timpul regimului comunist (1948-1989): "Monahii ortodoxe purtătoare de lumină în întunericul comunist". În 2016, a publicat cartea "Flori duhovniceşti în pustiul comunist - Mărturisitori botoşăneni", vol. 1.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Partenerul ideal pentru călătorii ușoare și eficiente: trolerul de cabină

astăzi, 12:24

Un troler de cabină este bagajul esențial pentru călătoriile rapide, fie că pleci într-o escapadă de weekend, o călătorie de afaceri sau un zbor internațional. Conceput pentru a respect...

La Botoșani se caută medici pentru Unitatea de Primiri Urgențe!

astăzi, 12:00

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” anunță scoaterea la concurs a unor posturi de medici rezidenți pentru Unitatea de Primiri Urgențe. Astfel, se caută doi medici rezidenț...

Vecinii pregătesc „Zona Liberă Suceava” pentru atragerea de investitori, cum va afecta Botoșaniul!

astăzi, 10:35

Gheorghe Șoldan a precizat că în contextul necesității dezvoltării economice a județului Suceava, a inițiat la nivelul instituției pe care o conduce demersurile pentru înființarea...