Cum se aprind CORECT lumânările pentru vii și adormiți

Cum se aprind CORECT lumânările pentru vii și adormiți

Există mai multe mituri legate de lumânările din biserică. Există mai multe mituri legate de lumânările din biserică

Există mai multe "mituri" legate de lumânările din biserică. Unul dintre acestea este legat de faptul că ar fi sfințite. Află, din materialul următor, cât adevăr există în ele.

Cel care aprinde o lumânare se arată a fi iubitor de Dumnezeu, de Hristos, care este „Lumina lumii”. Deci lumina lumânării închipuie în primul rând pe Cel Care este izvorul luminii și al iubirii, pe Hristos Domnul.

Lumânarea este, totodată, și un semn al jertfei curate pe care credinciosul o aduce în fața lui Dumnezeu. Deci accentul să nu cadă numaidecât pe numărul lor, ci pe modul cum săvârșim acest act liturgic.

Dacă bănuții îngăduie, este bine să aprind câte o lumânare pentru fiecare dintre cei pentru care mă rog, vii și adormiți. Dar dacă nu-mi permit să fac acest lucru, pot aprinde o lumânare pentru toți cei vii, pomenindu-i pe fiecare după nume, și una pentru cei repausați, după aceeași rânduială, zicând „Pomenește Doamne pe robii Tăi...” (și spui numele), scrie doxologia.ro.

În plus, nu se aprind lumânări pentru Sfânta Treime și/sau pentru sfinți. Lumânările se aprind pentru oamenii vii și pentru cei adormiți.

Lumânările nu se sfințesc. Nu există nicio rugăciune de sfințire/binecuvântare a lumânărilor. E bine să cumpărați lumânări de la pangarul bisericii pentru că  acelea provin din surse sigure și pentru că este și o formă de sprijini biserica respectivă, dar nu pentru că ar fi sfințite, mai notează sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
241

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
305

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
687

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...