Concursul „Lumină de lună (versuri lirice). Ce ar fi fost?” cu participanți din Botoșani și București

„Eminescu a scris mai mult decât a publicat”, rezuma, după o enumerare a textelor cu locul și data apariției lor, Petru Creţia în „Testamentul unui eminescolog”: „cu excepția poeziilor La mormântul lui Aron Pumnul, Asta vreu, dragul meu, La moartea principelui Știrbey, Mănușa și Luceafărul, Eminescu n-a publicat decât la Familia şi la Convorbiri, la Familia 12 poezii de început şi 7 la sfârșit, iar în Convorbiri restul de 41”.

La acestea ar trebui adăugată poezia Kamadeva, publicată şi ea în Convorbiri, l februarie 1887. Aceasta este o parte a relației lui Eminescu cu opera sa, cu poezia publicată de el însuși, dar poezia rămasă nepublicată de autor a exercitat întotdeauna o fascinație specială, atât pentru publicul larg, cât și pentru critica și istoria literaturii române.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, din 21 martie 2022, Memorialul Ipotești și-a propus să readucă în atenția publicului tocmai această integralitate a operei eminesciene editate în timpul vieții poetului, lansând, în parteneriat cu Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, proiectul Concursului „Lumină de lună (versuri lirice). Ce ar fi fost?” Intenția organizatorilor a fost de a stimula tinerii cititori spre a se apleca asupra textelor eminesciene şi de a propune prezentarea lor în format electronic, aplicând cunoștințe de tehnologia informației, inclusiv de natură grafică.

În vederea realizării proiectelor, Memorialul Ipotești a pus la dispoziția echipelor participante o selecție de texte din revistele în care a publicat Mihai Eminescu, precum și texte adiacente (corespondență, memorialistică, istorie literară), care reconstituie contextul publicării lor. Concursul s-a derulat în perioada 21 martie – 21 mai 2022, fiind adresat elevilor din întreaga țară.

Juriul a fost format din reprezentanți ai Memorialului Ipotești și profesori de specialitate, care au anunțat rezultatele selecției proiectelor în prima parte a lunii iunie 2022. Au participat următorii elevi, individual sau în echipe:

Alexandra Ungureanu, Ayanna Podariu, Ema Gheațău, Maria Aparaschivei ‒ Școala Gimnazială nr. 10 Botoșani;

Antonia Florea, Denisa Franț ‒ Școala Gimnazială Grigore Antipa Botoșani;

Maria-Giuliana Iosub, Ianis Dascaliu, Georgiana Murariu, Luchian Sainenco, Andra Vranciu, Tudor Zgîmbău ‒ Colegiul Național Mihai Eminescu Botoșani;

Erica Orășanu, Ioana Ivaș ‒ București.

Laureații concursului sunt: Ungureanu Alexandra (60 p.) / Ayanna Podariu (70 p.) / Erica Orășanu și Ioana Ivaș (75 p.) / Antonia Florea și Denisa Franț (75 p.)/ Ema Gheațău și Maria Aparaschivei (85 p.) / Maria-Giuliana Iosub și Ianis Dascaliu (90 p.) / Georgiana Murariu, Luchian Sainenco, Andra Vranciu ȘI Tudor Zgîmbău (100 p.)

Proiectele trimise de elevii participanți sunt disponibile site-ul Memorialului Ipotești: www.eminescuipotești, și pe pagina de Facebook a Memorialului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

CJ (încă) nu dă bani pentru repararea WC-ului de la școala din Lunca. Consilier PSD: „Infirmă caracterul de urgență” (Video)

Wednesday, 9 July 2025

Un incendiu cumplit a avut loc în luna mai într-o școală din județul Botoșani. Incendiul s-a produs în baia Școlii Gimnaziale nr. 1 din Lunca. Atunci, peste 70 de elevi, cadre d...

Alianță PNL și AUR la Botoșani, după scandal și acuzații politice a trecut proiectul pentru adăparea animalelor! „Știu că sunteți misogin” (Video)

Wednesday, 9 July 2025

Consilierii județeni s-au întrunit, miercuri dimineață, în ședința extraordinară a Consiliului Județean Botoșani. Ședința s-a desfășurat în format electronic, fiind trans...

Tot mai mulți tineri ajung la spital, stilul de viață și mâncarea sunt inamicii. Medic: „Apelăm la vicii să ne liniștim” (Video)

Friday, 4 July 2025

Medicul Cristina Luchian, specialist în neurologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, a explicat faptul că foarte mulți tineri ajung la sp...