Concursul „Lumină de lună (versuri lirice). Ce ar fi fost?” cu participanți din Botoșani și București

„Eminescu a scris mai mult decât a publicat”, rezuma, după o enumerare a textelor cu locul și data apariției lor, Petru Creţia în „Testamentul unui eminescolog”: „cu excepția poeziilor La mormântul lui Aron Pumnul, Asta vreu, dragul meu, La moartea principelui Știrbey, Mănușa și Luceafărul, Eminescu n-a publicat decât la Familia şi la Convorbiri, la Familia 12 poezii de început şi 7 la sfârșit, iar în Convorbiri restul de 41”.

La acestea ar trebui adăugată poezia Kamadeva, publicată şi ea în Convorbiri, l februarie 1887. Aceasta este o parte a relației lui Eminescu cu opera sa, cu poezia publicată de el însuși, dar poezia rămasă nepublicată de autor a exercitat întotdeauna o fascinație specială, atât pentru publicul larg, cât și pentru critica și istoria literaturii române.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, din 21 martie 2022, Memorialul Ipotești și-a propus să readucă în atenția publicului tocmai această integralitate a operei eminesciene editate în timpul vieții poetului, lansând, în parteneriat cu Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, proiectul Concursului „Lumină de lună (versuri lirice). Ce ar fi fost?” Intenția organizatorilor a fost de a stimula tinerii cititori spre a se apleca asupra textelor eminesciene şi de a propune prezentarea lor în format electronic, aplicând cunoștințe de tehnologia informației, inclusiv de natură grafică.

În vederea realizării proiectelor, Memorialul Ipotești a pus la dispoziția echipelor participante o selecție de texte din revistele în care a publicat Mihai Eminescu, precum și texte adiacente (corespondență, memorialistică, istorie literară), care reconstituie contextul publicării lor. Concursul s-a derulat în perioada 21 martie – 21 mai 2022, fiind adresat elevilor din întreaga țară.

Juriul a fost format din reprezentanți ai Memorialului Ipotești și profesori de specialitate, care au anunțat rezultatele selecției proiectelor în prima parte a lunii iunie 2022. Au participat următorii elevi, individual sau în echipe:

Alexandra Ungureanu, Ayanna Podariu, Ema Gheațău, Maria Aparaschivei ‒ Școala Gimnazială nr. 10 Botoșani;

Antonia Florea, Denisa Franț ‒ Școala Gimnazială Grigore Antipa Botoșani;

Maria-Giuliana Iosub, Ianis Dascaliu, Georgiana Murariu, Luchian Sainenco, Andra Vranciu, Tudor Zgîmbău ‒ Colegiul Național Mihai Eminescu Botoșani;

Erica Orășanu, Ioana Ivaș ‒ București.

Laureații concursului sunt: Ungureanu Alexandra (60 p.) / Ayanna Podariu (70 p.) / Erica Orășanu și Ioana Ivaș (75 p.) / Antonia Florea și Denisa Franț (75 p.)/ Ema Gheațău și Maria Aparaschivei (85 p.) / Maria-Giuliana Iosub și Ianis Dascaliu (90 p.) / Georgiana Murariu, Luchian Sainenco, Andra Vranciu ȘI Tudor Zgîmbău (100 p.)

Proiectele trimise de elevii participanți sunt disponibile site-ul Memorialului Ipotești: www.eminescuipotești, și pe pagina de Facebook a Memorialului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Congres și Zilele Spitalului Județean „Mavromati”, evenimente propuse de Corneliu Prepeliță! (video)

Wednesday, 2 October 2024

Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, își propune pentru anul viitor să organizeze un Congres Științific și Zilele Spitalului Județean...

Personalul de la „Mavromati” băgat în ședință de Corneliu Prepeliță! Medic: „Noi suntem aici pentru pacienți” (video)

Wednesday, 2 October 2024

Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, a informat reprezentanții presei locale că astăzi, 2 octombrie 2024, va avea loc o ședință în ca...

Mesajul unui doctor din Botoșani către managerul de la „Mavromati” cu acte în regulă: „A fost o adevărată problemă” (foto, video)

Wednesday, 2 October 2024

Corneliu Prepeliță a venit la conducerea Spitalului Județean „Mavromati” în luna iulie a acestui an, ocupând funcția în baza unui interimat. Marți a fost publicat...