Leon Dănăilă, genialul neurochirurg născut în Darabani, e mai tare decât influencerii de pe Tiktok! Într-o Românie în care totul se consumă rapid, în care reels-urile de pe Instagram sau YouTube și meme-urile au devenit unele din principalele forme de culturalizare și divertisment, încă există și nevoia de lectură, și nu e vorba aici doar de nostalgia mirosului filelor de cărți.
Directorul editurii Bookzone explică de ce doctorul Leon Dănăilă este adevăratul influencer al zilelor noastre.
În ultimul an, o parte dintre români au arătat că au nevoie de mai mult decât de divertisment facil. Oamenii își doresc și răspunsuri, sens, povești care trec de violurile și crimele știrilor de la ora 17. Iar Florin Enceanu, directorul Bookzone, a observat asta mai bine ca oricine.
Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Fanatik, Enceanu face o radiografie a unei națiuni care, în ciuda vremurilor tot mai haotice, își caută echilibrul în paginile unei cărți. „Neuroplasticitatea”, scrisă de doctorul Leon Dănăilă, „Învățăturile de pe Muntele Athos” ale Părintelui Pimen s-au transformat în adevărate forme de terapie pentru foarte mulți. Ce ne spun alegerile de lectură despre noi? Care au fost cele mai vândute volume anul trecut? Cum poate o carte să îți schimbe viața? Toate răspunsurile, direct de la sursă!
Doctorul Leon Dănăilă are cel mai vândut volum
Care au fost cărțile care s-au vândut cel mai bine în ultimul an?
”În 2024, cele mai căutate titluri au reflectat clar dorința românilor de sens, echilibru și inspirație. În top s-au aflat ”Neuroplasticitatea”, de doctorul Leon Dănăilă, ”Învățături de la Muntele Athos”, de Părintele Pimen Vlad, ”Mindreader”, de David J. Lieberman, și ”Sănătatea emoțională a copilului de azi”, de Dr. Alex George – fiecare cu peste 90.000 de exemplare vândute, în medie. Și ficțiunea rămâne esențială. Romane precum: ”Cât timp înfloresc lămâii” sau ”Menajera” au arătat că publicul caută și evadare, nu doar soluții, aceasta categorie vanzandu-se în medie în 60.000 de exemplare. Titlurile menționate mai sus au ajuns împreună la un total de 448.000 de exemplare vândute”, a precizat Florin Enceanu, director la Bookzone.
Care sunt provocările cu care se confruntă industria cărților din România raportat la tendința de a migra spre tehnologie/ e-book?
”Neuroștiința confirmă acest impact: cu cât petrecem mai mult timp în scroll continuu, cu atât scade capacitatea de concentrare și învățare. Cititul e exact opusul – dezvoltă gândirea profundă, conexiunile neuronale și relația sănătoasă cu timpul. Provocarea reală este, așadar, să păstrăm vie această capacitate a creierului într-o lume care ne cere totul pe repede-înainte. Iar cărțile rămân un antrenament esențial pentru minte, nu doar o sursă de relaxare. Paradoxal, piața de carte din România a crescut: de la 145 milioane euro în 2019 la peste 200 milioane în 2023. Schimbarea vine din creșterea interesului pentru cărțile pentru copii, o percepție diferită asupra lecturii și, parțial, din inflație”, mai spune Florin Enceanu.