Cincisprezece cuvioși și mărturisitori români sunt propuși spre canonizare, iar proclamarea canonizării lor va avea loc anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie. Printre aceștia se află și trei duhovnici născuți pe pământ botoșănean. Este vorba despre ieroschim. Paisie Olaru, ieroschim. Dionisie Ignat și ahim. Cleopa Ilie.
Casă memorială în locurile natale!
În urmă cu patru ani, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, anunța că sunt demarate demersurile pentru ca în Sulița să fie ridicată Casa Memorială ”Părintele Ilie Cleopa”.
Potrivit celor declarate astăzi, 10 aprilie, de către George Popescu, primarul comunei Sulița, construcția viitoarei case memoriale a intrat ”în linie dreaptă”.
”E în faza de certificat de urbanism și obținerea vizei pentru emiterea autorizației de construcție. Eu cred că la anul va fi gata, vom face toate eforturile care țin de comuna Sulița și de Primărie și probabil că și biserica va face la fel. Vom finaliza acest proiect. S-au finalizat documentele, terenul a intrat în proprietate, au durat toate lucrurile astea. S-a intrat în linie dreaptă și, odată ce avem și autorizația de construcție, va fi mai simplu”, a declarat, pentru Știri.Botoșani.Ro, George Popescu, primarul comunei Sulița.
Casa Memorială ”Părintele Ilie Cleopa” va fi ridicată ”în Sulița, mai exact în Sulițoaia”, după cum a specificat primarul George Popescu. ”Este în proximitate, la aproximativ 200 de metri de locul în care chiar a existat casa părintelui”.
În prezent, mai spune primarul comunei, nu mai există rude ale părintelui Cleopa în localitatea natală. Comunitatea speră ca, odată ridicată casa memorială, obiectivul să prezinte interes și pentru românii care practică turismul religios.
”Eu cred că, dacă lumea va căuta acest loc și oamenii vor simți atracție pentru această zonă și pentru casa memorială, cu timpul se va dezvolta și în zona turismului religios. Deocamdată reconstituim o casă de pe vremea aceea și încercăm să asigurăm și infrastructura necesară”, a declarat George Popescu, primarul comunei Sulița.
112 ani de la nașterea părintelui Ilie Cleopa
Astăzi, 10 aprilie, se împlinesc 112 ani de la nașterea Părintelui Cleopa Ilie, unul dintre cuvioșii persecutați de regimul comunist.
Pe numele său de mirean Constantin, Ilie Cleopa s-a născut în comuna Sulița, județul Botoșani, pe 10 aprilie 1912. El era al cincilea copil din cei 10 ai familiei lui Alexandru și Ana, agricultori harnici și credincioși. S-a închinovat, împreună cu un frate la Sihăstria Neamțului. Alți doi frați și o soră au intrat și ei în monahism. A fost, timp de trei ani, ucenicul Părintelui Paisie Olaru. La Sihăstria, a păscut oile obștii timp de 12 ani. A devenit stareț în 1945 și a fost hirotesit arhimandrit în 1947.
După instalarea regimului comunist ateist în România, a stat ascuns în munți. În 1964, a revenit la Sihăstria ca duhovnic. Ar fi putut să aleagă Sf. Munte Athos pentru nevoința călugărească, dar un cuvânt al sfântului Iustin Popovici l-a convins că în România nu se va mântui doar pe sine, ci și pe mulți alții. În 1987, a devenit nașul de călugărie al Părintelui Patriarh Daniel.
După ce și-a îndeplinit obligațiile militare, în 1937 a fost tuns în monahism cu numele Cleopa și timp de aproape 10 ani a îngrijit turma de oi a schitului. În 1945, Părintele Cleopa a fost hirotonit preot la Mănăstirea Neamț și numit egumen al Schitului Sihăstria. Doi ani mai târziu, Sihăstria devine mănăstire iar Protosinghelul Cleopa, arhimandrit.
Între 1948 și 1964, Părintele Cleopa se retrage de mai multe ori în singurătate. Din 1964 revine la Sihăstria unde slujește ca duhovnic principal până la finalul vieții sale.
Pe 2 decembrie 1998 Arhimandritul Cleopa trece la viața veșnică, fiind înmormântat în cimitirul Mănăstirii Sihăstria.