Conacul Ratoș din Săveni, azi Muzeu de Arheologie

Conacul Ratoș din Săveni, azi Muzeu de Arheologie

Imobilul din strada Ciucă nr. 40 din localitatea Săveni, județul Botoșani este un monument de arhitectură specific secolului al XVIII-lea, fostul Conac Ratoș fiind finalizat în anul 1800, potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) din Botoșani.

Până în 1905 a funcţionat aici o şcoală de meserii, din 1934 a fost şcoală de stat, iar în anul 1962 se înființează Muzeul de Arheologie.

Este o construcţie dreptunghiulară cu opt încăperi, mansardă şi subterane cu patru hrube mari, fundaţii de piatră cu pereţi din cărămidă tencuită şi acoperişul din tablă.

Obiectele expuse în Muzeu reprezintă un bogat material arheologic, edificând perioade istorice începând cu era paleolitică și sfârșind cu secolul IV d.H .

Șantierele arheologice deschise la Mitoc, Coțușca, Ripiceni și Drăgușeni au adus la lumină vetre de foc,  vase de ceramică și arme, parte dintre acestea fiind expuse la acest Muzeu Arheologic, fost Conac Ratoș.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Angajații Locativa, protest pașnic în fața Primăriei Botoșani împotriva hotărârii de desființare. „Este doar o răzbunare politică!” (foto, video)

astăzi, 15:34
305

Marți după-amiază, angajații S.C. Locativa S.A. s-au înarmat cu pancarte pe care au scris ceea ce îi nemulțumește. Salariații au protestat împotriva hotărârii de desfii...

Masa caldă într-o școală din Botoșani, între nemulțumirile părinților și cutiuța dorințelor! „Toți vor să găsim vinovați și e simplu, dar nu asta este soluția!” (foto)

astăzi, 13:07
515

Programul „Masă caldă”, care ulterior s-a transformat în „Masă sănătoasă”, este un instrument salvator pentru autoritățile care încearcă să combată fenom...

Medic botoșănean, despre micile afecțiuni care pot avea consecințe grave. „Au o trusă de urgență pe care o folosesc!”

Luni, 15 Aprilie 2024
692

Despre alergiile de primăvară a auzit toată lumea și ne putem da seama destul de ușor dacă polenul din natură ne face bine sau nu.Dr. Camelia Șurubariu, medic specialist alergolog în...